2024. augusztus 05.

Így rendezd be a tetőteret!

A térnövelés legkézenfekvőbb módja egy ház esetében a padlástér beépítése, de a társasházak felső szintjén lévő lakások is gyakran ilyen kialakításúak. Nagy előnye, hogy világos, egyedi hangulatú, jó esetben klassz kilátással rendelkezik. Ezeknek a tereknek a berendezésénél azonban speciális szempontokat kell figyelembe venni és gyakran egyedi megoldásokat igényel. A következőkre figyelj, ha tetőtéri lakást tervezel!

Szerző: Szabó Eszter

Velux

A beépíthetőség kérdései

A következőkkel kell első sorban tisztában lenni, ha a tetőtér beépítését tervezed:

  • Lehetővé teszi-e a beépítést a tető formája?
  • Bírja-e a födém a terhelést, elég stabilak-e a tartófalak?
  • Hogyan szabályozzák a beépítést a vonatkozó országos és helyi rendeletek?
  • (Ha a megengedett homlokzatmagasság 4,5 méter, 1 méteres térdfallal építhető tetőtér, abban az esetben, ha 6 méter, csak kétszintes épület építhető, a plusz tetőtérhez 7,5 méter szükséges.)
  • Ha kondenzációs kazánt szeretnél telepíteni, járj utána, hogy tartozik-e a lakáshoz használható kémény, illetve ki lehet-e alakítani? (Amennyiben nem, elektromos fűtéssel tervezz.)
IKEA

Meghatározó a tetőforma

Egy manzárdtető szinte területi veszteség nélkül beépíthető, de a 45 foknál meredekebb tetősík már beleszámít a homlokzat magasságába! Viszonylag jól hasznosítható a nyeregtető, a kontyolt nyeregtetős szerkezet ellenben kevésbé. A sátortetőt ritkán építik be, mert kevés terület marad a helyiségeknek.

Hallgatói otthon

A komfort kulcsa a szigetelés

Sokan azért nem kedvelik a tetőteret, mert nyáron gyorsan átmelegszik, télen viszont nehezen kifűthető. A szigetelés valóban nagyon lényeges, de a hőszigetelés mellett a vízszigetelésre is fokozottan ügyelni kell, hiszen nagyobb az esély a beázásra, a ferde síkú tetőablakok környékén. A párásodás elkerülésével és a megfelelő szellőzéssel megelőzheted a penészedést.

Hűtés nélkül élhetetlen

A kánikulai napok átvészeléséhez elengedhetetlen a klíma, de előre ki kell találni, hova fér el, illetve hová kerülhet a kültéri egység.

Nyílászárók extra funkciókkal

A jó minőségű nyílászárók a nyári forróság, a magas páratartalom és a penész ellen is védelmet jelentenek. Szerencsés, ha nagyjából szemben vannak az ablakok, mert így hatékonyabb a szellőztetés. Ma már léteznek olyan speciális modellek, amelyeknek a szerkezete lefut a térdfalban, sőt olyan is van, amely egy mozdulattal kis erkéllyé alakítható. Pénz kérdése, hogy mennyire tudod komfortossá tenni a rendelkezésre álló teret.

Velux

Választhatsz billenthető és felfelé nyíló változatok közül. Amennyiben túl magasan van az ablak és nem éred el, válassz távvezérelhetős modellt! Rendelhetsz hozzá extraként esőérzékelőt vagy a biztonsági zárat is, de a lehúzható, belső fényzáró árnyékolón és külső hővédő rolón ne spórolj! A szúnyoghálót is fontold meg, mert utólag bonyolult vagy nem is lehet mindenhol feltenni. A belső roló színe választható, így jól illeszthető az enteriőr színvilágához.

Velux

Hozz létre egyedi hangulatú enteriőrt!

A tetőtéri lakások bebútorozása különleges kihívásokkal jár, de egyben remek lehetőséget is kínál arra, hogy egyedi miliőt alakíts ki. A teret lehetőleg ne tagold apró helyiségekre, mert nyomasztóan fog hatni, tervezz inkább nagyobb, egybefüggő tereket. Mindenképpen szerezz egy jó asztalost, mert a méretre készült, beépített bútorokkal tudod a legjobban kihasználni a rendelkezésre álló helyet!

Hallgatói otthon

Kerüld el a zsúfoltságot kreatív tárolási megoldásokkal!

A tetőtéri lakásokban gyakran vannak nehezen kihasználható sarkok. Ezeket a területeket polcokkal, tárolókkal, vagy akár egy kis olvasósarokkal jól lehet hasznosítani. Az 1 m-nél alacsonyabb térdfalnál kialakuló holttér kifejezetten adja magát a beépítésre. Az így kapott tárolók kialakíthatók keskenyebb, lefelé egyre mélyebb fiókokkal, belső osztás nélküli, tolóajtós szekrényekkel vagy polcokkal. 

Hallgatói otthon

De akasztós tárolók is futhatnak a térdfal vonalában 90-100 cm magasságban. A magasabb szekrényeket a belső válaszfalakhoz tervezd, de gyártathatsz a tetősík csökkenését lépcsőzetesen követő bútort is. Ne zsúfold tele a teret szabadonálló tároló bútorokkal! Az ágyneműtartó, a lépcsők alatti szekrények, és más rejtett tárolási lehetőségek kihasználása sokat segíthet a rend fenntartásában.

IKEA

Használj alacsony bútorokat!

Az alacsony beltérben érdemes alacsony bútorokat használni, amivel szintén elkerülheted a zsúfoltság érzetét. Különösen fontos, hogy pontosan mérd fel a rendelkezésre álló teret, mivel a ferde tetősíkok és az alacsony mennyezet befolyásolják a bútorok elhelyezését. Válassz könnyen mozgatható, moduláris bútorokat, amelyek segítenek a gyors és egyszerű átrendezésben, ami különösen hasznos kis terekben.

Velux

Alkalmazd a tükörtrükköt!

A tükrök vizuálisan növelik a térérzetet és kinyitják a tereket, ha megfelelő helyre kerülnek.

Helyiségspecifikus szempontok

Konyha
A konyha pultjánál szükséges a minimum 210 cm-es magasság, hogy kényelmes legyen az ételek előkészítése és a mosogatás. Ha mód van rá, a legjobb szigetet kialakítani, és abba beépíteni a főzőlapot, mert ott adott a teljes belmagasság. A kivezetett elszívó elhelyezése okozhat gondot, hiszen megbonthatja a szigetelést, ezért érdemes inkább munkalapba süllyeszthető modellt választani ide. Tűzvédelmi okokból a főzőlap semmi esetre se kerüljön ferde sík alá!

Hallgatói otthon

Hálószoba
A hálóban úgy helyezd el az ágyat, hogy kényelmesen felülhess és felállhass, az ágyfejet azonban betolhatod a térdfalhoz.

The Headboard Workshop

Fürdőszoba
A fürdőszobában 200-210 cm-es magasság szükséges a zuhanyozónál és ha van kád, legalább az egyik felénél szintén. A mosdót vagy a WC-t meredek tető esetén is betolhatod a falig, ha körülbelül 50 cm-es mélység felett emelkedik annyit a tetősík, hogy elé tudsz állni. De pontosan ki kell számolni, hogy az adott tetőhöz igazodva hová kerüljenek a szaniterek, nehogy beverd használat közben a fejed. Ha a mosdót ferde mennyezet alá építed, a tükröt oldalra kell felszerelni.

Hallgatói otthon
Hallgatói otthon

Világítás

A tetőtéri világítás szintén speciális. A gipszkartonnal borított, ferde mennyezetekre lehetőleg ne tegyél lámpákat, amennyiben mégis elkerülhetetlen, kis méretű, irányítható fejű darabokat, süllyesztett LED-csíkokat tervezz. Ha nehezebb függeszték kerül a mennyezetre, akkor a gerendába vagy erősített alumíniumprofilba kell fúrni a tartócsavarokat. Gyakran befedik gipszkartonnal a nyeregtető hegyes csúcsát, ami vízszintes felületet ad a világítótesteknek. A keskeny sávban futó álmennyezet köré tervezhetsz süllyesztett szpotokat, rejtett LED-szalagot vagy függesztett lámpákat. Izgalmas fényjátékot alakíthatsz ki a tetőszerkezet látszó gerendáival.

Hallgatói otthon
Hallgatói otthon

Színek, minták optikai hatásai

A zegzugos tereket világos színekkel lehet optikailag növelni és megszüntetni bennük a nyomasztó hangulatot. A bedőlő mennyezetsíkokat javasolt fehérre vagy valamilyen egészen halvány pasztellárnyalatra festeni. Ha szeretnél sötétebb felületet, a függőlegesen álló falsíkokban gondolkodj, ahogy erősebb színeket, mintákat is csak ezeken a falakon használj. Amennyiben a mennyezet ferde síkjain lambéria fut, azt is érdemes világosra átkenni. Nagy belmagasságnál a mennyezetet festheted sötétebbre, hogy alacsonyabbnak tűnjön a tér. Amennyiben a ferde síkok alacsonyan zárnak össze, a függőleges falszakaszokra válassz hosszanti irányú mintát (tapéta, festés vagy faburkolat), mert ezzel magasabbnak érezed majd a teret. A vizuális összkép szempontjából az is meghatározó látvány, ha látszanak a gerendák. Lefestheted a fallal azonos színűre, de egy sötétebb árnyalattal hangsúlyt adhatsz nekik.

Hallgatói otthon
Hallgatói otthon
Hallgatói otthon

Ezekkel a tippekkel a tetőtéri lakásod kényelmes és stílusos otthonná válik, amelyben maximálisan ki tudod használni a tereket.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics