Natúr enteriőr – 10+1 tipp, hogy NE legyen unalmas

Most reneszánszukat élik a natúr, neutrális enteriőrök, többféle stílusban is találkozni lehet ezekkel, de nagyon könnyű elrontani, szerencsére általában javítani is 🙂 Az egyik leggyakoribb hiba, hogy bátortalanok vagyunk és ennek következtében unalmasra sikerül, kicsit olyan semmilyen lesz, valami hiányzik érzés.

A minimáltól a bohémig, mindenhol megtalálható ez a színpaletta:

képek: pinterest
képek: pinterest

Mivel színekben egy szűk és semleges palettával dolgozunk, ezt valahogy ellensúlyozni kell.

1. Természetes anyagok, változatos textúrák – fa, fém, kő, tégla, kerámia, réz, gyapjú, len, bőr, szőr, rattan-fonott, stb. Itt nem lehet kamu anyagokkal operálni, a fahatású hidegburkolat felejtős (amúgy is), de még a laminált padlóval is óvatosan kell bánni, mert sok gagyin fog mutatni. Szintén felejtősek a fahatású laminált bútorok, meg úgy általában ez a kategória.

fa, fém, agyag, vas, tégla, gyapjú, szőr… csupa természetes anyag.

2. Többféle fa – nehéz jól mixelni a fafajtákat, de lehet és ebben az esetben kell is! Nem kell arra törekedni, hogy az összes ugyanolyan legyen, sőt most pont az a cél, hogy kicsit változatosabb legyen, de ne üssék egymást! Hagyjuk a magasfényű felületeket, lakkozott bútorokat, a sárgás, vöröses, narancsos árnyalatú fákat. A fa természetes színe domináljon, inkább világosabb, középbarna legyen (tölgy, bükk, akác, stb), mint sötétebb, különösen a nagy felületek. Matt vagy egy olajos-viaszos enyhe selyemfény.

3. Sokféle árnyalat használata – Fehér, natúr, beige… nem használunk sok színt, de a semleges palettának minél több árnyalata jelenjen meg. Ha túl kevés, unalmas és merev lesz a végeredmény!

4. Sokféle textil – ugyanaz érvényes rá, mint az árnyalatokra. Legyen minél többféle textil , ezek puhítják, oldják és otthonosabbá teszik az adott helyiséget. Szőrös, kötött, gyapjú, len, mindenféle természetes anyag jöhet! Szőnyegek, szőrök, plédek, díszpárnák… A párnáknál a változatos textúra mellett figyeljünk arra is, hogy változatos méretűek, formájúak legyenek!

textúrák, mintán, anyagok sokfélesége. Fém, vas, tégla, fa, gyapjú… mind természetes anyag

5. Jó formájú bútorok, tárgyak – nem lehetetlen, de jelen esetben kicsit nehezebb „elcsalni” egy nagyon semleges formájú bútort. A kommersz formákat pedig kimondottan kerülni kell, mert gagyivá teszi a végeredményt. Sokféle szín híján különösen figyelni kell, hogy legyen(ek) fókuszpont(ok), és egy érdekes formájú bútor, tárgy erre kiválóan alkalmas!

6. az épített környezet – nagyban megkönnyíti a helyzetet, ha már eleve egy különlegesebb, szebb épített környezetünk van, pl egy polgári lakás, vagy nyitott fedélszékes ház, fagerendás parasztház, stb. Ilyen esetben, amikor megvan ez a keret sokkal kevesebb is elég. Ha egy tök egyszerű, „kocka” lakásunk van, akkor ezt a berendezéssel kell ellensúlyozni.

7. Fekete – sokan félnek a feketétől a lakberendezésben, pedig nem kéne! Nem kell nagy felületen használni, de a kontraszt, amit a fekete létrehoz minden enteriőrnek jót tesz, a semleges színvilágúaknak pedig különösen! Ha nincs kontraszt, könnyen bedöglik az egész.

A feketék, és a sötét árnyalatok jó kontrasztot adnak.

8. Fémek – A feketéhez hasonlóan a fémekkel is operálhatunk, különösen a réz/bronz árnyalataival. És persze a fekete fémekkel! A króm nem ide való, a most divatos rose-goldot se erőltetném.

9. Minták – Nem minden esetben van rá szükség, de segíti a dolgunkat, ha az adott színpalettánál maradva variáljuk a mintákat. Ezt leginkább textileken tudjuk megtenni: szőnyeg, párnák, pléd. Sokféle anyag, sokféle forma, sokféle minta! Ez a titka!

10. Növények – nem minden stílusnál jelennek meg hangsúlyosan a növények, de tény, hogy egy kis zöld életet lehet a környezetbe. Sokszor tényleg csak egy kis zöld hiányzik!

+1 Kiegészítő színek – ha valaki mégis egy kis színre vágyna, akkor a nagyon semlegeset könnyű picit színesíteni. De maradjunk a föld színeknél, ne használjunk élénk színeket! Mustár, barna, terrakotta, bordó, zöld… Ezekhez elég egy szőnyeg vagy 1-2 párna/pléd is.

a klasszikus szőnyegek nagyon jól passzolnak ehhez a vonalhoz. képek: Pinterest

Röviden: mindent kicsit túl kell tolni, amit más esetben nem feltétlen: az anyagok, fák, árnyalatok, textúrák, minták sokféleségét.

Általánosságban mondható, hogy a leírtak nagy része minden enteriőrnél érvényes, szóval ha valaki úgy érzi valami hiányzik, valami nem stimmel az adott helyiséggel, akkor csekkolja végig ezeket a pontokat!

Beszerzési lista a nappalinkhoz:

  • Padló: fenyő hajópadló olajozva. Bővebben róla itt.
  • Kandallókályha. Minden részlet róla itt.
  • Szőnyeg innen.
  • kanapé – ikea Stockholm, ez a típus már nem kapható
  • kis asztal – Bazibazár
  • polc, Ikea, Ivar
  • Fotel, vatera, kárpit innen
  • állólámpa – a feje a Merlin színház padlásáról, a lába régi fényképezőgép állvány, mi készítettük
  • csillár, Vivre (nem kapható)
  • Kilim a falon. Kilimbolt
  • Falilámpa a fotelnál innen. Nem szállítanak Mo-ra!
  • díszpárnák, takaró, lámpások, virágtartó kosár, fekete-fehér faliszőnyeg Vivre
  • stoki, bolhapiac
  • íróasztal szék vatera
  • íróasztal – alja ikea, a tögy lapot csináltattuk rá
  • fa lerakó a virág alatt, Artkraft
  • Falilámpa a polc felett, bolhapiac vagy vatera
  • macska – talált példány
  • íróasztal felett fotó vászonkép innen
  • virágtartó a sarokban ikea

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics