2015. október 12.

Hogyan fessünk táblafestékkel?

Már annyiszor elmondtam telefonban és leírtam e-mailben azt a pár tanácsot, amit érdemes betartani, ha táblafestékkel festünk, hogy itt az ideje összefoglalni.

tablafestek1

Most táblafestékről van szó, azaz chalkboard paint-ről, amire krétával lehet írni, és nem chalk paint meg krétafesték meg egyéb amivel bútort lehet festeni.

tablafestekekKorábban már írtam arról, hogy végre több színben is elérhető itthon, most pedig jöjjön a használathoz néhány jó tanács:

Mennyire kiadós? Hivatalosan 100 ml festék két rétegben egy m2-re elegendő! DE ez függ a felület fajtájától és a festőeszközünktől is. A festéked ne hígítsd, mert akkor nem fog olyan jól fedni és több rétegre lesz szükséged.

Milyen felületre festhetsz vele? Falra, fára, vászonra, papírra minden további nélkül. Műanyagra, fémre, laminált bútorra és hasonlókra pedig használj alá alapozót. Megteszi bármilyen univerzális alapozó, ami tapad a felsorolt felületeken.

Hány réteg kell? A legtöbb esetben elegendő a két réteg, de alaptól függően, illetve a világos színeknél előfordulhat, hogy háromra lesz szükséged. Fontos, hogy a két réteget egymásra merőlegesen fesd, így egységesebb felületet kapsz a végén.

Milyen eszközzel fessek? A hengerekkel az a probléma, hogy nagyon sok festéket beszippancskodnak magukba és az kárba is vész, az ecsettel viszont csíkos marad a festék. Az én tuti módszerem, hogy ecsettel felfestem és utána száraz szivacshengerrel átmegyek rajta. A második réteg ugyanígy, csak erre merőlegesen:

Fotó: Széll Bálint
Fotó: Széll Bálint

Mivel írhatsz rá? Sima krétával. A krétafilc vagy krétatoll néven futó eszközökkel erre a típusú festékre sajnos nem tudsz írni, illetve csak akkor javaslom ha ez állandó dekorációként szolgál és nem szeretnéd letörölni, mert nyomot hagy, nem lehet teljesen eltávolítani. Ilyenkor a megoldás, hogy letörlöd amennyire tudod, majd egy új, friss réteget húzol rá. A kréta letörölhető nedves ronggyal vagy enyhe mosószeressel, utána áttörölve sima vízzel. Ha már nagyon elhasználódott a felület, akkor szintén tisztítás után érdemes átfesteni egy új réteggel.

KT_24_wm

Nem nagy ördöngösség, ha a fentiekre odafigyelünk. Ha szeretnéd élőben látni a festékek színeit vagy kérdésed van, akkor 2015.10.18-án, most vasárnap kint leszünk az Antik Placcon, Budapesten az Ankertben. Nem csak festékeket viszünk, hanem sok sok táblát is, többféle formában és méretben! Ezeket natúr állapotban lehet megvenni, amihez olyan színű festéket választhatsz, amilyet szeretnél!

chalkboard

Raktáron maradt stencileket is viszünk, amiket FÉLÁRON! vásárolhattok meg!

Gyertek vasárnap az Antik Placcra! Az eseményhez itt csatlakozhattok.

*****

 
Dekorálni egy lakást és egy stílusos, jelentésekkel teli otthont alkotni két különböző dolog.
A szabályok ugyanazok, mégis az elsőből egy személytelen “szállodai szoba” lesz, míg a második eredménye egy valódi otthon.
A kurzuson a szabályokon túl a fókusz ez utóbbin van, megtanulod hogyan tudod az otthonodat egyedivé és személyessé varázsolni úgy, hogy stílusos és harmonikus is legyen.
 
A dekoráció a legmobilabb és legolcsóbb lakberendezési eszköz és nagyon kevés pénzből is szuper dolgokat ki lehet alakítani, ha ismerjük a trükköket, szabályokat.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics