2024. július 09.

Az AI már a konyhába is beköltözött

Az AI-alapú intelligens otthonok már kevésbé számítanak luxusnak, egyre inkább a modern élet szerves részévé válnak. A mesterséges intelligencia lehetőségeinek köszönhetően az újgenerációs háztartási eszközök ráadásul a napi rutinjainkat is könnyebbé teszik. Otthonunk eszközparkjának összekapcsolhatósága tovább növeli a kényelmünket. Nagy Magdolna, intelligens épület szakértő elmagyarázta, hogy mi mindenben válhat komfortosabbá az életünk az alkalmazásával, mi pedig a Samsung új SmartThings termékeivel megtapasztalhattuk, hogy milyen egy 21. századi háztartás.

Szerző: Szabó Eszter

Megoszlanak a vélemények az okosotthonokról, vannak akikben némi ellenérzést kelt egy technika által uralt családi tér, míg mások rajonganak a kényelmi funkciókért, és olyanok is vannak, aki az energiahatékonyság, költségoptimalizálás szemszögéből tekintve tartják hasznosnak az intelligens megoldásokat a háztartásban. Ez a véleménykülönbség az Otthonkommandó csapatában is megjelenik, míg Ditta módjával él a lehetőségeivel, én minden olyan technikai vívmányért lelkesedem, ami könnyebbé és komfortosabbá teszi az életem. Az persze számomra is bosszantó, ha egy modern elektronikai eszköz használati útmutatójának értelmezéséhez mesterfokú mérnöki diploma kell. Azonban csak egyszer kell rászánni az időt a megfelelő beállításokra és az eszközök összehangolására, utána élvezhetem a kényelmet, amit kínál.

Az AI az intelligens otthonok fejlődésének hajtóereje

„Az intelligens otthon automatizálása a különböző eszközök és rendszerek, például világítás, termosztátok, biztonsági kamerák, készülékek és szórakoztató rendszerek összekapcsolását és vezérlését jelenti. A mesterséges intelligencia ezt új szintre emeli, mert intuitívabbá és érzékenyebbé is teszi az otthonokat” – mondja Nagy Magdolna, a Hello Future alapítója, intelligens épület szakértő.

Képessé teszi az intelligens rendszereket arra, hogy adatok és felhasználói preferenciák alapján tanuljanak, alkalmazkodjanak és döntéseket hozzanak. Utóbbi miatt értem Ditta fenntartásait, mert az valóban kissé riasztó, hogy a mesterséges intelligencia akár önálló életre kelhet a jövőben, és teljesen átveheti az irányítást felettünk. Most azonban azt nézzük meg, hogyan alakíthatja át úgy az otthonokat, hogy a kényelmünket és a biztonságunkat szolgálja:

Hangalapú asszisztensek és természetes nyelvfeldolgozás

A hangalapú asszisztensek, mint az Amazon Alexa, a Google Assistant és az Apple Siri az AI arcaivá váltak az otthoni automatizálásban. Ezek a virtuális asszisztensek természetes nyelvfeldolgozást (NLP) használnak a hangparancsok megértéséhez és megválaszolásához, lehetővé téve a különböző eszközök és rendszerek könnyed irányítását. Legyen szó a termosztát beállításáról, a fények lekapcsolásáról vagy a zene lejátszásáról, a hangutasítások elérhetőbbé és felhasználóbarátabbá tették az intelligens otthonokat.

Energiahatékonyság

Az intelligens termosztátok megtanulják a felhasználó viselkedését, és ennek megfelelően állítják be a fűtési és hűtési rendszert, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez. A mesterséges intelligencia integrálható a megújuló energiaforrásokkal, például a napelemekkel is, így az otthonok környezetbarátabbá válnak, és csökken a villanyszámla.

Fokozott biztonság

A mesterséges intelligenciával működő kamerák és érzékelők képesek észlelni a szokatlan tevékenységeket és valós idejű riasztásokat küldeni. Az arcfelismerő technológia képes azonosítani a bejáratnál állókat és engedélyezni vagy megtagadni a belépést, ami további biztonsági szintet jelent. A gépi tanulási algoritmusok folyamatosan fejlesztik ezeket a rendszereket, csökkentve a téves riasztásokat és növelve a pontosságot.

Megelőző karbantartás

Az AI képes megjósolni, hogy a készülékek vagy rendszerek várhatóan mikor fognak meghibásodni, és előre figyelmezteti a lakástulajdonost. A karbantartás e proaktív megközelítése időt és pénzt takarít meg azzal, hogy megelőzi a költséges meghibásodásokat.

„A mai AI-alapú virtuális asszisztensek a hangunkra reagálva kérésre végzik el az adott műveletet. A jövőbeli virtuális asszisztensek azonban már azt is érzékelni fogják és maguktól reagálnak, amikor egy személy belép a lakásba vagy a lakás egyik helyiségébe, és a környezetet automatikusan az ő preferenciái alapján alakítják át” – magyarázza a Hello Future szakértője.

Központi vezérlés

A Samsung is kifejlesztette a saját rendszerét, a SmartThings alkalmazás segítségével olyan intelligens otthont teremthetünk, ahol egy központi eszközzel – okostelefonnal, tablettel, okostévével vagy akár hűtőnkkel – vezérelhetjük egymással is kommunikáló háztartási gépeinket és más kompatibilis elektronikai eszközeinket. A sokféle funkción túl az alkalmazás egyik legnagyobb előnye eszközeink összekapcsolhatóságában rejlik: rendszere, akár egy precíz, megbízható digitális személyi asszisztens, számos terhet levesz a vállunkról.

Főzés közben a kezünk használata nélkül indíthatunk vagy fogadhatunk telefonhívásokat a hűtőszekrény képernyőjén keresztül. Beütemezhetjük, hogy a mosás akkor járjon le, amikor hazaérünk, vagy távolról is elindíthatjuk a légkondicionálót, hogy hűtött otthonunkba érjünk haza a forró nyári napokon.

Az okosotthon motorja a konyha

Az olyan alapkellékek nélkül, mint a hűtőszekrény vagy a sütő, manapság már nehezen tudnánk elképzelni a mindennapjainkat, de a modern funkciók már jóval túlmutatnak a klasszikus működésen. A készülékek szórakoztató felületté vagy vezérlőközponttá válhatnak, amellyel irányíthatjuk a csatlakoztatott Samsung készülékeket. A Family Hub Családi üzenőfal kezdőképernyőjén nem csak üzeneteket, képeket, videókat, linkeket, osztatunk meg, de akár kézzel is írhatunk rá, vagy zene lejátszására is használhatjuk.

Így az újgenerációs háztartási eszközöknek köszönhetően a konyha klasszikus szerepei új funkciókkal bővülnek, a közösségi vagy a családi tér középpontjából az okosotthonunk motorjává válhat.

Nem marad le semmi a bevásárló listáról!

A belső kamerával rendelkező hűtő abban segít, hogy olyan élelmiszereket vásároljunk, amelyekre valóban szükségünk van, és nem marad le semmi a bevásárlólistáról! Elég csupán okostelefonunkkal bevásárlás közben bepillantanunk a hűtőnkbe, hogy felderíthessük, mit kell a kosarunkba tenni. Ezen felül bevásárlólistákat, ételfeliratokat és emlékeztetőket is készíthetünk a funkcióval.

Álltál már te is tanácstalanul a kinyitott hűtő előtt, hogy mit kéne főzni?

Az Étrend Tervező a mesterséges intelligencia ételfelismerés képességét kihasználva méri fel igényeinket, és egyszerű utasítások szerint elkészíthető recepteket kínál. Az általunk kedvelt és a hűtőben megtalálható ételek alapján ad naponta javaslatokat. A Receptek applikációban pedig a megfelelő elkészítési beállításokat a sütőnknek is elküldhetjük. Majdnem, mintha privát szakácsom lenne!

Spórolj a hűtővel!

A beépíthető hűtőszekrények között megtalálható, új modell energiafogyasztása csökkenthető az AI Energia módjával. Használata során nyomon követhető és megbecsülhető a havi villanyszámla is. Ha pedig a hó végi eredmény meghaladja az előzetesen meghatározott fogyasztási értéket, beállítható az energiatakarékos üzemmód.

Less be a sütőbe!

Sütőben is létezik  belső kamerás, ami lehetővé teszi, hogy távolról benézhessünk és vezérelhessük okostelefonról, tabletről, vagy akár a hűtőnkről a készüléket. Sőt, akár time-lapse videót is készíthetünk az ételek főzésekor. Az MI felismeri az ételt,  optimalizálja az elkészítési időt, hőfokot, sütési módot.

A robotporszívó nem csak takarít

Én azóta érzem kevésbé tehernek a takarítást, mióta vezeték nélküli porszívóm van. Ami ráadásul megvilágítja a padlót, érzékeli a szennyezettséget, és automatikusan beállítja hozzá a szívóerő intenzitását. Pedig nem is ez az ultrakönnyű verzióm van, amivel könnyedén portalaníthatóak a polcok.

 Ám valójában a robotporszívók megjelenése jelentett igazi áttörést a takarításban. Az érzés, hogy soha többé nem kell megküzdeni a porcicákkal és folyamatosan tiszta a padló, óriási minőségi ugrás a komfortfokozatban. A Jet Bot MI robotporszívó azonban sokkal magasabbra teszi a lécet: 3D tárgyfelismerő funkcióval rendelkezik, és Go/No Go zónák kijelölésére is alkalmas. Sőt, elülső kamerája lehetővé teszi, hogy valós idejű, élő videóközvetítéssel megfigyelhessük háziállatunkat, hogy mit csinál, mialatt nem vagyunk otthon.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics