2024. május 01.

Így hozhatod be a természetet az otthonodba!

Nyugtató zöldek, természetes anyagok, sok növény és kényelmes relaxálás. Az otthoni oázis megteremtésének számos módja van, mutatjuk, hogyan csináld, hogy tökéletesen feltöltődhess, amikor hazaérsz!

Szerző: Szabó Eszter

Fotó: Hallgatói otthon, Adrienn

Még a világjárvány bezártsága hozta be ezt a trendet. Ebben a nyomasztó időszakban különös hangsúlyt kapott, hogy az otthonunkban megjelenjenek azok az elemek, amelyek segítik a négy fal közötti kikapcsolódást, feltöltődést, és egyúttal egészségesebb és kellemesebb környezetet teremtenek a számunkra. Aztán azóta is velünk maradt, mert a pörgős életformát és a stresszes hétköznapokat muszáj valamivel ellensúlyozni. Ha már a slow life életformát nem tudjuk megvalósítani, ezt az egyensúlyt az otthoni oázis, a nyugalmat, biztonságot adó környezet képes megadni a számunkra. Ebben pedig nagy szerepe van annak, ha a természet minél több elemét becsempésszük a lakóterünkbe.

Fotó: Lights4fun

Zöld színek

Nyugtató hatású, mert a természet színe, így harmónia és kiegyensúlyozottság kapcsolódik hozzá, valamint, mivel természetes látvány a szemünknek, a látásunknak nem kell alkalmazkodnia hozzá. Tudományos kutatások igazolják, hogy segíti a relaxációt, feltölt és az immunrendszer működésére is jó hatással van. Különleges, mert emellett élénkít is; a világosabb, üde, vibráló árnyalatok, mint a lime vagy az almazöld vidám atmoszférát teremtenek és felfrissítenek. Földszínekkel és a fabútorokkal párosítva garantáltan megteremti a természetes környezet illúzióját. Egy jól megválasztott árnyalat az agyműködést is képes serkenteni, így kifejezetten ajánlott gyerekszobába vagy dolgozószobába. És nem csak falfestésben érdemes gondolkodni. Bútorfront vagy kárpit, lakástextil vagy dekortárgy… bármilyen formában behozhatjuk az enteriőrbe.

Fotó: Divine Savages
Fotó: Annika Reed Studio
Fotó: JJTextile

Natúr árnyalatok és földszínek

Azonban nem csak zöldekben gondolkodhatunk, ha be akarjuk csempészni a természetet a belső tereinkbe. Az erőteljesebb barnák, terrakották, vörösek, okkerek, a visszafogottabb homok, drapp, csontszín, és a festetlen anyagok, mint a fa, kerámia, bőr, gyapjú, vászon stb. természetes színe tökéletesen illeszkedik ebbe a vonalba. Nagyon szép színharmóniák hozhatók létre belőlük, érdemes tágabb palettában gondolkodni.

Fotó: Poster Store
Fotó: Divine Savages
Fotó: Poster Store
Fotó: Caffe Latte

Szobanövények

Minél több élő növénnyel vesszük körbe magunkat, annál jobban élvezhetjük a jótékony hatásukat. Ráadásul nem csak a látványukkal hatnak, számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Azokban a helyiségekben, ahol szobanövények is vannak, kevesebb a por és a penész, mert természetes szűrőként működve felfogják az allergéneket és más levegőben terjedő részecskéket. Képesek jelentősen megnövelni a szoba páratartalmát, mert télen a fűtés, nyáron a légkondicionálás szárítja a levegőt. Légtisztító hatásúak; nem csak oxigént termelnek, de felszívják a szőnyegekből, festékekből, tisztítószerekből, valamint számos egyéb beltéri tárgyból származó illékony szerves vegyületeket. Sőt, egyes fajok naplemente után is adnak le oxigént, és ez az oxigéndúsabb levegő hozzájárul a nyugodtabb alváshoz. A növények javítják a hangulatunkat és stresszoldó hatásúak. Azoknak, akik növények között dolgoznak alacsonyabb a vérnyomásuk, pulzusuk és stresszhormon-szintjük. A növények még az agyi teljesítményünkre is pozitívan hatnak. Megkönnyítik a koncentrációt, javítják a memóriát. Gyógyítanak is; azok, akiknek a szobájában virág vagy bármilyen cserepes növény van, vagy a természetet látják az ablakon kitekintve, gyorsabban gyógyulnak fel egy műtét után. A kertészkedés hozzájárul a mentális és érzelmi egészséghez. Az élő növények gondozása ugyanis csökkentheti a szorongást, s enyhítheti a depresszió tüneteit.

Fotó: Hallgatói otthon, Klára
Fotó: Hallgatói otthon, Eszter
Fotó: Hallgatói otthon, Nóra
Fotó: Maison Valentina
Fotó: Ivyline
Fotó: Ipacs Éva

Növényminta

Intenzív hangulatfokozók a növénymotívumos tapéták és lakástextilek. A burjánzó monokróm zöldek vagy épp élénk színekben pompázó virágok teljesen eltérő világot teremtenek, a személyiségünktől, ízlésünktől, stílusunktól függ, hogy melyik áll közelebb hozzánk. Dönthetünk részletgazdag botanikai grafikák mellett vagy választhatunk dzsungelt idéző buja növényzetet, óriási leveleket is akár. A tapéta egyébként is a reneszánszát éli, elképesztő a kínálat minden tekintetben, legyen szó színállásokról, stílusokról, motívumokról. A technológiák fejlődésének köszönhetően az alapanyagok, extra tulajdonságok köre is egyre bővül. Egyre több modellt tervezhetünk be akár vizes helyiségbe is. A textilek tekintetében mi magyarok nem vagyunk túl bevállalósak. Ha sötétítő vagy dekorfüggönyről van szó, nehezen mozdulunk ki a semleges árnyalatok, egyszínű anyagok biztonsági zónájából. Díszpárnákban már jóval bátrabbak vagyunk, kedveljük a figyelemfelkeltő darabokat is.

Fotó: Wallsauce
Fotó: Farmhouse
Fotó: Wallsauce
Fotó: Hallgatói otthon, Adrienn

Fa, rattan és egyéb természetes anyagok

Nem is kérdés, hogy a természetet természetes anyagokkal tudjuk a leginkább becsempészni az otthonunkba. Sokkal kellemesebb a tapintásuk, szebb a látványuk ezeknek a matériáknak, és mívesebbek is mint a műanyagok. Fenntarthatóbbak, könnyebben javíthatóak, újrahasznosíthatóak és így élettartamuk vége után is bent maradnak a környezeti körforgásban. A fabútorok értékőrzők is egyúttal, a rattan, nád és egyéb fonott darabok pedig jellemzően rendkívül könnyedek, és gyakran hoznak a belső térbe némi terasz feelinget.

Fotó: Desser Co
Fotó: Desser Co
Fotó: Hallgatói otthon, Klára
Fotó: Hallgatói otthon, Kinga

Hatalmas nyílászárók

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy zöldek vesznek minket körül vagy esetleg van saját kertünk, nagy üvegfelületekkel engedjük be a kinti látványt. Tervezzük bele a belső tér kialakításába, és így szinte összemosódik a kültér és a beltér. A látvány pozitívan hat a közérzetünkre, akkor is ha egészségesek vagyunk, ezért ne tegyük háttal az ablaknak az ülőbútorokat, kanapét vagy legalább legyen megfordítható a fotel a feltöltődést hozó bámészkodáshoz. Ha megengedik a körülmények,, függönnyel se takarjuk el a kilátást!

Fotó: Hallgatói otthon, Orsi
Fotó: Hallgatói otthon, Barbara
Fotó: Hallgatói otthon, Sára
Fotó: Hallgatói otthon, Mónika

A nappali összenyitása a terasszal vagy erkéllyel

Manapság a kültéri bútorok, világítás és minden kiegészítő a nappali stílusát idézi. Ugyanazt a komfortosságot szeretnénk élvezni a szabad ég alatt, mint a négy fal között. Szőnyeget terítünk odakintre, különböző hangulatfényeket használunk, egyre kényelmesebb bútorokat választunk – némelyik modellről meg sem lehet mondani első látásra, hogy beltérre vagy kültérre tervezték eredetileg –, különös gondot fordítunk a dekorációra. Ezért úgy rendezzük be, hogy összenyitva harmonikus egységet alkossanak, és a kinti tér egyfajta második nappaliként funkcionáljon. 

Fotó: IKEA
Fotó: Hallgatói otthon, Krisztina
Fotó: Hallgatói otthon, Dorka
Fotó: Hallgatói otthon, Piroska

A természetes otthon az egyik legerőteljesebb trend a lakberendezésben. De emellett még számtalan más izgalmas irány is jelen van, mindenki megtalálhatja a neki való eszközöket, stílusokat, megoldásokat!

Minden újdonságok átbeszélünk és kielemzünk a Legfrissebb trendek és stílusirányzatok a lakberendezésben online minikurzuson!

Jelentkezés 2024. május 9. csütörtök éjfélig!

És most AJÁNDÉKBA kapod hozzá egy korábbi lakber trendek előadásunkat, amely 1-2 apróságtól eltekintve ma is teljesen releváns, plusz egy nagyon jó átfogó képet ad a lakberendezésről!

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics