2024. június 12.

8+1 pénztárcabarát tipp az erkély és a terasz felfrissítésére

Ha nincs módod mostanában komolyabb átalakításra, jól jöhet pár egyszerű módszer, amivel könnyedén feltuningolhatod az erkélyedet vagy a teraszodat. Hoztunk pár olyan ötletet, amivel nem kell túl nagy költségekbe verned magad. Figyeld meg, ahogy sikerül kényelmesebbé és hangulatosabbá tenned, annál több kedved lesz odakint tölteni az időt! 

Szerző: Szabó Eszter

Hallgatói terasz

1. Növényt, sőt még több növényt!

Pillanatok alatt barátságosabb és természetközelibbé válik a legkisebb belvárosi kis erkély is, ha benépesíted növényekkel. Zöldekből sosem lehet túl sok, csak az a fontos, hogy olyan fajtákat válassz, amelyek bírják az erkélyünk klímáját.

Hallgatói terasz

A belátást is természetes módon  akadályozhatod meg velük. Felülről lelógatott kaspókba helyezett futónövényekkel vagy a korlátra futtatva komplett növényfalat is ki tudsz alakítani.

Fotó: IKEA

2. Árnyékolj textilekkel!

Egy sötétítő függönnyel nem csak az erős napsugárzástól óvhatod meg a kinti étkezőt, de fokozhatod a szobaszerű megjelenést, és az otthonos hangulatot.

Hallgatói terasz

A modern pergolák számos kényelmi funkcióval rendelkeznek, ám meglehetősen borsos az áruk. Jó hír, hogy az alapfunkcióját ki tudod váltani egy állítható vászonárnyékolóval, amit akár saját magad is el tudsz készíteni.

Hallgatói terasz

3. Bensőséges hangulat belátásgátlóval

A belátásgátlók megvédenek a kíváncsi tekintetektől és sokkal kuckósabb hangulatot teremtetnek a balkonon. Sokféle megoldás létezik alapanyagban és dizájnban is: bambusz, nád, háló, vászon, vesszőfonat, műnövény, PVC stb. Mindenki megtalálhatja az ízléséhez és az erkély stílusához legközelebb álló változatot.

Fotó: Bonami

A felezett bambusznád fényáteresztő, ami azért előnyös, mert nem korlátozza le teljesen a teret, és a lenti növények is elég fényhez jutnak.

4. Burkolatcsere bontás nélkül

A padló burkolat feltörése és cseréje nagy rumlival és kosszal jár, ráadásul meglehetősen költséges. Ma már többféle alapanyagból kapható könnyen lerakható, klikkes vagy más módszerrel összeilleszthető teraszburkoló. A fa rendszeres ápolást igényel, de nagyon barátságos összhatású.

Fotó: IKEA

A legkorszerűbb  alapanyag a WPC, ami a fa és a műanyag legjobb tulajdonságait egyesíti. A műanyag és a textil alapanyagok viszont könnyen vághatók, egyszerűen az erkélyed méretéhez szabhatók.

Fotó: WPC guru

5. Teríts le szőnyeget!

A kültéri nappali koncepció elengedhetetlen kelléke a szőnyeg. A kinti változatok jól bírják az időjárás viszontagságait: víz- és UV-állóak. Dekoratív mintákkal, változatos színekben kaphatók, sokat dobnak az erély vagy a terasz összképén!

Hallgatói terasz

6. Fesd át a régi bútort!

Kültéri festékkel könnyedén felfrissíthetők a megkopott darabok. Bánj bátran a színekkel, adj teljesen új megjelenést nekik! Nagy a választék ezekből a festékekből, akár krétafestékből is kapható kültérre való.

Hallgatói terasz

7. Készíts bútort újrahasznosított anyagokból!

A raklapbútor sose megy ki a divatból. Ha lefested, és jól válogatod össze a kiegészítőket, akár egy modern, elegánsabb verziót is kialakíthatsz belőle. Egyáltalán nem fog átmeneti megoldásnak tűnni.

Fotó: Feuerhand

Némi barkácstehetséggel régi gerendából, építkezésből megmaradt maradék faanyagból szintén összeüthetsz egy teraszbútort. Az ülőbútor tetejére ugyanúgy kerüljön szivacspárna, mint a raklap esetében, és tegyél rá pár díszpárnát!

Hallgatói terasz

8. Szerezz be egy tűzrakót!

A tűz látványa extra hangulatfokozó elem. Akár valódi meleget adó, akár bioetanollal működő látványkandallóban gondolkodsz, egy hordozható tűzrakóval sokat dobhatsz a kültér összhatásán. Nagyon széles árkategóriában mozognak, némi utánjárással akár egészen olcsón hozzájuthatsz egy dizájnos darabhoz.

Fotó: Kandallófutár

Ahol elég nagy a hely hozzá, és nem kell tartani a tűzveszélytől, olyan tűzrakót válassz, ahol a fahasábokat is esztétikusan el tudod helyezni.

Fotó: Ivyline

9. Használj hangulatfényeket!

Már egy sima égősorral is sokat dobhatsz az erkély hangulatán! Érdemes napelemmel töltődő vagy konnektorba dugható változatot beszerezni, mert az elemes gyorsan lemerül. Arra is figyelj, hogy kültérre alkalmas izzósort vásárolj!

Fotó: Bonami

Ha nem csak gyors ráncfelvarrásában gondolkodsz, ez a kurzus neked való!

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics