Natúr enteriőr – 10+1 tipp, hogy NE legyen unalmas

Most reneszánszukat élik a natúr, neutrális enteriőrök, többféle stílusban is találkozni lehet ezekkel, de nagyon könnyű elrontani, szerencsére általában javítani is 🙂 Az egyik leggyakoribb hiba, hogy bátortalanok vagyunk és ennek következtében unalmasra sikerül, kicsit olyan semmilyen lesz, valami hiányzik érzés.

A minimáltól a bohémig, mindenhol megtalálható ez a színpaletta:

képek: pinterest
képek: pinterest

Mivel színekben egy szűk és semleges palettával dolgozunk, ezt valahogy ellensúlyozni kell.

1. Természetes anyagok, változatos textúrák – fa, fém, kő, tégla, kerámia, réz, gyapjú, len, bőr, szőr, rattan-fonott, stb. Itt nem lehet kamu anyagokkal operálni, a fahatású hidegburkolat felejtős (amúgy is), de még a laminált padlóval is óvatosan kell bánni, mert a legtöbb gagyin fog mutatni. Szintén felejtősek a fahatású laminált bútorok, meg úgy általában ez a kategória.

fa, fém, agyag, vas, tégla, gyapjú, szőr… csupa természetes anyag.

2. Többféle fa – nehéz jól mixelni a fafajtákat, de lehet és ebben az esetben kell is! Nem kell arra törekedni, hogy az összes ugyanolyan legyen, sőt most pont az a cél, hogy kicsit változatosabb legyen, de ne üssék egymást! Hagyjuk a magasfényű felületeket, lakkozott bútorokat, a sárgás, vöröses, narancsos árnyalatú fákat. A fa természetes színe domináljon, inkább világosabb, középbarna legyen (tölgy, bükk, akác, stb), mint sötétebb, különösen a nagy felületek. Matt vagy egy olajos-viaszos enyhe selyemfény.

3. Sokféle árnyalat használata – Fehér, natúr, beige… nem használunk sok színt, de a semleges palettának minél több árnyalata jelenjen meg. Ha túl kevés, unalmas és merev lesz a végeredmény!

4. Sokféle textil – ugyanaz érvényes rá, mint az árnyalatokra. Legyen minél többféle textil , ezek puhítják, oldják és otthonosabbá teszik az adott helyiséget. Szőrös, kötött, gyapjú, len, mindenféle természetes anyag jöhet! Szőnyegek, szőrök, plédek, díszpárnák… A párnáknál a változatos textúra mellett figyeljünk arra is, hogy változatos méretűek, formájúak legyenek!

textúrák, mintán, anyagok sokfélesége. Fém, vas, tégla, fa, gyapjú… mind természetes anyag

5. Jó formájú bútorok, tárgyak – nem lehetetlen, de jelen esetben kicsit nehezebb “elcsalni” egy nagyon semleges formájú bútort. A kommersz formákat pedig kimondottan kerülni kell, mert gagyivá teszi a végeredmény. Sokféle szín híján különösen figyelni kell, hogy legyen(ek) fókuszpont(ok), és egy érdekes formájú bútor, tárgy erre kiválóan alkalmas!

6. az épített környezet – nagyban megkönnyíti a helyzetet, ha már eleve egy különlegesebb, szebb épített környezetünk van, pl egy polgári lakás, vagy nyitott fedélszékes ház, fagerendás parasztház, stb. Ilyen esetben, amikor megvan ez a keret sokkal kevesebb is elég. Ha egy tök egyszerű, “kocka” lakásunk van, akkor ezt a berendezéssel kell ellensúlyozni.

7. Fekete – sokan félnek a feketétől a lakberendezésben, pedig nem kéne! Nem kell nagy felületen használni, de a kontraszt, amit a fekete létrehoz minden enteriőrnek jót tesz, a semleges színvilágúaknak pedig különösen! Ha nincs kontraszt, könnyen bedöglik az egész.

A feketék, és a sötét árnyalatok jó kontrasztot adnak.

8. Fémek – A feketéhez hasonlóan a fémekkel is operálhatunk, különösen a réz/bronz árnyalataival. És persze a fekete fémekkel! A króm nem ide való, a most divatos rose-goldot se erőltetném, ez inkább egy trendhullám.

9. Minták – Nem minden esetben van rá szükség, de segíti a dolgunkat, ha az adott színpalettánál maradva variáljuk a mintákat. Ezt leginkább textileken tudjuk megtenni: szőnyeg, párnák, pléd. Sokféle anyag, sokféle forma, sokféle minta! Ez a titka!

10. Növények – nem minden stílusnál jelennek meg hangsúlyosan a növények, talán az etno-bohém vonalnál leginkább, de tény, hogy egy kis zöld életet lehet a környezetbe. Sokszor tényleg csak egy kis zöld hiányzik!

+1 Kiegészítő színek – ha valaki mégis egy kis színre vágyna, akkor a nagyon semlegeset könnyű picit színesíteni. De maradjunk a föld színeknél, ne használjunk élénk színeket! Mustár, barna, terrakotta, bordó, zöld… Ezekhez elég egy szőnyeg vagy 1-2 párna/pléd is.

a klasszikus szőnyegek nagyon jól passzolnak ehhez a vonalhoz. képek: Pinterest

Röviden: mindent kicsit túl kell tolni, amit más esetben nem feltétlen: az anyagok, fák, árnyalatok, textúrák, minták sokféleségét. Általánosságban mondható, hogy ezek nagy része minden enteriőrnél érvényes, szóval ha valaki úgy érzi valami hiányzik, valami nem stimmel az adott helyiséggel, akkor csekkolja végig ezeket a pontokat!

Beszerzési lista a nappalinkhoz:

 • Padló: fenyő hajópadló olajozva. Bővebben róla itt.
 • Kandallókályha. Minden részlet róla itt.
 • Szőnyeg innen.
 • kanapé – ikea Stockholm, ez a típus már nem kapható
 • kis asztal – Bazibazár
 • polc, Ikea, Ivar
 • Fotel, vatera, kárpit innen
 • állólámpa – a feje a Merlin színház padlásáról, a lába régi fényképezőgép állvány, mi készítettük
 • csillár, Vivre (nem mindig kapható)
 • Kilim a falon. Kilimbolt
 • Falilámpa a fotelnál innen. Nem szállítanak Mo-ra!
 • díszpárnák, takaró, lámpások, virágtartó kosár, fekete-fehér faliszőnyeg Vivre
 • stoki, bolhapiac
 • íróasztal szék vatera
 • íróasztal – alja ikea, a tögy lapot csináltattuk rá
 • fa lerakó a virág alatt, Artkraft
 • Falilámpa a polc felett, bolhapiac vagy vatera
 • macska – talált példány
 • íróasztal felett fotó vászonkép innen
 • virágtartó a sarokban ikea

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Hozzászólások

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics