Bemutatjuk: Hegyvidéki Garzon Projekt

Már posztoltunk itt-ott a projektről, de eddig nem részleteztük, ideje pótolni 🙂 A HG Projekt egy 12. kerületi 32 m2-es garzon lakás teljes felújítását fogja végigkövetni. A lakás a felújítás után eladásra kerül, ezt figyelembe véve kell megtervezni és a döntéseket meghozni, a lakást kialakítani.

Szerző: Krivarics Ditta

Innen indulunk

A lakás első ránézésre tök rendben van, költözhető állapotú, de a valóságban azért sok sebből vérzik. És nem, nem kell megvárni egy felújítással, hogy egy lakás teljesen lepukkanjon!

Nem szeretném a projektet „home stagingnek” nevezni, mert az én szememben marhára nem az. Igaz, hogy a végső cél az eladás, tehát akár hívhatnánk is így, de összességében EZ EGY FELÚJÍTÁS!

Mivel itthon a használt lakások nagy része totál lelakott, kevés olyan ingatlan van, ahol klasszikus értelemben vett home staginget lehet alkalmazni. Ezért van az, hogy mindenre is használják ezt a kifejezést, egy fullos felújításra is. A másik problémám a home staginggel, hogy rengeteg gagyi dolog és megoldás van bennük, ellenben kreativitás nem sok. Valahol érthető, hiszen a budget tartása nagyon fontos, az eladás után profitot kell termelni, ami tök érthető… nem azért dolgozik senki hosszú hónapokig egy lakáson hogy utána ne keressen rajta semmit. Mégse tudok felülemelkedni a gagyin és a futószalagon gyártott sablon megoldásokon, ami ordít a „home stagingelt” lakások 98%-áról. Tisztelet a kivételnek. A kivételek jelentős része olyanok keze munkája, akik lakberendezői múlttal rendelkeznek és nem egy fél napos tanfolyamon tanulták meg a „szakmát”. Ennyit a home staginghez való viszonyomról.

Az alaprajz viszonylag egyszerű, ebbe nem kell belenyúlni

Ami a projektet illeti, szokásunkhoz híven megmutatunk mindent, a meglepetéseket, a hibákat, a fejtörést okozó, megoldandó problémákat is. Van jó pár ilyen. Nem fogjuk cukormázzal leönteni és színes cukorkával meghinteni a felújítást!

Az előszoba inkább csak jelzésértékű, ettől függetlenül az alap funkcióit el kell, hogy lássa! Egyben konyha is és a fő közlekedési útvonal. A konyha kicsi és nagyon nehezen bútorozható, a centikkel mindenhol probléma van, ez az egyik legnehezebb rész a tervezés során, hozom majd részletesen a dilemmát.

A Fürdő jó méretű, de a WC elhelyezése nagyon vicces. Az ajtó óriási és rossz irányba nyílik. Ezt a helyiséget teljesen átterveztem és úgy várom itt a bontást, mint a Mikulást, mert csak akkor fog kiderülni, hogy megvalósítható-e az elképzelésem. Ki tudja mi van a padló alatt…

A szoba tök jó méretű, de… itt kell elhelyezni a háló, a nappali, az étkező funkciót és a tárolást megoldani. Ahogy azt tanítom is, a négyzetes, téglalap terek több funkciós berendezése nagyon nehéz. Igaz, ez főleg családi házaknál jön elő, nagyobb méretben, de pont ugyanaz a helyzet kicsiben is. Egy L vagy T alak annyival sokkal jobb tereket hoz létre, jobban el lehet szeparálni a funkciókat úgy hogy mégis egy légtérben van, de nem fog úgy kinézni, a lakás mint egy bemutatóterem. De ha csak egy beugró van, az is óriási segítség. Nem értem, hogy a tervezők miért nem terveznek ilyeneket…

Jelenleg ott tartunk, hogy minden beépített szekrényt, a konyhát elbontottunk. Ekkor jött a penész meglepetés.

Vagyis azt sejtettük, hogy van, mert egyik télen előjött a probléma, de azt nem gondoltuk, hogy a szekrények mögött ez vár majd ránk.  A lakás az utolsó lakás a gangon, a fal mögött a bérházakra jellemző hátsó ki lépcsőház található, a hideg fal kedvelt helye a penésznek. Szerencsére van megoldás, erről is beszélünk majd, mert sokakat érint a probléma!

A munkálatok listája, sorrendje

A munkálatok listáját nagyjából próbáltam sorrendben írni, hátha valakinek segítség, de vannak itt párhuzamosan folyó, illetve több fázisú munkák is, a sorrendben sem minden esetben kőbe vésett és vannak olyanok is, amiket lehet tologatni.

Listát mindig kell írni a legelején, ez lesz a költségvetés alapja. Az egyes fázisok munkadíja és anyagszükséglete így kiszámolható és ennek alapján részletes árajánlat kérhető a kivitelezőtől. Ha valaki nem részletes ajánlatot ad, hanem mond egy összeget, az nem árajánlat!

  • Bontás: fürdőszoba teljes bontás, csempe, padló burkolat, szaniterek. Fürdő ajtó kibontása. Konyha csempe bontás. Szoba fűrészporos tapéta leszedése. Sittszállítás
  • Nyílászárók cseréje (régi elvitele)
  • Szoba mennyezet gipszkartonozás (ezt majd részletezem miért) + fürdő fal. A fürdő fallal nem terveztünk, ez már a bontás utáni meglepi, szintén kitérek majd rá.
  • Villanyszerelés
  • Vízszerelés
  • Fürdő padló
  • Falak javítása a szerelések, beépítések után
  • Burkolás: fürdő, előszoba padló és fal
  • glettelés, festés, díszléc
  • Szellőzőrendszer kiépítése (penészmentesítés)
  • Fürdő szaniterek bekötése
  • Parketta csiszolás, felújítás, szegélylécezés
  • Villany szerelvényezés
  • Konyhabútor
  • Berendezés

Ezek a pontok persze most tömörítve vannak, sokkal jobban szétszedhetőek, vagyis szükséges is részletezni. Ahol lehet mindenhova méreteket, m2-eket, mennyiséget kell írni. Sokan már a legelső lépésnél elakadnak. Oké, eldöntöttük, felújítunk.

De hogyan kezdjünk hozzá? A lakberendezés alapjai kurzusban részletesen beszélek a sorrendről és a költségvetésről. Sok fejfájástól megkíméli az embert, ha ezeket átlátja.

A következő cikkekben hozom a hogyan kezdjünk hozzá egy felújításhoz? témát és az első két dilemmát/problémát. Ebből az egyik meglepi volt, a munkálatok közben derült ki. Ezekre mindig fel kell készülni! Mind idegileg, mind anyagilag 😀

Reméljük velünk tartotok és végigkövetitek a projektet! A cikkekben részletesebben kifejtjük az aktuális témát, itt van ennek jobban tere, de végigkövethetitek posztok, storyk és videók formájában is a különböző csatornákon:

Facebook

Instagram

Tiktok

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics