2018. július 05.

Házprojekt: ennyit változott a kert 7 hét alatt

Éppen ma van 7 hete, hogy elültettük a növényeket a kertbe.  Számomra is hihetetlen, hogy mennyit nőttek ennyi idő alatt. A szellőrózsák teljesen beborították már a talajt, a gyertyavirág is hatalmas lett. Vannak újabb részek is, amiket nemrég ültettünk be és még mindig hiányzik pár növény, vannak üres területek, néhány kipusztult, újabb ötletek jönnek, hogy hova mit lehetne még, szóval neverendingstory…

Nem készítettem sok képet az elején, főleg nem közelieket, mivel nem lett volna túl látványos. Hét hete ilyenkor Dóri, a kertünk tervezője már javában pakolgatta a kis növényeket a helyükre. Egyébként az ő kertjébe is beleshettek A Titkos kert facebook oldalán.

A nap végére több száz kis növény került a helyére, minden évelő, neveket ne nagyon kérdezzetek, mert Dóri egész nap latinul beszélt és egy árva szót sem értettem belőle, pedig tanultam latinul, sőt ötösre záróvizsgáztam az egyetemen, de utána az agyam törölt minden információt, mert feleslegesnek ítélte meg. Kivéve azt, hogy ‘in vino veritas’.

A nap végére:

És most jöjjön sok-sok kép az aktuális helyzetről:

A Fehéres-rózsaszín finom illatos futórózsa új szerzemény. Reményeink szerint szépen felfut az oszlopra, és az eresz alatt is végigvezetjük. Még kell neki futtató, akárcsak a lilaakácnak.

Az árnyékos szekció:

Aztán itt van az “északi kert”, ez pont az utcasarok, illetve a Ház és a Kisház által közrefogott terület. itt még csak füvesítettünk, nincs kihasználva ez a rész. Ha nem itt futnának keresztbe-kasul a csatorna, víz és villanycsövek, akkor valami kisebb fürdőtavat szívesen láttam volna itt. Most a málna-szeder-ribizli ültetvény áll nyerésre.

Az előkerthez még nem nyúltunk, a terv ide is megvan de előbb szép kerítés kell, addig nem ültetünk, mert mindent letaposnának:

Van egy ilyen kis placcunk, ha vendégek jönnek, itt grillezünk. Az asztal helye még nem fix, most csak azért van itt, mert Férj épp leolajozta

Ez a hátsó sarok is még befejezetlen. Ide tervezünk a gyerekeknek kis kerti faházat:

És van még egy ronda részünk, csak azért hagytuk így, hogy legyen, ami emlékeztet minket az építkezésre, hahha. Ez a kisház vége, mögöttem a konyhakert. Van itt még szétterítésre váró föld, feldarabolásra váró ágak, felújítás alatt álló asztal. Innen lett elbontva a budi és a disznóól és tervezés alatt egy üvegház-tyúkól kombó:

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Szia!
  A kerti ösvényekről és a tégla padlóról kérdeznélek: hogyan oldjátok meg, hogy nem fagy el, hogyan kezeltétek, tettétek le?
  Köszi!

  1. szia! pár darab szétfagyhat, ezeket kicseréljük, benne van a pakliban. az ösvény csak a földre van rakva, nincs kezelve.
   A tornácon szeletelt tégla van, ragasztva, mint bármilyen más burkolat, fugázva és impregnálva.

 2. A tégla burkolat engem is érdekel. A fagyállósága, valamint az, hogy autóbeállóként is megállná-e a helyét? Ez a nagy vágyam, viszont az Uram elég szkeptikus. Köszönöm

  1. a tégla fagyállósága a minőségétől függ. A régi téglák jobban bírják. De pár darab mindig szétfagyhat, ez benne van a pakliban.
   Autóbeállónak inkább élére raknám és talán alá is betonoznék, hogy ne süllyedjen meg. A felszínét lehet impregnálni, vízálló lesz, így szétfagyni sem tud.

   1. Sziasztok! Bicsássátok meg, hogy ide kotyogok! 🙂 Ditta töröld nyugodtan, ha úgy látod, szemtelen vagyok. Szóval mi vagyunk a Téglárium, ahonnan a tégla származik. Valóban igaz, amit Ditta mond. A régi, jól kiégetett téglák jobban bírják a fagyokat. Ez annyira így van, hogy régen, amikor gyártották őket, akkor nem is gyártottak külön fagyálló téglát. Nálunk is ebből van a kocsibeálló. Évekig fuga nélkül kavicságyba lerakva használtuk, és néha kicseréltük azt a pár darabot, ami felfagyott. A férjem olyan gyorsan megcsinálta, hogy általában észre sem vettem, mikor követte el. Az egyetlen problémánk az volt vele, hogy a fugákban kinőttek a gyomok. Amíg a gyerekeink kicsik voltak, jó játék volt együtt szedegetni, de ahogy felcseperedtek, gimi meg tanulás mellett már egyre kevesebb idejük maradt rá, nekünk meg aztán főleg nem volt türelmünk. Végül úgy döntöttünk, újra gondoljuk az egészet, és leraktuk száraz habarcsba, lapjával fektetve, és ki is fugáztuk. Ilyenkor már célszerű impregnálni, mert ebben a felállásban nehezebb kicserélni az esetleg felfagyott darabokat. Mi is impregnáltuk, és azt tudom mondani, hogy teljesen jól működik a dolog. Jobban szeretjük, mert könnyebb tisztán tartani, és megszűnt a gyomosodás is. Az impregnáló ugyan egy egyszeri nagyobb kiadást jelent, de gyakorlatilag az egész élettartama alatt védi a bontott téglát. Szívesen segítünk, ha kérdése van valakinek, keressen bátran bennünket. Üdv: Kati

 3. Annyira gyönyörü ez az egesz – haz, kert, kishaz, kerites, minden!!! Nagyon büszkek lehettek ra! 🙂

 4. Isteni lett a ház minden szeglete, nemcsak fizikai, de óriási szellemi termék is egyszerű eleganciájával !

 5. Érdeklődnék,hogy gyeptéglával lett megoldva a füvesítés,mert nagyon szép egyenletes a fű?

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics