A konyha ergonómiája 2.

Szerző: Krivarics Ditta
2011.06.16.

Folytatom az ergonómiát, most már rátérve a konyha technológiai sorrendjére!

A technológiai sorrend igen logikus:

Tárolás – Előkészítés – Tisztítás – Összeállítás – Főzés – Tálalás

Tárolás: Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy először a kamra és a hűtő legyenek kéznél. Nem árt ha ezek a konyha bejáratához közel helyezkednek el, hogy a bevásárolt cuccokat könnyen elpakolhasd.

Előkészítés: ezt kövesse egy munkapult felület, ahol előkészítheted a nyersanyagot. Ez legyen minimum egy 60-as elem.

Tisztítás: az előkészítő részt követi a mosogató. Logikus, hogy a nyers húst, zöldséget, stb. megtisztítod, pucolod, hámozod. Két tálcás mosogatót csak a nagy konyhába javaslom. Ha kicsi a konyhád, de sokat főzöl sok főre, akkor se vedd el a dupla mosogatóval a munkapult helyét, kivéve ha nincs mosogatógéped, akkor megfontolandó.

Összeállítás: ez legyen a legnagyobb felület, mivel itt rakod össze a kaját, itt használod a konyhagépeket, ide pakolod az edényeket,  fűszereket amiket használsz. Egy 120-as felület az ideális. Legyen innen könnyen elérhető a szemetes is.

Tipp: mielőtt nekiállsz a főzésnek vedd elő a szemetest, készítsd magad mellé, ne a dzsuvás kezeddel nyitogasd majd a szekrényajtót vagy a kuka tetejét mert sokat kell majd takarítanod. Ugyanígy az edényeket is szedd elő, amikre szükséged lesz. Nincs csúnyább látvány, mint egy szép konyhabútor, aminek a fogantyúi körül minden csupa zsíros ujjlenyomat. Megjegyzem az enyém így néz ki, bár az ronda és régi. Ha új lesz erre figyelek!

Főzés: ide tartozik a tűzhely, mikró, grillező, stb. Ma már egyáltalán nem muszáj a sütőt a főzőlap alá helyezni, vehetsz különálló, beépíthetőt és teheted magasabbra. Ez kényelmes is, és ahol kisgyerek van, ott meglehetősen praktikus. Mindenkibe berögzült, hogy kalsszik 4 rózsás tűzhelye/főzőlapja legyen. Pedig ma már kapható 2 részes is. Ez ajánlatos kicsi konyhába, főleg ha csak 1-2 főre főzöl. Itt most gondolkozz el, milyen gyakran használsz 3 vagy 4 rózsát egyszerre? Csomó helyet meg tudsz spórolni. A főzőlap minkét oldalán legyen szabad felület, ahova pakolni tudsz.

Tálalás: erre is célszerű egy 60-as helyet hagyni.

Ezeket az alapokat kell testre szabni minden konyhánál. Van, ahol könnyen megy van ahol sajnos erőszakot kell itt-ott alkalmazni, de mindig arra törekedj, hogy amit lehet az alapokból, tartsd be!

A cikk első részét itt olvashatod.

A folytatást pedig itt.

Egy konyha rengeteg pénzbe kerül.

Ha nem szeretnéd ezt kidobni az ablakon, rossz döntéseket hozni, hibás megoldásokat alkalmazni,

akkor jelentkezz a Konyhatervezés online tanfolyamomra!

Az álomkonyha ott kezdődik, hogy funkcionálisan tökéletes, ehhez viszont elengedhetetlen

a tervezési szabályok ismerete és betartása.

Hogy ne maradj le!

Inspiráció, gyönyörű otthonok és praktikus tippek!

Iratkozz fel, és “házhoz” viszem a legjobb lakberendezési ötleteket, praktikus tanácsokat és a szebbnél szebb otthonokat!

Nem beszélve a különleges kedvezményekről, amelyek publikusan nem érhetőek el!

Krivarics Ditta
Szabó Eszter

A lakberendezés nem agysebészet, de van benne sok szabály és összefüggés, amiket ha ismersz, akkor egy jól funkcionáló, kényelmes enteriőrt alakíthatsz ki.

Egy életteret, ami stílusos, harmonikus, tükrözi az ott élők személyiségét, és olyan tárgyakkal van megtöltve, amik jó érzéssel töltenek el.

Elérhetőségünk: otthonkommando@gmail.com

Facebook
Pinterest
X
Threads
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Kérem a friss híreket és az exkluzív ajánlatokat!

Hozzájárulok, hogy az Otthonkommandó Kft. az általam megadott adataim kezelje, tájékoztatókat, további információkat és eDM-eket (újdonságok, cikkek, exkluzív ajánlatok) a megadott e-mail címre küldje.