2024. június 02.

Tapéta kisokos: típusok és tulajdonságok

Nincs még egy olyan látványos lakberendezési megoldás, mint a tapéta. Ha csak egy kis változtatásra vágysz, elég egy falat letapétázni, és teljesen új hangulatot tudsz behozni a térbe. Nem véletlen, hogy az évszázadok óta töretlen népszerűsége. Manapság különösen divatos, a technológiai fejlődésnek köszönhetően ráadásul nem csak szebbnél szebb mintákkal, hanem egyre extrább felületekkel is találkozhatunk.

Szerző: Szabó Eszter

Sandberg

Pont emiatt a rendkívüli kínálat miatt nem is olyan egyszerű megtalálni a számunkra leginkább megfelelő tapétát. Már a mintakönyveket lapozgatva könnyen elveszhetünk, a webshopok által kínált lehetőségek pedig tovább tágítják a kört, az egyedi lehetőségekről nem is beszélve. Ám azért ne essünk abba a hibába, hogy kizárólag az alapján döntünk, hogy melyik mintába szeretünk bele. Legyünk tisztába a különböző típusokkal és tulajdonságokkal.

Mindthegap

Mire figyeljünk?

Vegyük figyelembe, hogy egy- vagy többrétegű, sima vagy préselt felületű, mosható-e. Szükség van-e alapozásra, ragaszthatjuk-e festett falra, a falra kell felvinni a ragasztót vagy a tapétára, esetleg mindkettőre. Számolni kell azzal is, hogy mérettartó-e, átfesthető-e.

Méret

EU szabvány szerint a tapéták mérete az 53 cm széles, 10 m hosszú. A technikai lehetőségek fejlődése miatt bizonyos gyártóknál találkozhatunk szélesebb, 70 cm vagy akár 106 cm szélességű tapétákkal is. Ezek általában magasabb minőségű (vlies) hordozórétegre készülnek, ezért elég csak a falfelületet beragasztózni, így egyszerűbbé válik a munkafolyamat. Ezt is számításba kell venni számolásnál, és mindig rá kell kérdezni vásárlás előtt! Azzal is tisztában kell lenni, hogyan kell kiszámolni a mintaillesztéshez szükséges plusz mennyiséget. A mintaismétlődést mindig feltüntetik az adott tapétánál. Legalább annyit rá kell számolni minden tekercsre. 

Lime Lace
Divine Savages

Súly

A tapéta minőségét jelzi az úgynevezett gr/nm arány, ami megmutatja,hogy milyen súly-arányú a termék. Minél magasabb ez a szám annál jobb. Papírtapéták esetében a könnyű változatok 100 g/m² alatti, a középnehéz tapétáké 80-130 g/m2 körüli, a nehéz típusok 130 g/m2 feletti súlyúak.

Bízd szakemberre!

Miután mindezek ismeretében beszereztük a tuti darabot, már csak egy jó szaki kell, aki szakszerűen felhelyezi a falra. Mert arról még nem beszéltünk, hogy az árát tekintve a csillagos ég a határ, egy-egy exkluzív darabbal nem érdemes saját kezűleg kísérletezni. Nagyon sokat bukhatunk, ha nem sikerül!

Arte

Vizuális trükkök tapétával

Az optikai tuningon túl élhetünk vizuális térformáló hatásával is. A vízszintes csíkok például tágítják a teret, a függőlegesek nyújtják. A sötét felületek – ahogy a festékek esetében is – szűkítik a helyiséget. Nagy minták, vibráló színes motívumok kívánják a nagyobb teret, de egy falszakaszon kisebb helyiségekben is bátran használjuk. Vannak olyan fotótapéták, amelyek a kamuflázs hatásuk miatt teljesen kinyitják a teret. Akinek sok képe, vagy konkrétan galériafala van, azoknak nem ajánlom, mert zavaróan összeakadnak. Nálam ez a helyzet, hiába rajongok a tapétákért,  nincs üres falfelületem.

Hattie Lloyd Home
Graham & Brown

Tapétafélék alapanyag szerint

Papírtapéták

Az óriási szín- és formaválaszték, valamint a kedvező ára miatt nagyon kedveltek a könnyű papír dekortapéták. Azzal viszont számolni kell, hogy nem mérettartóak, nehéz velük dolgozni. A ragasztót a tapétára és a falra is fel kell kenni. Akkor lesz igazán szép a végeredmény, ha makulatúra alapot teszünk alá. Az is a hátrányai közé tartozik, hogy könnyen szakad, nem mosható, repedezett falra és vizes helyiségbe nem jó választás. A Fond tapéta már jobb minőségű papírból készül, az egyik oldala festett, amire mintát nyomnak.

Sandberg
Hattie Lloyd Home
Wallsauce
Sandberg

A középnehéz papírtapéták körébe tartoznak az olajnyomatú tapéták, ami egy gyűjtőfogalom. A neve onnan ered, hogy régen olajfestéket használtak a gyártásához, de ma már minden jobb minőségű, fedőfestékkel nyomtatott, lemosható változat idetartozik. A fényezett (simított) tapéták felülete fényes, szinte tükörsima. Az exkluzív, bőrre emlékeztető, dombornyomott permanent tapéta magas kopásállóságú, alaktartó és vízálló. A selyem- (metaxa) tapéták különleges fényét bronzpor, alumíniumpigment vagy csillám felhasználásával érik el. Létezik belőle dombornyomott vagy sima is. Tartós, fényálló és jó légáteresztő, de nem mosható. Vigyázni kell, mert a fényes felület a fal minden hibáját megmutatja. A durva rostozatú tapéták papírmasszájába textilszálat, fareszeléket is kevernek. Legelterjedtebb a textilhatású ingrain. Előnye, hogy durva felülete elfedi a repedéseket, és felülete diszperziós festékkel festhető. Jó minőségű papírból készül a minta nélküli unie tapéta, amit általában a mennyezetre tesznek fel, mert ugyan nem mosható, de tartós és fényálló.

selyemfényű tapéta, Divine Savages
Feathr
Lime Lace

A velúrtapéta már a nehéz papírtapéták közé tartozik. Különlegessége a hasított bőrt idéző felület, amit textilszálak felragasztásával érnek el. Meleghatású, kényes, exkluzív tapéta, amil létezik bársony hatású teli és nyomott mintás változat is. változat. A dombormintás relieftapéta plasztikus mintáját a festékréteg és a mély vagy magas nyomás technológiája adja.

hímzett velúrtapéta, Arte
flokkolt, dombornyomott tapéta, Graham&Brown

A fényálló és mosható elegáns tekko tapéták damasztra emlékeztetnek. Nagyon szép a fény-árnyék játékuk a falfelületen. Exkluzív megjelenése miatt reprezentatív helyiségekben használják, hétköznapi lakóterekben kevésbé. Hasonlít hozzá a szintén textilt utánzó struktúrájú Salubra tapéta.

damaszttapéta, Graham&Brown
flokkkolt damaszttapéta, Graham&Brown

Vlies-tapéták

Méret- és színtartók, magas a kopásállóságuk, rugalmasak, jó a pára- és légáteresztő képességük. Ezen jó tulajdonságaik miatt nagyon kedveltek. Hordozórétegük cellulózalapú, nem szőtt textília. Domború mintázatú habosított felülete utánozhat textilt, halszálkát stb. Mivel impregnált, vizes helyiségbe is feltehetjük, csak ne érje direkt víz. További előnye, hogy rugalmas, kisebb falrepedések kialakulásánál sem szakad el. Szárazon eltávolítható, anélkül, hogy magával húzná a glettet vagy a vakolatot. Gipszkarton falak díszítésére is alkalmas, mert jól összefogják a táblákat. UV- és lángálló, antiallergén, ezért a gyerekszobába is jó választás.

Divine Savages
Rasch,
Rasch

Viniltapéták

A műselyem fedőréteggel borított falburkolatok azért kedveltek, mert könnyen tisztíthatók, dörzsállók, ütésállók, így előszobában, konyhában, sőt a fürdőben is jól beválik. Számtalan mintaváltozat létezik, sima, dombormintás (habosított) vagy nyomott verzióban. Felrakásnál a tapétát és a falat is be kell vonni a ragasztóval.

The Curious Department
Sandberg

Textiltapéták

Exkluzív, magas árkategóriájú ez a változat, de garantáltan eleganciát varázsol a térbe. Jellemzően pamut- vagy selyemszövetet ragasztanak a hordozórétegre, és mindenfélét ráapplikálhatnak, akár zsinórt, filcet, tollat, háncsot… Mérettartóak és kiváló a szellőzésük. Óvatosan moshatók vagy porszívozhatók a kefés fejjel.

textiltapéta, Arte

 

Graham&Brown

Természetes anyagú tapéták

Ezek a változatok most nagyon divatosak, csodásan passzol a biofil irányzathoz. Ennek a tapétának a fedőanyaga készülhet szizál-, kókusz-, bambuszszálakból, kagylóhéjból, csillámpalából, parafából, nádból, velúrból, gyékényből…. Számolni kell azonban vele, hogy amilyen szépek, annyira drágák is, és a tekercsek mérete eltér a szokványostól. Általában 90 cm szélesek, 5 méter hosszúak. Némelyik meglehetősen kényes, óvatosan, csak tollseprűvel takarítható. A legtöbb típus esetében a tapétára kell felvinni a ragasztót, és miután kissé megpuhult, akkor helyezhető fel a falra.

parafa tapéta, The Monkey Puzzle Tree
Arte
Arte

különleges megoldások

3D-s tapéták

Ahogy a falpanelek is nagyon menők napjainkban, a 3D-s tapétákkal is nagyon izgalmas felületeket hozhatunk létre! Ugyanis a habosított tapéták előállítása lehetővé teszi a felület dombornyomását. A vlies-tapéták és a bársonyos velúrtapéták között is találhatunk térbeli, geometrikus formákat idéző felületet.

Arte
Arte

Poszter- vagy fotótapéta

Nagy divatjukat élik a jó minőségű papírra nyomtatott fotótapéták. Többségük nagy előnye, hogy tökéletesen az adott falszakasz méretéhez igazíthatók. Nagyon változatos témákkal kapható, messze felülmúlja a 70-80-as évek giccses naplementés-öszi erdős. Pálmafás posztertapétáit.

Rasch
Graham&Brown
Wallsauce

Kenhető tapéták

A folyékony tapéta kitölti a réseket, kiküszöböli az egyenetlenségeket, a felület homogén lesz. A falat előtte vízzáró festékkel kell lekenni. Por formában és bekevert állapotban egyaránt kapható. Különleges struktúrájának köszönhetően úgy mutat a falon, mint egy színes glettelés. Vizes helyiségekbe is tökéletes, diszperziós festékkel átfesthető.

Öntapadós (kontakt) tapéták

Sima felületű bútorokat, beltéri ajtókat, burkolatot saját kezűleg is letapétázhatunk ezekkel a változatos dizájnú tapétákkal. Számos cég is foglalkozik bútorok, nyílászárók áttapétázásával.

Bonami
Temu
Bonami

Speciális funkciók

Nem túl esztétikus és igényes megoldás, de még mindig tartja magát a hagyományos, olcsó fűrészporos tapéta. (Létezik belőle apró faforgácsos, adalékanyaggal bekevert típus, amin legalább kevésbé áll meg a por.) Azért ennyire népszerű, mert a legegyszerűbb módja a fal egyenetlenségeinek és repedéseinek az eltüntetésére és többször átfesthető.

Láthatatlan felületként fogja össze a falakat, eltakarva a repedéseket és a hibákat az üvegfátyol. Ez a hártyaszerű, tekercses festhető falburkolat, nagyon praktikus, de drága, a munkadíj pedig pluszban annyira megdobja a költségeket, hogy sokan lemondanak róla.

Régi vakolatra, vagy új építésű, még „mozgó” házak falaira tökéletes az üvegszövet, ami szintén arra jó, hogy összetartsa a felületet, eltüntesse a kisebb repedéseket. Létezik sima vagy strukturált felület. Festhető, mosható, méret- és színtartó, sőt, tapétázni és lakkozni is lehet. 1 méter széles, 50 méter hosszú tekercsben kapható, bár drága, színes kivitelben is elérhető, így festeni sem kell.

A hőszigetelő tapéták a ház temperálásában segítenek, de ezek is képesek elfedni a kisebb repedéseket, esztétikai problémákat. A felületüket kezelni kell, gletteléssel, festéssel igazíthatjuk a belső tér stílusához.

Sandberg

Megjegyzés: a képek illusztrációk, nem minden esetben a szövegben szereplő alapanyagból készültek.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics