2011. augusztus 08.

home made festőhenger

Bizonyára mindenkinek ismerős és a legtöbben utáljátok a festőhenger mintákat a falon. Ilyenkor általában nagyiszagú lepukkant belvárosi lakások, öreg vidéki házak vagy málladozó falú bérházak lépcsőházai ugranak be.

Mára szinte teljesen kiment a divatból a festőhenger használata, pedig egykor hatalmas népszerűségnek örvendett. Kialakulása feltehetőleg annak köszönhető, hogy akik nem engedhették meg maguknak a drága textiltapétákat, olcsóbb megoldást kerestek, a mintás gumihenger pedig kiváló alternatívának bizonyult.

Igazán nem értem miért szűnt meg az érdeklődés irántuk, hiszen az évtizedek folyamán a minták is követték a közízlés alakulását. Ma beszerezhetünk régi hengereket a vaterán és egyéb netes aukciós oldalakon, ám mivel ezek régiek, sokuknak a gumija már repedezett, hiányos…

Találtam egy remek leírást, hogyan készíthetünk házilag ilyen hengert.

A lényege, hogy kell valami műanyag vagy PVC cső (megteszi egy régi porszívó csöve, vagy vehetsz műanyag lefolyócsövet, stb.),  egy alkoholos filc, forró ragasztó és ehhez való ragasztópisztoly.

A mintát meg is tervezheted, vagy netről nyomtass ki valamit. Végtelenített mintát használj, vagy ha ismétlődős, akkor ne legyen túl nagy, hogy a hengeredre ráférjen. Rajzold rá a csőre, majd a ragasztópisztoly segítségével rajzold át. Itt vigyázz, hogy ne legyen túl vékony a ragasztócsík, mert ha nem domborodik ki eléggé, akkor nem fog szépen kijönni a mintád. Valamint azt is vedd számításba, hogy szabad kézzel készíted, tehát nem lesznek tökéletesek a vonalak, mintha gép csinálta volna.

Ha megszáradt, gyurmába nyomva kipróbálhatod, így könnyen láthatod, hol kell még igazítani a mintán.

Saját véleményem szerint, alkalmas lehet erre egy sodrófa is, ehhez nyilván olyan ragasztó szükséges, ami fához való, így nem kell még nyelet is varázsolni a hengernek, használhatod a sodrófáét.

A készítés pontos menetét itt találod.

Kicsit elkezdtem nyomozni a festőhengerek után, hamarosan újabb posztban beszámolok, mire jutottam…

*****

 
Dekorálni egy lakást és egy stílusos, jelentésekkel teli otthont alkotni két különböző dolog.
A szabályok ugyanazok, mégis az elsőből egy személytelen “szállodai szoba” lesz, míg a második eredménye egy valódi otthon.
A kurzuson a szabályokon túl a fókusz ez utóbbin van, megtanulod hogyan tudod az otthonodat egyedivé és személyessé varázsolni úgy, hogy stílusos és harmonikus is legyen.
 
A dekoráció a legmobilabb és legolcsóbb lakberendezési eszköz és nagyon kevés pénzből is szuper dolgokat ki lehet alakítani, ha ismerjük a trükköket, szabályokat.
 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics