2024. május 28.

Programajánló: A rózsakerti sétától a kortárs dizájnig

Kinti vagy benti programot tervezel? Mindenre van ötletünk! Lakberendezés, dizájn, építészet és kert témákban ajánlunk olyan rendezvényeket, amelyeket már önmagában a helyszín miatt is feltétlenül érdemes felkeresni. Inspiráló kikapcsolódási lehetőségek, ha a következő hétvégéket nem felújítással vagy lakberendezéssel töltenéd.

Szerző: Szabó Eszter

Kaesz otthonok 1925–1960

Helyszín: Walter Rózsi-Villa
Látogatható: 2025. decemberéig.

Az Art Decotól a modernizmusig – egy művészházaspár, Kaesz Gyula és Lukáts Kató több mint négy évtizednyi közös életének hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést ezen a kiállításon. A belsőépítész, bútortervező és grafikusművész felesége hat otthonának és egy nyaralójának berendezését mutatja be a most nyílt tárlat. A helyszín önmagában fantasztikus, a Fischer István és Pécsi Eszter által tervezett, 1936-ban épült modern villa 2022-ben nyerte vissza eredeti formáját, amelyben a felújítás után a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kapott helyet. 
Kaesz Gyula és Lukáts Kató munkásságával talán még az is találkozott, aki nem ismerős a grafika és a belsőépítészet területén, de a művészházaspárról egy külön cikk is készül. Kaesz Gyula nevét viseli egy budapesti faipari technikum és szakképző iskola, a bútorstílusokat bemutató könyve pedig a kilencedik kiadásánál tart. Belsőépítészi és bútortervezői tevékenysége mellett publicistaként és az Iparművészeti Főiskola oktatójaként központi alakja volt a 20. század iparművészetének. Lukáts Kató az alkalmazott grafika meghatározó alkotója. Nevéhez fűződnek az 1930-as évek máig ismert reklámgrafikai munkái (pl.: Stühmer termékek csomagolása), valamint olyan mesekönyveket illusztrált, amelyeken nemzedékek nőttek fel (Ablak-Zsiráf, Mesebolt, Zengő ABC). További információ és kísérő programok itt.

A Walter Rózsi-villa bejárata
Lukáts Kató által tervezett tapéta borítja a felső szintre vezető gyönyörű lépcsőt


Kaesz Gyula és Lukáts Kató otthona, fotó: F.Tóth Gábor
Kaesz Gyula és Lukáts Kató otthona, fotó: F.Tóth Gábor
Kaesz Gyula és Lukáts Kató

BLOOM fest Budapest

Helyszín: Budatétényi Rózsakert
Időpont: 2024. június 8-9. 

2,5 hektáros Rozárium ilyenkor a legszebb, amikor teljes pompájában virágzik. Ezen a júniusi hétvégén pedig megtelik élettel, hiszen színes programokkal készülnek a szervezők a növény- és kertkedvelők számára. Kertészetek, növény- és virágárusok, termelők, „zöldítő” vállalkozások, természetközeli dizájn és különleges növényi eredetű szépségápolási, wellness és gasztronómiai termékek, workshopok, beszélgetések, vezetett rózsakerti séta, ambient zene, jóga és gyerekfoglalkozások várják a látogatókat. További információ és részletes program itt

20. Határtalan Design

Helyszín: Kiscelli Múzeum
Látogatható:  2024.  június 23-ig.

Az egyik kedvenc kiállításom minden évben ez a rendezvény. Egyrészt azért, mert Magyarországon méltatlanul kevés dizájn tematikájú kiállítást láthatunk. Másrészt a Kiscelli Múzeum Templomtere elképesztően izgalmas kiállítási tér, különleges kontrasztot teremt a modern dizájntárgyakkal. Ez a jubileumi dizájn- és összművészeti rendezvénysorozat több szempontból figyelemreméltó. A kiállítási anyagában 22 ország több, mint 200 alkotójának munkái láthatók. Az ünnepi alkalomnak megfelelően ez egy összefoglaló tárlat, amelynek része egy visszatekintő válogatás az elmúlt húsz év darabjaiból. Végül, de nem utolsó sorban meghatározó tervezők és márkák ikonikus darabjai is helyet kapnak a tárlaton. Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia textilművész kurátorok tág fogalomként értelmezik a dizájnt. A kreativitást és az innovációt állítva a középpontba összekapcsolják a tárgy- és a formatervezést, a vizuális művészeteket, az előadó-művészetet és a képzőművészetet. Ennek köszönhető a kísérő programok színessége. További információ és részletes program itt.

Egy pályázat is kapcsolódik a kiállításhoz. Előtte-utána képeket lehet beküldeni, akik kockaházat újítottak fel.

Gobelin egy modern széken

modern Thonet szék

Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban

Helyszín: Ludwig Múzeum
Látogatható: 2024. augusztus 18-ig.

Kiállítást kapott a Kádár-kocka! A 60-as és 70-es évek tipikus családi háza jól ismert, hiszen a mai napig meghatározza a magyar vidék képét. Szeretjük vagy sem, a XX. század legmaradandóbb építészeti formájává vált, és az épített kulturális örökségünk része. A tárlaton elsősorban kortárs képzőművészek olyan kockaház-tematikájú műveivel találkozhatunk, de változatos művészeti formák segítségével mutatja be a háztípus eredetét, átalakulását, valamint hatását a magyarországi vizuális kultúrára. Mindannyiunknak van valami kapcsolódása ezekhez a házakhoz, ezért kifejezetten szórakoztató, ez a műfaji sokféleség. Találkozhatunk a festmények mellett fotókkal, tapétával, lécekből épített típusházzal, fejre állított makettel, LEGO-ból épült házakkal az egyéb installációk mellett. További információ itt.

Birkás Ákos

 

Kockaházak LEGO-ból
Modern népművészet a homlokzatokon

Egy lemodellezett típusház képzeletbeli falain kell áthaladni a kiállítási térben

20. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Helyszín: Károlyi Kastélypark, Fehérvárcsurgó
Időpont 2024. május 31. – június 2.

Többször voltam már ezen az eseményen korábban és mindig magával ragadt a hangulata. A kastélypark önmagában is csodálatos, bármilyen évszakban remek program sétálni egyet itt. De ilyenkor színes virágok és különleges növények népesítik be. A vásárt szakmai előadások, szórakoztató programok egészítik ki, amelyek közül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje mindig fantasztikusan magával ragadó, de szombat este velencei varázst is ígérnek a szervezők a tónál! További információ itt.

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics