Nyári konyha, a hely, ahol ilyenkor az élet zajlik!

A kerti konyha nem csak a sütés-főzés praktikus helyszíne nyaranta, de hangulatos látványeleme is a kertnek, ahol szívesen gyűlik össze a család és a vendégek. A kialakítás a rendelkezésre álló helytől és a saját igényeinktől függ. Lehet benne az egyszerű rezsótól, a kemencén, sütőn, főzőlapon át a legprofibb grillezőig, bármi, amit csak szeretnénk.

Szerző: Szabó Eszter

Hallgatói otthon

Régen szezonális konyhaként működött ez a helyiség vagy építmény, ahol a nyári hónapok alatt kellemesebb volt a sütés-főzés a nagy melegben, egyébként pedig itt végezték a nagyobb rumlival járó munkákat. Itt főzték be a lekvárokat, tették el a savanyúságokat, sütötték a kenyeret, sőt télen a disznóvágás utáni feldolgozás is itt történt.

kertikemenceepites.hu

A kerti konyha sokunkban gyerekkori emlékeket idéz, ahol a nagymamáink a különböző finomságokat készítették. Egyébként nem magyar specialitás, a világ számos pontján (Dél-Amerikától a Fülöp-szigeteken át Walesig) nagy hagyománnyal rendelkezik.

Hallgatói otthon

Napjainkban inkább a társasági összejövetelek helyszíne, ahol klassz környezetben akár a közös főzés élményét is adhatja. A modern nyári konyhák nem csak grillezésre vagy bográcsozásra alkalmasak, hanem tökéletesen felszereltek. Van bennük hűtő, főzőlap, mosogató, modern kemence, de vannak akik ragaszkodnak a hagyományos berendezésekhez, mint például a sparhelthez vagy a rakott kemencéhez.

kertikemenceepites.hu

Kialakítás, elhelyezkedés

A mérete teljesen változó, építik önállóan, nyitott fallal, vagy a ház oldalához illesztve, de mindig fedett, hogy minél kevésbé legyen kitéve az időjárási viszonyoknak.

Cheeky Charlie Oven Company

Akár egy modern pergola alatt is kialakítható. Ez a megoldás akkor lesz jól kihasználható, ha csupa mobil bútorral rendezzük be.

Sollis

Sokan a meglévő teraszra építik vagy a konyha falához csatlakoztatva. A bútort úgy tervezzük meg hozzá, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy legalább két ember kényelmesen mozogjon és dolgozzon benne. Vegyük figyelembe azt, mi mindenre van szükség az ételek elkészítésekor, felszolgálásakor és a főzés utáni takarítás során.

Lisa Sarah Design

Vannak időszakos használatúak, de léteznek négyévszakos kivitelűek is. A régi típusúak között találunk kemencés-rakott tűzhelyes, vagy teatűzhelyes főzőhelyeket. Egyik régi funkcióját is őrzi a legtöbb: a belső konyha mentesítése az erős szagoktól, szálló gőzöktől és a főzéssel járó kosztól.

Hallgatói otthon

A stílus megválasztásánál vegyük figyelemebe a belső tér stílusát, mert az az ideális, ha passzol hozzá. Persze a praktikum is fontos tényező, számoljunk az időjárási tényezőkkel és a könnyű tisztíthatóság is fontos a használhatóság szempontjából.

FANTIN

Egy nyári konyhával új értelmet nyer a kerti parti

Két véglet létezik a kerti összejövetelek kedvelői között. Az egyik, akik számára egy grillsütő és egy hűtőtáska is elég a bulihoz, a másik véglet, akik magas komfortú és tökéletesen felszerelt konyhában szeretik elkészíteni az ínyenc fogásokat. Egy profi nyári konyhához kell áram, folyóvíz és nagyobb tér, hogy legyen elég hely az előkészületekhez, a hűtéshez, a szükséges gépek, eszközök számára és szekrények is jól jönnek az edények és a teríték tárolásához.

Talking Tables

A nagyobb méretű kültéri konyhában a kényelmes főzés mellett az is fontos szempont a házigazda számára, hogy nem kell állandóan a belső konyhába rohangálnia, helyette a főzés alatt is együtt lehet a vendégeivel. Tehát ideális esetben egy eleve nagyobb vagy egy kinyitható étkezőasztal is elfér a terében.

Idyll Home

Én nagyon bírom ezt a műfajt, és egyébként is mindenkit bíztatok, hogy szabaduljon ki a négy fal közül, amikor csak teheti, és használja ki a szabadtéri lehetőségeit bármilyen formában nyílik rá lehetősége!

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics