2024. május 15.

Ezek a legjobb módszerek a tévé elrejtésére

A televízió a legtöbb nappaliban jelenlévő szórakoztató elektronikai készülék. Hozzátartozik a mindennapjainkhoz, akár játékra, filmnézésre vagy tévézésre használjuk. A jól megtervezett belső terekben mégsem szeretjük, ha túlságosan hangsúlyos a látványa. Adunk pár tippet a teljes elrejtés lehetőségétől, a figyelem elterelésen át az olyan stílusos megoldásokig, amelyek kevésbé bántják a szemet.

Szerző: Szabó Eszter

Fotó: Shelved

Érzékeny pont a lakberendezésben a televízió, mert egyre nőnek a képernyőméretek. Bár arról az élményről senki nem akar lemondani, amit ezek a tévék tudnak nyújtani, az egész teret uraló vizuális jelenlétük azonban igencsak zavaró tud lenni, főleg bizonyos lakberendezési stílusok esetében. Hiszen ez a gigantikus, fényvisszaverő, fekete téglalap abszolút felhívja magára a figyelmet a nappaliban. De mit tehetsz annak érdekében, hogy maximálisan kiélvezhesd a technológia fejlődését, mégse uralja a lakásodat a tévé?

Rejtsd el egy bútorba!

Ha teljesen el akarod tüntetni a szem elől, elrejtheted egy szekrénybe. Legyártathatod egyedileg is, de egyre több bútormárka tervez kifejezetten erre a célra bútorokat. Választhatsz kabinetszekrényt, vagy elhúzható falú könyvespolcot, de akár egy gardróbszekrény mögé is rejtheted (leginkább a hálószobában). A kisebb készüléket antik bútorba is beleteheted, de ehhez el kell távolítani a hátlap egy részét, a kábelkimenet számára, valamint hogy megakadályozd a túlmelegedést.

Fotó: The Cotswold Company
Fotó: Caffe Latte
Fotó: Julian Chichester

Vedd körbe könyvespolcokkal!

Ha a tévé két oldalára könyvespolcokat teszel, vagy akár teljesen körbeépíted fali polcokkal, elviszed a hangsúlyt a készülékről. Nyilvánvalóan továbbra is ott lesz, de számos egyéb esztétikailag élvezhető dolgot érzékel a szemed mellette. Ne zsúfold tele a polcokat könyvekkel, tervezd oldottabbra az összhatást különböző dísztárgyakkal. Ha fali polcokban gondolkodsz, eltérő magasságban helyezd el a tévé körül, mert ez a trükk is eltereli a figyelmet a fekete téglalapról!

Fotó: BOCA DE LOBO
Fotó: Shelved
Fotó: Wood Works Brighton

Tereld el a figyelmet képekkel!

Ha a falra teszed a készüléket, és nem gigantikus, egész falat betöltő modell, rakd körbe aszimmetrikus csoportokba rendezett képekkel. Az eltérő formák, különböző méretek, és színfoltok tompítják a készülék látványát. Ez egy látványos és egyszerű módja a figyelemelterelésnek.

Fess sötét hátteret mögé!

A legköltséghatékonyabb és legegyszerűbb lehetőség, ha valamilyen sötét színre fested mögötte a falakat. A fekete képernyő különösen élesen ugrik le a világos falakról. A falak mélyebb tónusa segít abban, hogy beleolvadjon a háttérbe.

Fotó: Müller Möbelfabrikation

Helyezd el alacsonyan, és tegyél köré dekortárgyakat!

Egy alacsony bútoron lévő tévé sokkal kevésbé hangsúlyos látványelem, mintha magasra helyezed. Ideális esetben egyébként is a kanapén ülve kell szemmagasságban lennie a készüléknek, ahhoz, hogy kényelmesen filmezhess. Jobb, ha alul zárt, ajtós vagy fiókos tárolói vannak, ami eltakarja a kábeldzsungelt. Ha van elég hely hozzá, válassz hosszabb darabot, amelynek a szabad felületére tehetsz lámpát, vázát, növényt, fotókat vagy egyéb dísztárgyakat – csupa olyan dolgot, amely elveszi a fókuszt a tévéről.

Fotó: Shelved
Fotó: Tom Tailor

Válassz különlegesen szép készüléket!

Ahogy fejlődik a kép-és hangminőség, újabb és újabb technológiai újítások fokozzák a filmezés élményét, úgy lesz egyre kifinomultabb a tévék megjelenése, szebb a dizájnja. A falra helyezhető változatok elegánsabb megjelenést adnak a nappaliban, és kaphatók olyan modellek, amelyek vezeték nélkül csatlakoznak a többi készülékhez, a fali csatlakozó pedig elrejthető egy falpanelbe vagy gipszkarton mélyedésbe a tévé mögött. 

Fotó: Caffe Latte

Például az LG OLED evo M széria Zero Connect Box nevű megoldása lehetővé teszi, hogy a tévé működtetéséhez a tápegységen kívül semmilyen más kábelre ne legyen szükség. Azok számára különösen hasznos, akik a tévéjüket különböző eszközökhöz, például játékkonzolokhoz és set-top-boxokhoz szeretnék csatlakoztatni. A Zero Connect technológia révén ráadásul a tévé körül megszűnik a kábelrengeteg, ami letisztult, rendezett környezetet teremt.

A Zero Connect Boxot a kanapé melletti lerakóra is tehetjük, és ebbe kell csatlakoztatni a többi készüléket

Olyan modell is elérhető, amely kikapcsolt állapotban képként funkcionál. Nekem a Samsung The Frame tévé a legnagyobb kedvencem. Nem csak azért, mert a keret színe választható, így könnyebben igazítható az enteriőrhöz, hanem mert számos fotó, grafika, illusztráció mellett világhírű klasszikus és modern képzőművészeti alkotások képét is beállíthatod a képernyőn. Tökéletesen megszünteti azt az érzést, hogy egy tévé uralja a falat.

A Samsung The Frame letisztult, modern képkeretbe foglalja a készüléket
The Frame tévé Keith Haring festményével

Az állványos megoldások is nagyon látványosak. Ezek nagy előnye, hogy térbe állíthatóak, látványuk a vékony lábazat miatt sokkal könnyedebb, mintha bútorra lennének állítva, ezért lakberendezési szempontból sokkal nagyobb játékteret adnak.

Fotó: LG

A Bouroullec testvérek által tervezett Samsung Serif TV a topkategória ebből. Különösen nagy előnye, hogy világos színe miatt könnyen betervezhető a térbe. (A dizájnerpáros Vitra megbízásából készült Vegetal székét és a Flos számára tervezett Aim lámpáját szinte mindenki ismeri, rengeteg a copy is ezekből a dizájnklasszikusokból.)

Samsung Serif
A Serif állvány nélkül is használható

A másik kedvencem a LG Pose modellje, amely nem csak szuper légies megjelenésű, de a hátulján egy tároló rekeszt is kialakítottak, ami például újságtartóként is funkcionál. Világos, tejeskávé színe miatt is elég extra látványelem egy enteriőrben.

A Pose térbe állítva a legütősebb
Sarokba állítva  se rossz!

A festőállványra hajazó megoldással is kiválthatod a készülék klasszikus elhelyezését. Nem kell azon törni a fejed, hogy milyen tv-bútort vegyél, mekkora helyet foglal el a nappaliban. Sokféle stílusba beilleszthető, ráadásul megfizethetőbb, mint a dizájndarabok. Itt azonban vannak méretbeli korlátok, túlságosan nagy készülékhez nem használható. Én kisgyerekes és vagy túlmozgásos kutyás lakásokba nem merném bevállalni, de Wein Kriszta a saját otthonában is ezt választotta, és nem kell Füge miatt aggódnia.

Fotó: Hama
Wein Kriszta lakberendező saját otthona

Extrák a modern készülékekben

A Samsung új tükröződésmentes OLED kijelzője kiküszöböli a zavaró visszatükröződést, miközben – fényviszonyoktól függetlenül – megőrzi a mély feketéket és a kép tisztaságát. Ez a megoldás lehetővé tesz, hogy a készülék szabadabb elhelyezését, például nem probléma, ha az ablakkal szemben találsz csak helyet neki. Apropó tükröződés, kapható kikapcsolt állapotban kifejezetten tükörnek látszó televízió is. Ezzel valóban becsaphatod a szemed, egy kandalló vagy tálaló fölött tökéletesen beleillik a nappali hangulatába.

Tévé helyett projektor

Ha végképp nem tudsz megbarátkozni a tévével, még mindig választhatsz projektort. Nagy szabadságot ad a lakberendezésben, hogy a vetítővászon legördülhet a plafonról és vetíthetsz üres falra is. 

Fotó: Samsung

Léteznek már hordozható modellek is, például az LG CineBeam Q hordozható projektor jelenleg a legkisebb 4K modell a piacon. Mérete mindössze 13,5×13,5×8 cm, a súlya pedig csupán 1,5 kilogramm. Ennek köszönhetően könnyen mozgatható, lehet vele falra, vászonra vagy akár a mennyezetre is vetíteni, mindössze egy áramforrásra van szükség az otthoni mozizáshoz.

Fotó: LG

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics