2013. augusztus 08.

Ólomüveg, az örök klasszikus

Eddig még nem írtam az ólomüvegről, pedig vannak formái, amiket nagyon kedvelek. Szeretem benne, hogy minden környezetben megállja a helyét, borzasztóan alkalmazkodó. Ha szeretnénk, látványos eleme a lakásnak, de ha nem ez a célunk, akkor finoman, a háttérbe húzódva dekorálja otthonunkat. A régi, klasszikus motívumoktól kezdve, a geometrikus formákon át a teljesen modern külsőig, bármit felvesz.

Felhasználása is széles körű, ajtó- és ablaküvegen kívül lehet térelválasztó, szekrényajtóban betét, vagy csak egyszerűen kép. De feldobhatjuk vele a teraszt vagy télikertet is. Megvilágítva pedig igazi hangulatelemmé válik.

Nagyon kedvelem a finom, visszafogott darabokat:

olomuveg7.jpg

olomuvek2.jpg

Az ólomüveggel díszített télikertek, üvegházak hangulata utánozhatatlan. Emlékeztek például a Bűbájos boszorkák sorozatban a télikertre?

olomuveg20.png

Hasonlóan a gyengéim a hatalmas ablakok és ahogy átsüt a nap a színes üvegeken:

olomuveg8.jpg

olomuveg21.jpg

Ez már lehet, hogy egy kicsit túl sok, de akkor is lenyűgöző:

olomuveg.jpg

Geometrikus motívumok klasszikus és modern változatban:

olomuveg5.jpg

olomuveg9.jpg

Madárkák, virágok:

olomuveg4.jpg

olomuveg3.jpg

Díszesen, dekoratívan:

olomuveg10.jpg

olomuveg11.jpg

Személy szerint a szecessziós ólomüvegekért rajongok a legjobban. Számos híres festő is tervezett üvegablakokat, hogy csak az egyik legkedvesebb hazai festőmet említsem, például Rippl-Rónai József. 100 évvel ezelőtt még odafigyeltek a részletekre, a Japán Kávéházban (ma Írók Boltja az Oktogonnál) még a telefonfülke is ólomüveg ablakot kapott:

olomuveg22.jpg

Ma Budapest egyik legimpozánsabb tere sok-sok ólomüveggel a Gresham Palota:

olomuveg24.jpg

És Neked honnan lehet egyedi Ólomüveged? Például Laurától, aki a műhelyében nem csak tervez, alkot, hanem ólomüveg készítő tanfolyamokat is tart. Munkái különböző stílusúak, a megrendelők igényeihez igazodva. Ezekből is szemezgettem párat:

olomuveg1.jpg

Kertes-madárkás:

olomuveg12.jpg

Izgalmas látni, hogy hogyan készülnek:

olomuveg13.jpg

Paravános térelválasztó kínai sárkány motívummal:

olomuveg16.jpg

Mediterrán hangulatban:

olomuveg15.jpg

Laura kalandos úton jutott el az ólomüvegig. Eredetileg környezetmérnöki végzettsége van, foglalkozott biotechnológiával és kutatóintézetben is eltöltött pár évet. Az egyetem után pedig egy multinál dolgozott. Képzelhetitek mekkora váltás volt a légkondis irodából egy dohos műhelyben dolgozni. De hát a szerelem, az szerelem 🙂

Laura a tanfolyamait a saját műhelyében tartja Budapesten, a 10. kerületben. Folyamatosan lehet jelentkezni, nincsenek fix időpontok, ez egyéni megbeszélés kérdése. Néhány kép a tanfolyamról, munka közben:

olomuveg18.jpg

olomuveg17.JPG

olomuveg19.jpg

Még több ólomüveg képet találtok Laura Facebook oldalán.

*****

Egy jól működő otthon alapja a megfelelő világítás!

Ennek a megtervezéséhez ismernünk kell egy sor szabályt, a világítás típusokat, hova mi kell, plusz az egyéni igényeket is.
Meg kell tervezni egyszer alaprajzi szinten – ez az első lépcsőfok. A második lépcsőfok, pedig a megfelelő lámpák és izzók kiválasztása, nem mindegy hova milyen típus kerül.

A lámpák ráadásul a lakberendezés adu ászai!

Egy karakteres lámpával  – némi túlzással persze, de – félig kész is a lakás!

Ha a lámpaválasztásnál mellényúlunk, akkor úgy fogjuk érezni, hogy valami nem stimmel, valami hiányzik…

Mind a két szintet részletesen végigvesszük a Tökéletes világítás online tanfolyamon!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a TÖKÉLETES VILÁGÍTÁS online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics