2019. január 19.

Konyhakert: könyv és blogajánló

Kezdeném azzal a konyhakertes posztok sorát, hogy összeszedem a könyveket, blogokat, amiket olvasok, ahol utána szoktam nézni a dolgoknak.

Könyvek:

 1. Dóra Melinda Tünde – Kertkaland: ha valaki totál kezdő és nem akar besokallni az információktól, akkor ezt az egy könyvet vegye meg! Van benne balkonkert is, nem csak rendes kert!
 2. Krumpach Erzsébet – A bőség kertje: szintén jó könyv, alap információkkal, kezdőknek ajánlom, az én kezembe későn került, így már kevesebb új infó volt benne. Kimondottan vegyszermentes kertről szól.
 3. Gertrud Franck – Öngyógyító kiskert: klasszikus a ’80-as évekből, a növénytársítás és vegyszermentes kert egyik alap műve, gyakran hivatkoznak rá (nehezen beszerezhető).
 4. Alwin Seifert – Kertészkedés “mérgek” nélkül – ugyanaz a sorozat, mint a fenti, szintén alapmű, ami leginkább a talajéletről és a komposztról szól.
 5. Toby Hemenway – Gaia kertje: ez már a következő lépcsőfok, első körben ennyire nem szükséges belemenni a permakultúrába, de érdemes akkor is elolvasni, ha nem akarunk permás kertet, vagy nincs rá lehetőségünk, mert attól még egy csomó hasznos dolog van benne, amit alkalmazni lehet.
 6. Baji Béla – permakultúra és önellátó biogazdálkodás: sokban hivatkozik a fenti könyvre, viszont nagyon jó kiegészítője, mert a hazai terephez igazodik (növények, éghajlat, stb). A Hemenway könyv észak-amerikai terepre íródott, így onnan a módszereket, elveket remekül meg lehet tanulni, de a konkrétumokat itt nem tudjuk alkalmazni, pl tök más növényeket sorol fel, mint amit itt nálunk vannak. Szóval a két könyv együtt jó.

Ezek a szorosabban konyhakert és vegyszermentes kert témájú könyvek, persze van még egy csomó, amit olvasgatok, az ehető vadnövényeken át az üvegházakig mindenfélét. Rengeteg könyv van a piacon, én szándékosan nem veszek egyszerre túl sokat, igyekszem megválogatni és próbálok a kínálatból jól választani. Ha van még tuti, bejövős könyvetek, szorosan bio és  konyhakert témában, ami lehetőleg nem a legeslegkezdőbb szint, akkor jöhetnek az ajánlások, szívesen veszem őket!

Nézzük a blogokat. Itt kezdetben rengeteget olvastam, aztán szépen letisztult az a pár blog, ahol a legtöbb és leghasznosabb infókat találtam.

 1. ilketrje.blogspot.com – a blog sajnos 3-4 éve nem üzemel, és nincs is rajta emészthetetlenül sok bejegyzés, mégis nekem ez a blog segített az egyik legtöbbet, amikor elkezdtem az egész kertes dolgot.
 2. Gazigazító – ez sem nagyon élő oldal már, de nagy mennyiségű infó van rajta, elég jól összeszedve 1-1 dolog.
 3. Az Öko-völgy oldalára is gyakran rátévedek, ha keresek valamit. Nem csak kert, sokféle témában lehet hasznos írásokat találni.
 4. Biogazdabolt és Biokiskert– ez egy kicsit kakukktojás, mert nem blog, hanem alapvetően webáruház, én innen rendelem a legtöbb dolgot. A hírleveleik szuperek, tele aktuális hasznos infókkal, gyakorlatias dolgokkal és a webshopjaikban is olyan részletes leírások vannak 1-1 magnál pl, mint sehol máshol. Az utóbbi időben szinte csak innen tájékozódok. A tanfolyamukon is voltam és még megyek is.

Eléggé meglepődtem, hogy csak ennyi blogot/oldalt tudtam felsorolni, azt hittem sokkal több lesz 🙂 Ha tudtok ajánlani továbbiakat, ahol tényleg bőséges és hasznos infó van, bio konyhakert témában, ne tartsátok magatokban!

Aki idén szeretne belevágni most tök jó időben van még!  Lehet olvasgatni, tanulni, kertet tervezni. Már most is lehet palántázni 1-2 dolgot, de februártól indul be igazán a szezon, szóval senki semmiről nincs még lecsúszva.

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

 

 

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Kedves Ditta!
  Magam is veteményes kertezek hetedik éve. Blogok sajnos tényleg alig vannak, szerintem a kertészeket kevésbé érdekli a nyilvánosság. Viszont legalább nem kell azzal küzdeni, mint a gasztroblogoknál, hogy egyvalaki receptjét kétszáz másik helyen is olvashatod.
  Még egy elhalt kertész blog az Elefánt a kiskertben.
  Viszont a Terebess Kertek és Konyhák oldala nekem nagy kedvencem, rengeteg kevésbé ismert növényről és termesztéséről is alapos leírásokat közöl, receptekkel kiegészítve (ezek mondjuk nem az én szájam íze szerint valók, de inspirációnak jók).
  Megyeri Szabolcs kertész blogján is található sok érdekes információ, bár az ő fő profilja azt hiszem, nem a konyhakert.
  Aztán van egy elég fura oldal, neve cuccos, itt a hobby-tér fül alatt található hagyományos zöldségfélék termesztéséhez nagyon alapos, valóban személyes tapasztalaton alapuló módszer.
  Végül egy tankönyv, ami elérhető a neten: dr. Balázs Sándor: Zöldségtermesztők kézikönyve. Nem egy új kiadás, a kereskedelemben kapható fajták azóta jelentősen változtak, de az alapok azért nem.
  Ha majd a magok és palánták beszerzéséről is írsz, ahhoz is tudok mondani egy-két ötletet.
  Kellemes tervezgetést!
  marcsi

  1. Kedves Marcsi!
   Nagyon köszönöm a leírtakat. A terebess oldalt nem ismertem és a könyvet sem 🙂

 2. Szia Ditta! Ajánlom figyelmedbe a Biokiskert.hu oldalt, sok hasznos infóval.. a Faceook-on is vannak ilyen jellegű csoportok.

 3. Szia! Rosszul írtam, bocsánat. Biokiskertem. hu , ahol Jutka mama kalauzol a kertjében az aktuális tennivalókat bemutatva, videóival írásaival. a másik egy webáruház..amit írtam már a Biokiskert.Ott is találsz érdekes dolgokat.

 4. Maria-Luise Kreuter BIO-KERT kiadó: Magyar Könyvklub.
  Nagyon jó és hasznos könyv. Én szinte csak innen informálódom. Jön a húsvét és ajándék kívánság listára felkerülhet, mert elég borsos ára van. Maria-Luise Kreuter BIO-KERT kiadó: Magyar Könyvklub.
  Remélem sok új dolgot tanulsz belőle és én is a Te tapasztalataidból. Üdv: János

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics