2014. augusztus 14.

Házprojekt: nekiálltam a régi spaletták felújításának

Hú de rég írtam, nem csak a Házprojekttel kapcsolatosan, de ide a blogra is. Ennek több oka van: 1. költözködtünk, Budapestről vidékre, 2. elindítottuk a webáruházunkat, 3. nyári szünet van és a gyerekek itthon. Ezekből egy is sok, nem hogy 3 egyszerre.

Végre közel lakunk a Házhoz (2 sarokra, kb 100-150 méter), így nekiláthatok a tervezett feladatoknak. A régi spaletták felújítása, rendbe tétele az egyik. Ezzel elleszek egy darabig, tekintve, hogy 8 darab van belőlük, ma pedig egyet végeztem ki. Az áldozat:

IMG_7168

Több módszert ki fogok próbálni: hőlégfúvózni és csiszolni is, de ma nem ezeket használtam. A módszer amit ma kipróbáltam egyszerű, könnyű és elég gyorsan lehet vele haladni. Egy hátulütője van, hogy hideg zsíroldó kell hozzá, ami ugyebár nem a legbarátibb vegyszer. Viszont úgy szedi le a festéket mintha puha vaj lenne. Eredetileg csak a zsanérokat, vasalatokat akartam megtisztítani és nem az egésznek nekiesni vele. A szépen lemázolt vasalatok nem működtek:

480x640_zár_zsanér_140817

A következő képen látszik, hogy minél régebb óta van rajta a hideg zsíroldó, annál jobban besárgul. Közelről lehet látni, hogy kezd megrepedezni a festék. Még az ujjammal is el tudtam kenni. Letörlés után pedig látszik, hogy a fáról is remekül leszedi a festéket.

480x640 festékoldás_140817

Így tovább próbáltam egy kis felületen. Befújtam, hagytam néhány percig, majd fém dörzsi szivaccsal rámentem kicsit és utána nedves ronggyal letöröltem. Kell egy vödör meleg víz, amiben a rongyot kiöblítjük és ezt elég gyakran cserélgetni.

IMG_0844

Ezt követően nem volt megállás, élvezet volt nézni, ahogy előbukkan a fa. A fehér festékréteg alatt még volt egy zöldes-barnás árnyalatú. A két réteg nem jött le mindenhol egyben, néhol a barnán át kellett menni még egyszer, de ott nem kellett várni a zsíroldó hatására, szinte rögtön engedett. Egyébként volt egy pillanat ennél a felületnél, amikor megálltam és hosszasan néztem, hogy nem is olyan rossz:

IMG_0856

Lehet, hogy kettőt meghagyok majd ebben az állapotban, például a hálószobánkhoz. De azért ez az igazi:

IMG_0858

Igen, direkt nem szedtem le csontra a festéket, mert nekem így tetszik. Férj szerint ronda és ő fehéret szeretne, de még puhítom 🙂 A kedvéért azért egységesebbre alakítottam, hogy kevésbé lepukkantnak nézzen ki. Egyébként volt még egy fázis, amikor szintén azt gondoltam, hogy ez nagyon vagány és így hagyom:

IMG_0860

Jelentem a festék leszedése után a zárak szépen működnek! Bár fura, hogy a vasalatok fém színűek, azt hittem sárgaréz lesz.

És íme a végeredmény. Így néz ki belülről ha ki van hajtva a spaletta. Itt még vizes, tehát a színe ennél valamivel világosabb és fakóbb lesz. Ha később olajjal vagy viasszal kezeljük, akkor lesz kb ilyen:

IMG_0861

Kívülről:

IMG_0862

És ezt látjuk, ha a spaletta a tokjában pihen: IMG_0866

IMG_0865

Már csak 7x kell ugyanezt végigcsinálni 🙂 Kíváncsi vagyok, hogy a hőlégfúvó majd milyen eredményt hoz.

A Házprojekt FB oldalához itt csatlakozhatsz.

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics