2012. július 13.

Mediterrán virágözön

A mediterrán növények után sokan sóvárgunk. A legtöbben meg se próbálkoznak velük, vagy ha igen, a növények elpusztulnak. Éva összeszedte mikkel érdemes próbálkozni és néhány tudnivalót is róluk:

A hibiszkusz – vagyis a mályva olyan folyamatosan virágzó növény, mely a tűző napot igényli és bírja is. Három szabadföldi és egy dézsás változata terjedt el nálunk. Szabadföldi a magyar falusi virágnak ismert mályvarózsa (festőmályva) amit lehet, hogy évelőként ismerünk, pedig elhullajtott magjairól újítja meg magát. Bírja az aszályos nyarakat, de nem szereti az átültetést:

mályvarózsa.jpg

Az igénytelen, lombhullató cserjévé növő „kínai” hibiszkusz, mely június végétől a fagyokig virágzik, nyírott sövénynek is alkalmas – mindent kibír és alatta az elhullatott magokból komoly szaporulat keletkezhet:

kertihib.jpeg

hibhertifehér.jpg

A télálló mocsármályva ha elég vizet kap, évről évre egyre több száron hozza -július végétől folyamatosan nyíló tányérnyi virágait. A telet csak akkor éli túl, ha ősszel nem vágjuk vissza a virágszárakat. Érdemes erkélyen is cserepesként próbálkozni vele:

mocsárbokor.jpg

mocsáricserépben.jpg

Nálunk szobanövényként telel, de nyáron érdemes kitenni a szabadba a mediterrán tengerpartokon örökzöld fává növő, változatos színekben pompázó hibiszkuszt:

hibiscus-fa.jpg

irigylésreméltódresdenbalcony.jpg

Télen 10-15 foknál hűvösebbet nem szeret és akkor is igényelné a sok fényt. Ez egyben azt is jelenti, hogy jó, ha már kora tavasszal kitesszük az ablakba vagy erkélyre. Ha fokozatosan szoktatjuk az erős napsütéshez, akkor nem égnek meg a levelei. Sajnos nem szereti az átültetést, ezért cserepestül költöztessük. Én kora tavasszal harmadára visszavágom a fás ágait úgy, hogy legalább három rügy megmaradjon, és akkor dúsan elágazó, sokat virágzó növény lesz belőle. Egyébként a dugványai könnyen meggyökeresednek.

Olaszországban, Horvátországban szinte vadon él az utak mentén a leander:

leanderfalu.jpg

olaszlea.jpg

Nálunk sajnos nem télálló csak dézsában tarthatjuk, de mivel télen nem igényel sok fényt garázsban, lépcsőházban fagypont feletti helyen minimális öntözéssel átvészeli a telet. Gyönyörű óriási példányokat látunk teraszokon – de ember legyen, aki tavasszal ősszel ki-be költözteti őket.

Adelfa1.jpg

Ugyan jól bírja a szárazságot, de hosszabb forróság idején a heti 1-2 szeri alapos öntözést dús virágzással hálálja meg.

Bougaivillea

Bougainvillea_glabra_trellis.jpg

bougainvillea-1.jpg

Ha a trópusok hangulatát szeretnénk az erkélyünkön és van olyan déli fal amire mindig tűz a nap és szeretjük a kihívásokat, válasszuk a különleges hatású, magasra kúszó, murvafürtöt (bougaivillea) akkor rajta! Gyorsan nő, nagy felületet takar, de csak tűző napon virágzik. 8-10 fokos világos teleltetőhelyet igényel. Nálam a verandán (5-10 fok) egy télnél hosszabbat még soha nem élt túl.

Palotai Éva

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics