2024. augusztus 16.

Mire figyeljünk kanapévásárláskor?

A kanapé az egyik legfontosabb bútor a nappaliban. Nem csak a mérete miatt központi elem, de ez a kikapcsolódás, relaxálás, családi és a társasági élet legfontosabb helyszíne is. Egyszóval sok időt töltünk rajta és különböző terheléseknek tesszük ki. De mitől kopik el és hogyan hosszabíthatjuk meg az élettartamát?

Szöveg: Szabó Eszter, Fotó: ADA, hallgatói otthonok

hallgatói otthon

Most nem a kanapé formáit, ideális méretét és funkcióit (alvás, tárolás, nyithatóság) vesszük sorra, mert ezek az egyéni szükségletektől és a rendelkezésre álló helytől függnek. A tartósság és a minőség azonban mindenki számára fontos kérdés. Mert szinte a kanapén élünk; itt szeretünk olvasni, filmezni, hétvégén szundítani. Ideülünk a barátokkal és a családdal beszélgetni, kávézni, a gyerekek számára pedig gyakran válik játszótérré, ahová nem csak felmásznak de néha ugrálnak is rajta. Nem csoda, hogy előbb-utóbb kiüljük, nyikorogni kezd, és meglátszik rajta az idő nyoma.

Ezért fontos jó minőséget választani, amihez a következő jellemzőket érdemes figyelembe venni vásárláskor az ADA szakértői szerint:

  1. Faragják keményfából!

Ha új kanapét vásárlunk, nagyon figyeljünk a vázra. Egy keményfa váz, például tölgyfa, sokkal jobb minőségű és tartósabb, mint egy forgácslapból vagy fenyőfából készült keret. Amikor egy régi darab használatakor minden leüléskor tompa nyögést, felálláskor élesebb nyikorgás hallunk, biztosak lehetünk abban, hogy a kerettel van gond, aminek a javításához már mesteremberre van szükség.

hallgatói otthon
  1. A ruha teszi a kanapét

A kárpitnak sok mindent el kell viselnie: étel- és italfoltokat, erős napsugárzást (ha az ablak előtt áll), háziállat nyomait vagy egyszerűen csak a mindennapi kopást. Egy kárpitszövet tartósságát a Martindale értéke adja meg, ami a szövet kopásállósági mutatója. Minél magasabb ez a szám, annál strapabíróbb, ellenállóbb a szövet. Semmi esetre sem válasszunk 20.000-es érték alatti szövetet, de a nagyobb igénybevételnek kitett, rendszeres használatú bútorokra inkább a 50-100.000 MD értékkel rendelkező szövet ajánlott. De ezen kívül a bútorszöveten lévő leírásból információt kaphatunk a napfénnyel szemben ellenállóságáról, a dörzsállóságáról, a bolyhosodásra való hajlamáról és a nyúlékonyságáról. Döntés előtt mindenképpen nézzük meg ezeket az adatokat!

  1. Fontos a belső

A legjobb kanapéhuzat sem ér semmit, ha érezzük rugókat, amikor leülünk, vagy ha a párnák annyira elhasználódtak, hogy elveszítik tartásukat. A „kiült” felület pedig nem csak esztétikailag problémás. A kanapéval szembeni elvárásunk a magas kényelmi faktor. A komfort kulcsa a kanapé belsejében lévő hab sűrűsége, ami nem azonos a keménységgel. Hiszen az szubjektív, hogy valaki a puhább vagy keményebb ülő/fekvő felületet kedveli. Azonban minél sűrűbb a hab, annál tovább őrzi meg a rugalmasságát. Sőt, a magasabb minőségű ülőbútorok piacán a párna háttal érintkező felének toll a töltőanyaga, ami tovább fokozza a kényelmet.

  1. Praktikus, ha cserélhető

Bár kaphatóak folttaszító, vízlepergető és lemosható kárpitok, aki biztosra akar menni, válasszon levehető huzatot. Így könnyen kitisztíthatjuk és a csere huzat mindenképpen megfizethetőbb, mint az újrakárpitozás. A levehető huzatok nem csak a foltok ellen nyújtanak védelmet. Aki szereti szezonok szerint cserélgetni a textileket és a dekorációt a lakásban, a kanapét is bevonhatja az összkép változtatásába.

  1. Kerüljük a napfényt!

Hacsak nem UV-szűrős a kárpit – ami beltéri kárpitok esetében azért nem mindennapos, kerüljük a közvetlen napfényt. Az UV-sugarak nem csak a szabad ég alatt veszélyesek! Az üveg átengedi az ultraibolya sugarakat, amelyek gyorsabban lebontják a szövetben lévő festékanyagokat, ami a kifakulást okozza. Ha a berendezés engedi, védjük kedvenc kárpitos bútorunkat a tartós napsütéstől. Például nyáron, erős sugárzáskor húzzuk be a függönyöket vagy eresszük le a redőnyöket. Kanapénk így tovább marad élénk színű.

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics