2017. július 15.

Házprojekt: ez történt az elmúlt 3 hónapban

Utoljára április elején írtam összefoglalót. Azóta sok minden történt, főleg apróságok, de vannak látványosabb dolgok is. Hullámzó, hogy mennyi kedvem, energiám van a házzal foglalkozni, ez meg is látszik a történéseken, vannak üresjáratok és van, amikor egyszerre nagyon sok minden történik.

A beszámolót ott hagytam abba, hogy folyamatban vannak a Kisház nyílászárói a Ropanttól, valamint a gyerek gardrób beépítése és a mosókonyha beépítése. Legalábbis ezek a nagyobb és költségesebb dolgok.

El is készült minden, igaz több lépcsőben, lassabban, de készen vagyunk. Először a gyerekek gardróbja lett meg. Ez nagyon szűkös, nem lehet róla rendes képet készíteni, a tolóajtó még hiányzik és itt még nincsenek felszerelve a fogantyúk sem:

Majd a mosókonyha is elkészült, de erről fogok írni részletesen, a tervezéséről, az elrendezéséről. Még itt sincsenek fogantyúk (a képeken, a valóságban már van :)) és már a fa részeket is bemostam fehérre és olajoztam.

A beépítésekkel végre teljesen rend lett a Házban, minden a helyére került, sehol sincsenek kupacok, dobozok, nem kell semmit A-ból B-be pakolni, mert nincs helye. Ez az egyik kulcsa annak, hogy egy lakásban könnyen rendet lehessen tartani!

A Kisházra is felkerültek a nyílászárók, már most, így félkész állapotban is egész más lett az arca, hangulata:

A folytatással várnunk kell őszig, mert a kőműves csapat csak akkor fog ráérni, én pedig inkább megvárom őket, mert szépen, gyorsan, ügyesen dolgoznak. Teljes vakolás lesz belülről, ugyanis jelenleg nincs a vályogon vakolat, csak egy réteg sártapasztás és az meszelve. És bizony van olyan része a háznak, ahol egérlyukak is vannak, illetve van a legkisebb helyiség, amit egeres szobának hívunk, mert ott anno találtunk egy mumifikálódott egér tetemet. Nagyon reméljük, hogy már nincsenek lakók. Szóval az összes belső falról le kell verni a mozgó réteget, rabichálózni, majd vakolni, meszelni. Addig is “apróságokat” itt is csináltunk.

Az egeres szobának a mennyezetéről Férj leszedte a rászögelt pozdorját, hullott is a termény maradvány és az egérszar a nyakába, tetemek szerencsére nem 🙂 Nem szép a födém így sajnos vissza kell majd gipszkartonoznunk.

A Háznak szép terméskő lábazata van, azonban ez valami ronda szürke festékkel volt lekenve. Ehhez kihívtunk egy homokszórós céget, hogy takarítsák le, ennek kissé földöntúli hangulata volt:

Bal oldal már letisztítva, a jobb oldal még nem:

Ha valaki ilyen műveletre készül, akkor azt mindenképp az építkezés egy korábbi szakaszában tegye meg, mert a homok mindent beterít, a szép fehér új vakolatunk is tiszta homok lett, de ezt Férj leslagozta, ami szerencsére teljesen letisztította, viszont teljes ablakmosásra volt szükség, mert mindenen ült a por/homok.

Lett végre rendes wc és fürdőszoba ajtónk. Itt is próbáltuk a régieket megmenteni, de az egyik egy gagyi ajtó volt, a másik pedig menthetetlenül el volt vetemedve, be se lehetett csukni. Végül ennek a mintájára csináltattunk két új ajtólapot, szintén a Ropanttal, ezek még várják, hogy fehérre fessük őket.

Elkezdtem foglalkozni a hálószobánkkal is, amire eddig nem fordítottam túl nagy figyelmet. Vettünk “új” éjjeliszekrényeket az ArtKraftnál és sok-sok keresgélés után megrendeltem egy tapétát is, ami felkerült ugyan, de a tapétázók ott rontották el, ahol lehet, nem jók az illesztések, rondán, ferdén vágták, van ahol nem jó a ragasztás, szóval erről inkább nem is akarok beszélni és most még képet sem mutatok.

Az előszobába is felkerült a tapéta, de ott is egy részen elrontották, ez kicsit kevésbé látszik, mondjuk úgy, hogy én látom, mert tudom, hogy ott van, de egy átlag szemlélőnek nem biztos hogy feltűnik, mindenesetre ennek sem tudok felhőtlenül örülni, de szerencsére fotón nem nagyon látszik a hiba. Erről sem szeretnék beszélni, úgyhogy ne kérdezzétek, hogy hol mi van, mit rontottak el 🙂

A kis kályha-kandallónk február óta várja a befejezést, akkor beüzemelték meg minden, és a héten körbe is gipszkartonozták. Ez nem volt egyszerű feladat és többletköltséggel is járt. Körbefalazhattuk volna ytonggal, ez lett volna a leggyorsabb, legolcsóbb és legegyszerűbb. Igen ám, csak, hogy itt hajópadló van és nincs alatta beton, csak homok, kavics, tehát nincs mihez rögzíteni. Az pedig, hogy megbontsuk a padlót, kiássuk a homokot, kavicsot, földet, hogy készítsünk egy sáv alapot a falnak, természetesen szóba se jöhetett. Maradt a gipszkarton, mint megoldás, de tűzgátló karton ide vagy oda, a füstcső olyan közel menne a falhoz, hogy az nem lenne elegendő, hiszen az nem tűzálló, csak tűzgátló, nem ugyanaz a kettő! Beszéltem szakemberekkel, végigzongoráztam a lehetőségeket, a kálcium-szilikát lap volt a legszimpatikusabb, ez ugyanúgy működik, mint a karton, rászerelik a vázra, így lett dupla falú burkolás, belülről a szilikát, kívülről a karton. Mert a szilikát lap hiába festhető, kell a gipszkarton is a szeletelt tégla burkolat miatt, ezt nem bírja el a szilikát lap. Szóval itt kicsit szívtunk és volt pár 10ezer forint plusz költség és sok plusz kör, de azt gondolom, hogy ennyi belefér… Már megvettük a szeletelt téglákat is, burkolásra vár a dolog.

A szürke a tűzálló kálcium-szilikát:

Befejeztük a konyhát is, egy elem és a mosogatógép ajtaja elég lassan készült el, majd még festeni is kellett, de már ez is megvan, így elmondható, hogy az étkező-konyha 100%-os. Na persze ilyet nem mondok, mert úgysincs sose kész, folyton alakul, inkább úgy fogalmaznék, hogy az eredeti terv szerint minden elkészült.

Ami soron következik: a tolóajtók készítése a gardróbokra, Férj rendületlenül szedi le a festéket a spalettákról. Ősszel jön a Kisház teljes rendbetétele, belül is, villanyszereléssel egybekötve plusz tornác burkolás, plusz a tető javítása. Aztán kell még burkolat a Ház lépcsőre, az előtérbe. És ez után jöhet majd a kert! És akkor most csak a nagyobb falatokat vázoltam fel, olyan távoli dolgokat kihagyva, mint új kerítés és társai és a kiegészítők, képek és kismillió apróság is arra vár, hogy legyen egy kis szabad időm és energiám.

Folyt. köv.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Nagyon szép az erdőt-fákat ábrázoló tapét! Megkérdezhetem, hol vették?

  Köszönettel
  László Viktor

 2. Megkérdezhetem a homoszórós cég nevét? Nekünk (bocs!) szarbarnára van kenve a kőlábazat és nem jön le semmivel. 🙂

  1. rapidmetal.hu neven megtalálod őket, Tatabányán vannak, de érdemes körbenézni, hogy a közeledben van-e ilyen cég, nem érdemes messziről hívni, mert az útiköltséget is neked kell fizetni. Keress rá úgy a gugliban, hogy mobil homokszórás, esetleg hozzáírva nagyobb város, elég sok cég van.

   1. Köszönöm!
    Már kerestem, de 90 %-ban fémtisztító homokszóró cégek jönnek ki, egyszer találtam egyet Pesten, de nem tudom, hova mentettem (valszeg a régi, kipurcant
    laptopomon van) és azóta nem találom. 🙂
    A mobil keresés jó ötlet, köszönöm.

 3. Szia Ditta, nekem nagyon tetszik az összes helyiseg, amit felujitottal, profi es idötalloan szep. A tapetad is csodaszep. (Van valamilyen ötleted arra, hogy fürdöszobaba hol lehet nagymintas tapetat online rendelni?)
  A kishaz is nagyon hangulatos lesz, gratulalok az eddigi eredmenyekhez!
  Üdv.
  Emese

  1. Szia! Köszönöm szépen! 🙂
   nincs olyan külön hogy fürdőszobai tapéta, ezeket a tapétás oldalakat kell végigböngészni. minden tapétának van besorolása mennyire vízálló (értsd mennyire bírja párás helyiségben, mert a vizet közvetlenül nyilván egyik sem :))
   Így még sose kerestem, lehet van ilyen funkció is a nagy oldalakon, ha nincs, akkor a tulajdonságoknál kellene megnézni vagy kérdezni.
   általában hullámvonalakkal jelölik a vízállóságot, a 3 hullámos jó fürdőbe, de oda is csak akkor tenném ha van ablaka és/vagy szellőzője, szóval nem ilyen panel gőzfürdő feeling van bent.

 4. Szia Ditta! Nagyon sok energiát fektettetek bele ebbe a házba, de fantasztikusan alakul. Én a kezdetektől követem az eseményeket és már nyomokban sem látni a régi házat. Egyszerűen gyönyörű!!! Gratulálok!

 5. A konyha kimondottan szép. tetszik. Jól érezném magam benne. Egyedül csak a mindenütt egyöntetűen megtalálható fénysugárzók nem tetszenek. Jók, de lehetne jobb is. Bözse

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics