Csináld magad: fűszerszárítás és provence-i fűszerkeverék

A nálunk provanszi fűszerkeverék néven ismert Herbes de Provence-ot alkotó összes mediterrán fűszernövényt megtermelhetitek nemcsak a kertben hanem erkély-, vagy ablakládában is – persze csak bizonyos adottságok mellett.

A kakukkfű: alacsony növésű, lila virágú, nálunk is honos. Kopár karsztos réteken, kőfalak réseiben vadon is terem.

A rozmaring: déli fal előtt védett fekvésben sok helyen bokorrá nő. Nálam eddig még bent sem, de most egy szabadban nagyra nőtt bokorról szedett saját dugványból próbálom honosítani – úgy tűnik ez sikerrel jár, bár még elég soványka.

A csombor: vagy borsikafüvet én Erdélyből ismertem – ott leginkább káposztaételekbe, vagy savanykás levesekbe használják és nagyon meglepett, hogy ez is a provanszi fűszerkeverék egyik alkotóeleme. Nem évelő ugyan, de olyan sok magot hullajt el, hogy tavasszal az összes környékén lévő cserépben az ő bébijei kelnek ki, csak választani kell, melyiket tartjuk meg.

A zsálya: szőrös szürkés levelei erős aromájúak, vigyázni kell a használatával, a hajtáscsúcsokat érdemes visszacsípni akkor jobban bokrosodik.

A babér: a Földközi tenger vidékén fává nő, nálunk is, de csak konténeres növényként tartható. Ha télen hűvös, de világos helyet biztosítunk neki (pl. napos de fűtetlen lépcsőház) nagyra megnő.

A majoránna és az oregano ugyanazon növény vad és szelidített változata. Kis kerek levelei – bármilyen hideg volt is a tél – tavasszal kihajtanak.

Tippek:

  • a rozmaring, a kakukkfű, a csombor vagy a levendula virágládába ültetve sem igényel napi öntözést, mivel keskeny leveleik alig párologtatnak. A zsályával és levendulával együtt nagyobb cserépben, vagy ládában kint is áttelelnek, ha déli fekvésbe ültetjük őket és nyáron a túllocsolást kerüljük. Ősszel-télen arra kell vigyázni, hogy a gyökerük ne fagyjon át és a tövüknél ne álljon meg az eső vagy a hólé. A mediterrán növények illata akkor lesz intenzív ha tűző napra jó vízelvezetésű és nem túl tápanyag-dús földben élnek. Árnyékban megnyúlnak, kifakulnak és nem teljesedik ki az aromájuk.
  • egyszerre csak a levelek max. 10 %-t vágjuk le, mert akkor tud jól regenerálódni a növény. A friss felhasználáson kívül szárítva mindegyik jól tárolható, sőt az oregano és a mjoranna aromája erősebb is szárítva.

A szárításról:

A hagyományos módszer mellett sütőben is lehet szárítani alacsony hőfokon.

Ha kedvet csináltam és provanszi ízt akarsz házilag keverni, akkor a szárított és összemorzsolt fűszernövényeket ilyen arányban használd:

1 evőkanál oregano vagy majoránna

1 evőkanál kakukkfű

1 evőkanál csombor

fél evőkanál rozmaring

1 evőkanál bazsalikom

(1 evőkanál zsálya)

1 babérlevél

fél evőkanál levendulavirág

És ha többet olvasnál a fűszernövényekről kattints ide.

Palotai Éva

F

*****

Egy jól megtervezett és kialakított kinti rész az év bizonyos szakaszaiban plusz szobaként funkcionál, de csak akkor fogjuk igazán szeretni és sokat használni, ha kellően átgondolt a kialakítása és nincs vele sok macera, mindezek mellett persze hangulatos és hívogató.
 
A lakberendezés a szabadban minikurzuson mindent végigveszünk a funkciótól kezdve, a stíluson át a hangulati elemekig.
Mindegy, hogy pici erkély, terasz, vagy kert, az összesről szót ejtünk, maga
a folyamat pedig ugyanaz.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics