2011. december 10.

Színt színnel – ne csak képzeletben tervezz!

A színek tervezése fontos és érdekes feladat a lakás, vagy 1-1 helyiség kialakítása során. Az rendben van, hogy látod lelki szemeid előtt, milyen lesz a szoba, de azért nem árt ha látod a két valódi szemeddel is, ugyanis gyakran kiderül, hogy azok a lelki szemek – ki tudja hány van? – kicsit csalnak!

Az internetnek köszönhetően rengeteg helyről inspirálódhatsz, érdemes képeket keresgélni. Nem feltétlen kell, hogy ezek enteriőr fotók legyenek! Gondolkozz bátran 4-5 színben! Ha már kb. összeállt a kép, akkor jöhet a játék. Az egyik festékmárka oldaláról itt letölthetsz egy remek kis programot, ebbe fel tudod tölteni a saját fotódat és el is kezdheted kifestegetni! Más festékes oldalakon is vannak hasonlók, nekem ez jött be. Órákig el lehet vele szórakozni!

Ha meguntad a játékot és megvannak a nyertes színek, akkor irány a festékbolt és most jön egy olyan lépés, amit NE SPÓROLJ MEG! mert jól megszívhatod. Különösen akkor hasznos ha nem tudsz dönteni 2-3 szín közül. Vegyél a festékekből 1-1 litert (általában ez a legkisebb mennyiség, keverésnél is). Otthon kenj fel a falra kb. 1 méteres foltokat, egymástól legalább egy méter távolságra. Nézegesd a falat reggel, délben, lámpafénynél, napsütésben.

Miért van erre szükség? Mert se a monitor, se a miniatűr színkártyák nem mutatják meg pontosan, hogy hogyan is néz ki a választott szín az adott falon, nagy méretben és gondolom te se szeretnéd évekig nézni egy rossz döntésed eredményét. Ezért inkább szánd rá azt a pár ezer forintot a mintákra és azt a plusz kört a festékboltba!

Kioktatás után íme némi inspiráció a design-seeds-től:

A design-seeds oldalán Te is keresgélhetsz színek alapján inspirációt.

*****
 
A színek összehangolása a lakásban nem könnyű feladat.
Természetesen nem csak a falakat értjük ez alatt, a teljes berendezést össze kell hangolni, de a falak teszik ki a legnagyobb felületet, így ha ezeket elszúrjuk, azt nem lehet takargatni…
 
Tapétáknál mindig nagy kérdés a megfelelő minta.
Melyik milyen hatást kelt, hogyan lehet egy helyiséget kicsinyíteni, nagyítani, vagy kuckósabbá tenni.
Mik azok a kulcs dolgok, amikre figyelni kell egy minta kiválasztásánál, hogyan hatnak a minták a térérzetre és milyen optikai csalásokat tudnak létrehozni.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics