2024. augusztus 28.

Zellige – kézműves csempe Marokkóból

Ez a hagyományos marokkói mázas kerámia mívességével egyedi karaktert és minőségi megjelenést kölcsönöz a tereknek. Ennek köszönhető a népszerűsége, amit az is bizonyít, hogy több hallgatói otthonban találkoztunk ezzel a különleges szépségű burkolattal.

Szöveg: Szabó Eszter

hallgatói otthon

A zellige (ejtsd: zélidzs) csempével a marokkói kultúra gazdagságát és kézműves hagyományait jelenítheted meg az otthonodban. Időtálló szépsége bármely térben különleges atmoszférát teremt. Szépen oldja a modern stílusú enteriőrök letisztult megjelenését.

Több évszázados múlt

Gyökerei az iszlám művészethez nyúlnak vissza, az első darabok a 10. században jelentek meg, és az évszázadok során a marokkói építészet és belsőépítészet meghatározó elemévé váltak. Hagyományosan kézzel készítik. Az agyagot gondosan formázzák, égetik, majd mázazzák, így érik el jellegzetes felületét.

Természetes, ahogy elkezdett nőni a népszerűsége, a nagy csempe, burkolatgyártó cégek is feltették a palettájukra ezeket a csempéket. Ezek nem hagyományos módon, kézzel készülnek, mint az eredeti, de ez az árakon is meglátszik.

Marlborough Tiles

Fényes, mázas, rusztikus

Különleges vonzereje többek között az egyenetlen felületéből és a kézműves jellegéből adódik. Minden egyes darab egyedi, nincs két egyforma, ami igazán különlegessé teszi a végeredményt.  A kézzel festett fényes máz több árnyalatú, gazdag színvilágot és mozgalmas textúrát ad a felületnek. A kézműves munka és a minőségi alapanyagok miatt drágább lehet más típusoknál, és a felrakása szakértelmet igényel.

Marlborough Tiles

Így használd az otthonodban!

A zellige csempe sokoldalúan alkalmazható a különböző helyiségekben, legyen szó konyháról, fürdőszobáról, vagy akár nappaliról. Íme néhány inspiráló ötlet:

Konyhai hátfal
Nagy előnye, hogy  legegyszerűbb bútort is feldobja. Melegséget és eleganciát sugároz. A fényes felület visszaveri a fényt, ezáltal világosabbá, ragyogóbbá teheti a teret.

hallgatói otthon

Fürdőszoba
A fürdőszobában igazi spa-élményt nyújt. A különböző színek és minták kombinációja egyedi és megnyugtató atmoszférát teremt. A finom, visszafogott színeknek is extra megjelenést ad.

Porcelain Superstore
Porcelain Superstore

Nappali
Egy zellige csempével burkolt kandalló a nappali lenyűgöző fókuszpontjává válhat, ahol fokozzák az otthonos hangulatot a mély színek és a csillogó felület.

zellige-tiles.com

Tippek az ápolásához

Annak érdekében, hogy sokáig megőrizze szépségét ez a burkolat, néhány egyszerű tippet érdemes betartani: Enyhe tisztítószereket és puha törlőkendőt használj és kerüld a durva súrolást! A súrolóeszközök károsíthatják a csempe felületét.

Porcelain Superstore
Porcelain Superstore

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics