2018. március 12.

Házprojekt: a tolóajtók készítése

Hónapok óta ígérem, hogy megírom ezt a posztot, most végre ide is eljutottam. Sok helyen látni az elmúlt években látványos, rusztikus vasalattal készült tolóajtókat. Vasalatot lehet venni az e-bay-en, etsy-n, aliexpresszen, stb. Illetve most már itthon is van 1-2 cég, akik elkészítik az ajtókat. Annyira azonban nem bonyolult dolog, bárki nekiállhat otthon, pláne ez után a poszt után 🙂

Nem mindenhova alkalmas ez a típusú ajtó, mert se a zajokat, se a szagokat nem szűri ki, leginkább kiszolgáló helyiségekre, mint gardrób, kamra, mosókonyha érdemes tenni, esetleg duplán vagy nagyobb ajtókat térelválasztásként, de ahol fontos a zaj-szag, mint konyha, háló, wc, oda lehetőleg ne tervezzünk ilyen ajtót.

A házfelújítás miatt mi tele voltunk bontott ajtókkal, de én már lomtalanításnál is láttam gyönyörű, százéves ajtókat kidobva – mondjuk aki egy polgári lakás összes ilyen nyílászáróját kidobja, annak letörném a kezét, nem is szólva arról, hogy tokostul jó áron el is lehet őket adni, vagy ingyen odaadni, a legrosszabb a lomikupacra dobni.

Ez volt a Ház eredeti bejárati ajtaja, ebből lett a két gardrób tolóajtaja és a külső, tornácajtóból, ami itt kicsit látszik a kép szélén, a mosókonyha. Ez utóbbi nem egy jó minőségű fa ajtó, a fa kazetta helyén csak egy pozdorja van, ezért ezt kicsit megcsiszoltuk, majd újrafestettük fehérre. A másik kettőről Férj a már jól bevált módszerrel leszedte a festéket (hőlégfúvás – hideg zsíroldó – slag – csiszolás – olajozás – csiszolás)

A vasalat megtervezését teljes egészében Férjre bíztam, ő sokkal precízebb, türelmesebb és mérnökibb beállítottságú, mint én. Első körben mi is végignéztünk egy csomó blogot és videót – diy barn door hardware és hasonlókkal rá lehet guglizni.

Fontos, hogy ami számadatokat itt leírok, az nem biztos, hogy minden esetben működik, ezt ki kell kísérletezni, de az itt leírtak jók kiindulásnak. A mosókonyha ajtót veszem most alapul, ennek a vastagsága 4 cm és 67×210 cm. A falban a lyukat már eleve ehhez az ajtóhoz építettük, 10 cm-rel alacsonyabb, és jó, ha 2-2 cm-rel keskenyebb, mint az ajtónk, hogy rendesen rátakarjon. Ha nagyon keskeny az ajtólap, akkor azért ne szűkítsük annyira be, hogy ne lehessen kényelmesen használni.

A vasalat egyszerű laposvasból készült, mi a helyi barkácsban – a Vasudvarban szereztünk be minden hozzávalót. Szerencse, hogy ott vágnak is, tehát minden darabot méretre vágtak, a laposvasat, a csövet, a szögvasat. Lyukat viszont nem fúrnak és nekünk sincs alkalmas eszközünk, ezért lakatoshoz vittük a darabokat, ő fúrta ki. Vettünk matt fekete sprayfestéket és még összeszerelés előtt mindent lefújtunk. Mutatom mi kell egy ajtóhoz:

A görgők kapugörgő vagy hasonló néven futnak, ide elég lett volna kisebb is, de én a nagyobbat választottam, mert ennek ez a lényege, ha túl kicsi a görgő, nem lesz olyan mutatós, szóval ne spóroljunk ezen.

Részletesen a hozzávalók:

Kell 1 db hosszú laposvas. Kb az ajtónk szélessége 2x és jó, ha a két végére rászámolunk 4-5- cm-t. A mienk 140 cm, 5×50 mm-es laposvas. Ehhez hosszúságtól függően, de minimum 3 csavar + tipli, ez megy majd bele a falba. Mi 8-as csavart használtunk, 120as vagy 140-es. A műszaki rajzon oldalnézetben látszik, hogy a csavaroknál van egy távtartó, ez a 3db kis henger a fenti képen, ami sima 3/4-es cső, 3 cm, 1-1 alátét is került még a falhoz. Eredetileg az egész szerkezet alá ment volna egy deszka a falra, hogy a súlyt jobban elossza, de nem tetszett a látvány, így ez végül kimaradt. Mivel nem tologatjuk sokat az ajtókat, annyira nem probléma.

Fontos! ezen a hosszú laposvason gurulnak a görgők, tehát a vas vastagságát össze kell nézni  görgővel! Nálunk a 4 mm-es vason lötyögtek a görgők, ezért lett 5 mm-es.

Aztán kell két laposvas, amit az ajtólaphoz és a görgőkhöz csavarozunk. Ennek a méretei itt láthatóak:

A görgők alá került még 3 alátét, ennek csak távtartás a funkciója, méretezni kell, mennyire van szükség, hogy az ajtó ne érjen a falhoz és persze alul a szegélyt se felejtsük el, nálunk kb 1,5 cm-t kiugrik a szegélyléc.

Egy dolog marad ki, ami nem látszik a rajzokon, de a hozzávalókról készült fotón igen, ez pedig a sín két végén az ütközők. Ez is egyszerű szögvasból lett méretre vágva.

Az össz költség kb 15.000 ft, ebből a görgők a legdrágábbak, és a vastag csavaroknak is elég húzós ára van. Maga a vas anyag a legkisebb tétel. Beleszámoltam még a lyukasztást, amit a lakatosnál készítettünk, illetve egy flakon sprayfestéket. Ez az összeg lehet magasabb, ha eleve lakatos készíti, vágja méretre a vasakat.

Az összeszerelésről sokat nem tudok írni, alapvetően két részből áll, egyszer felcsavarozzuk az ajtóra a tartóvasakat és arra a görgőt, másrészt a falra a sínt, végül ráakasztjuk az ajtót. Az így feltett ajtókról jó tudni, hogy lebegnek, ha ez valakit zavar, vagy gyakori használatban van, akkor érdemes alulra valahova tenni egy vékonyabb sínt. Mivel nálunk jellemzően nyitva és ritkán használjuk, ez nem volt szükséges. A fotók kedvéért becsukva, amúgy nyitva állnak.

A fürdőszobai ajtó üvegére eredetileg fóliát akartam tenni, hogy ne lehessen átlátni, de a munkák során eltörött a régi, nagyon vékony üveg, így akkor már az új eleve ilyen homokszórt lett. A felirat rajta matrica, amit szintén Férj tervezett és a lézervágó gépünkkel vágta ki, de plotterrel is ki lehet.

Remélem, hogy mindent leírtam és sokan hasznosítani tudjátok majd 🙂

Az utolsó két szép kép Széll Bálint műve.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

  1. Szia Ditta! Nagyon szèpen köszönöm ezt a bejegyzést. Szuper informatív ès praktikus. Nagyon inspiráló ès motiváló a házatokról szóló írások. Nagyon szívesen látnèk/olvasnèk egy olyan posztot ahol sok-sok kèp lenne házatokról, teljesen vegyesen, az összes helysègről, hogy egy teljes kèpet kaphassunk mi, az olvasók ès mèg eltökèltebben munkálkodjunk a saját lakunkon.
    Szeretnèm megkèrdezni, hogy a ti saját házatokat milyen stílusúnak tartod?
    További jó munkát ès blogirást kívánok.
    Üdv:
    Fodor Anna

    1. Szia Anna! Köszönöm a kedves szavakat! Április végé jelenik meg a könyvem a házfelújításról, abban sok-sok kép lesz 🙂
      jó kérdés… hogy milyen stílus. Leegyszerűsítve eklektikus 🙂 Egyébként sok stílus keveredik benne: vidéki, skandináv, ipari, retro, vintage, etno. Egy kifejezés nincs rá, volt már aki Ditta-stílusúnak hívta 🙂

  2. Az utolsó szép képen a szép kép kinek a műve?:-)

  3. szia , szuper , hogy leírtad , már éjjel van alig látok .. de obiban készen lehet kapni (állítólag , az drágább, rosszabb , vagy nektek nem passzolt ?, vagy nem lehet kapni ?? még nem voltam képes utánanézni , pedig élet-halál .. lenne , sőt , még talán a rácsot is meg lehetne így oldani netán (talán ?? ) ill , ahol egy nagy ajtó nem fér , kétfelé tolni ??.. ha nem ide kellett volna írni , nyugodtan tedd át , vagy ha közérdekű .. ..előre is köszi , eva

    1. Szia! ilyet obiban szerintem biztosan nem lehet kapni, meg úgy egyáltalán itthon sehol. A beszerzés forrásai azok, amiket leírtam, külföldről rendelni, vagy van pár cég, akik már ráálltak az ilyen ajtókra, vagy sk elkészíteni. De ha találsz ilyen “barn door” típusú vasalatot Obiban, bárhol, akkor szóljál kérlek, én nem tudok róla 🙂

  4. Pont ezt kerestem, köszönöm szépen! Itthon is lehet kapni pajtaajtó vasalat készletet 27000Ft körül, AliExpress és társain 100USD fölött, úgyhogy ez az írásod ill. a know-how életmentő. Gardróbszekrényre lenne a fiam szobájába, esetleg a TV szekrényre is kicsiben.
    Gyönyörű minden, amit itt mutatsz! Gratulálok a kreativitásotokhoz és az igényes munkához!
    Üdvözlettel,
    Vera

  5. Szia? Nálatok 3 db tolóajtó lett végül, ha jól látom. A fenti leírásban Te 1 db árát adtad meg, (15 ezer) vagy a 3 db szerkezetét együtt? Bocsánat, de ezen vitatkozunk a férjemmel már egy ideje, és szeretnénk dűlőre jutni. 🙂

  6. Szervusz,

    engem konkrétan a görgők származási helye érdekelne, mert túrom a netet, de 6mm-nél kisebb futófelületűt nem találok, az ilyen laposvassal meg nagyon gáz melózni (nekem minden megvan hozzá, de nem szeretnék vért izzadni a flexeléssel, fúrással, stb.)

    Köszi

    Sanyi

    1. ha nem szeretnél vele melózni, akkor lehet már készen is kapni pajta ajtó vasalatokat. A görgő a helyi vasboltból van,
      a vasat nekünk is lakatos fúrta át és vágta méretre.

  7. Sziasztok,

    én most állok tolóajtó pontosabban pajtaajtó szerelés előtt. A vasalat már megvan, az ajtót fából fogom készíteni. Engem egy kérdés foglalkoztat: tologatásnál ez gyakorlatilag “fityeg” vagy stabilan tolható jobbra-balra? Az ajtó aljára nincs szükség görgőre vagy kerékre?
    Köszi a válaszokat, tapasztalatokat. 🙂

    Üdv:
    Kriszta

    1. Szia Kriszta! igen, jól gondolod, kicsit kibillen az ajtó. De leesni nem tud! 🙂 Nálunk nem probléma, mert jellemzően mind nyitott állapotban van, nem tologatjuk naponta. Két megoldás van. vagy teszel az aljára kis méretű görgőket és ezen gurul, vagy az ajtó alsó részénél a falra és az ajtó hátuljára szerelsz egy vékony sínt/benne görgővel. Csukott állapotban ez a sín látszik a falon! Ez utóbbi az esztétika szempontjából nem túl jó megoldás, az alsó görgős még elmegy. Ha nem lesz állandó jelleggel tologatva, akkor nem szükséges semmi és minél nehezebb az ajtó annál kevésbé fog “fityegni”, ezt is vedd számításba 🙂 Sok sikert! Ditta

  8. Szia!
    Milyen profilú a görgő? “Y” vagy “U”? Válaszod előre is köszönöm!
    (Nagyon szépek letettek!)

    1. Szia! Megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs 🙂 Szerintem bármelyik jó, amilyet sikerül szerezned.

  9. Szia Ditta,

    picit offtopic de muszáj megkérdeznem, hogy a mosókonyhában csiszolt beton padló van -e vagy más megoldás? Nagyon tetszik és érdekelne hogyan készült. Erről is írhatnál valamikor 🙂 . A tolóajtós cikked is szuper.

    1. igen, ott is csiszolt beton van. és van róla részletes poszt a blogon. keress rá a betoncsiszolásra 🙂

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics