2013. július 23.

Hogyan legyen egyedi étkeződ?

Most döbbentem rá, hogy az étkezőről eddig milyen keveset írtam, ami igazán méltatlan, pláne, hogy az egyik kedvenc helyiségem. A hálószoba és az étkező az, amit szerintem a legkönnyebb kialakítani, mert kevés dologra kell odafigyelni, összhangba hozni, illetve elég 1-1 dolgot kiemelni és máris látványos eredményt érhetünk el.

Nem titok, hogy nem szeretem a garnitúrákat. Unalmasnak és sablonosnak találom őket, nehéz belőlük egyedit varázsolni, a hazai kínálat ráadásul meglehetősen egysíkú.

Mivel szék és lámpamániás vagyok, az étkezőnél is ezekre szeretek fókuszálni. Egyedit és stílusosat csak úgy lehet kialakítani, ha az ember bátor, ha ki tud szakadni a szokványosból, ha mer játékos, humoros lenni és nem veszi túl komolyan az egészet. Az étkezőnél pedig remekül lehet játszani a székekkel!

Itt minden van: pad, különböző székek, ülőke. Régi és ikeás bútorok, és az egész megfejelve a hangsúlyos kék lámpákkal:

ezkezo1.jpg

Szinte az előző kép ellentéte. Minden egyszerű és semmitmondó: a lámpa, az asztal, nincs látványos dekoráció, vagy egy ütős tapéta. A székek egyvelege azonban megfűszerezi az egészet és ennyi elég is:

etkezo2.jpg

Egyszerű deszka asztal különböző székekkel két hangsúlyos lámpával:

etkezo3.jpg

Ez is hasonló:

etkezo14.jpg

Azért nagyon oda kell figyelni, hogy a végeredmény harmonikus maradjon. Bár nekem személy szerint bejön a kissé kaotikus hatás is:

etkezo4.jpg

Akkor sincs gond, ha valaki nem érez magában kellő bátorságot, hogy ezt meglépje, vagy csak szimplán nem tetszik neki a székkavalkád. Ebben az esetben vehetünk egyféle széket, de egy-két darabot lefesthetünk más színre:

etkezo6.jpg

etkezo13.jpg

De lefesthető csak egy része is. Ez finom, ugyanakkor játékos megoldás:

etkezo7.jpg

A székeknek nem kell totál különbözőknek lenniük. Itt harmonikus az összhatás, anélkül, hogy egyforma székek lennének:

etkezo11.jpg

És van még egy lehetőség, ha kevésbé harsány eredményre vágynál. Válassz bátran különböző székeket, de mind legyen egyszínű:

etkezo12.jpg

etkezo16.jpg

Eames és Tolix. A két kedvenc székem:

etkezo8.jpg

Egy-egy nagyon élénk szín is jöhet:

etkezo10.jpg

Ha a színek összhangban van:

etkezo17.jpg

Persze a székek helyett az asztalt is teheted hangsúlyossá:

etkezo19.jpg

Látod mennyi lehetőség van? Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a saját ízléséhez valót. A végeredmény lehet harsány, játékos de visszafogott is.

A forrásokat lásd a képekre kattintva.

*****

A konyha a lakás legkötöttebb helyisége. Ahhoz hogy kényelmes legyen benne főzni – tetszik-nem tetszik – egy sor szabályt be kell tartani. 10-ből 9,5 konyha kialakítása lehetne optimálisabb az adottságait figyelembe véve.

A konyhatervezés legnagyobb buktatója a szabályok NEM ISMERETE!

Ugyanakkor van azért rugalmasság is a tervezésben, csak nagyon nem mindegy miben engedünk a csábításnak, miben kötünk kompromisszumot. Ha ügyesen egyensúlyozol, akkor egy kényelmes, egyben egyedi, stílusos konyhád lehet.

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a Konyhatervezés online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics