2024. május 23.

Dekorálj tükörrel! 10 szuper módszer, hogy dobhatod fel az otthonod tükrökkel

A tükröződő felületek óriási játékteret adnak a lakberendezésben, érdemes ügyesen belekomponálni a terekbe. Maga a tükör sem csupán csak azt a funkciót tölti be, hogy megnézzük benne magunkat. Szépsége kettősségében rejlik: ha akarod, diszkréten a háttérben marad, de akár feltűnő dekorációs elemmé is teheted, ami szemmágnesként vonzza a tekintetet. Én az utóbbira biztatlak, hiszen számos izgalmas vizuális trükk érhető el vele. Miért hagynád ki a lakberendezési eszköztárból?

Szerző: Szabó Eszter

Sweetpea Willow

Formai jellemzők

Először nézzük, milyen formai szempontok alapján válassz tükröt! A téglalap alakú tükör a legszokványosabb típus, de azért van pár trükk, amitől extrább lehet a végeredmény. Akaszd fel fektetve! A fejmagasság körüli, vízszintes elhelyezés modernebbé teszi az adott helyiséget. Esztétikailag is jót tesz a térnek, hogy nagy felületet foglal el a falon. (Ez bármilyen formájú tükörrel megteheted.) Legyen túlméretezett! Állítsd akár a földre. A régi klasszikust így merész részletté alakíthatod és egyúttal kitágíthatod vizuálisan a teret.

Sweetpea Willow
Kave Home
JYSK
Covet House

A kör alakú tükör modern forma, amely sokféle stílushoz illik. Legömbölyített alakzatok  kiválóan illeszkednek minden olyan helyiségbe, ami túl mozgalmas, és lágyítják az összhatást az enteriőrben. A görbék megnyugtatóan hatnak a térre, és kevésbé tűnik zsúfoltnak. Izgalmas látvány, ha több különböző méretű darabot helyezünk egymás mellé. Ez a kialakítás kollázsszerű hatást kölcsönöz neki.

Sweetpea Willow
Dutch Home

Az íves tükrök is nagyon divatosak napjainkban. Gyakran teszik közvetlenül az ágy fölé a hálószobába. De minden helyiségbe találhatsz odaillő modellt. Nagy méretben a földre is állíthatod.

Butlers
Plshoppe

A keret nélküli tükör visszafogottabb megjelenésű. Háttérben marad a szobában, ami tökéletessé teszi a minimalista dizájnstílusokhoz. A minimalizmus lényege ugyanis nem a kopáron hagyott, rideg enteriőr, hanem hogy minden tárgy funkcionális legyen benne. A keret nélküli tükör pedig tökéletesen illeszkedik ehhez a letisztult dizájnhoz.

Umbra

1. Fókuszpont teremtése tükörrel

Azokban a nappalikban, ahol van kandalló, egy nagy méretű tükör csodálatos fókuszponttá válhat. Ugyanilyen jól működik alacsony tálalószekrény, komód, konzolasztal esetében is. Egy különleges darab a maga egyszerűségében is gyönyörű látványt nyújt.
Tipp: A függőleges tükrök arra ösztönzik a szemet, hogy felfelé mozduljanak, így magasabbnak tűnik a mennyezet. 

Lime Lace
Sweetpea Willow
Boca do Lobo

2. Több méret, csoportba rendezve

Egyben is kapható ilyen kompozíció, de összeállítható különálló darabokból is. Különböző magasságban, aszimmetrikusan felerősítve a falra extrán jól mutat. 
Tipp: A tükrök segíthetnek elrejteni a kevésbé tetszetős helyiség jellemzőit. A különféle méretű és formájú aranyozott tükrök kombinációja egy sötét falon válik igazán látványossá.

Caffe Latte
Sweetpea Willow
Caffe Latte
Kare
Butlers

3. Galériafal tükrökkel

Nem csak fényképekből vagy műalkotásokból állhat a galériafal. A kulcs a különféle méretű és formájú tükrök esztétikus összeválogatása. Bánj kreatívan a keretekkel is. Keverd a színeket, anyagokat, formákat úgy, hogy szépen kiegészítsék egymást és passzoljanak a szoba palettájához. A fények, tükröződések kontaktusba kerülnek a tükörfallal, izgalmas összhatást keltve a térben. 
Tipp: Ha gyertyákat helyezel a tükrök elé, azok meleg fénye is visszatükröződik és körbevetődik a helyiségben, fokozva a kellemes hangulatot.

Sweetpea Willow, Melody Maison
Melody Maison
Poster Store

4. Tértágítás az előszobában

A lakás vagy ház fogadó helyiségében több funkciót kap a tükör. Nem csak a csupasz fal dekorálásának szép módja, hanem világos és hívogató teret is teremt például egy szűk folyosóból. A tükör barátságosabbá teszi a közlekedőt, tágasabb érzést kelt, a szemközti fal falfestményének vagy dekorációjának visszatükrözésével. Persze arra is lehetőséget ad, hogy indulás előtt belepillanthass, hogy csekkold a megjelenésedet. 
Tipp: A megfelelő méret és forma kialakításához az alatta lévő bútor méretét vedd alapul. Annál egy valamivel kisebb tükör az ideális választás.

Sweetpea Willow
Laskasas
OKA UK
OKA UK

5. Tükörfal

Most a kazettás vagy más módon tagolt tükörfelület az igazán menő, nem az egybefüggő. A kopott, öregített, színezett változatok is divatosak. Bármilyen formában is alkalmazod, nagyobbá és világosabbá teszi a helyiséget. Az étkező jó terep hozzá, mert gyakran kicsi és sötét, amit ez a felület nyitottabbá, tágasabbá és világosabbá tesz. Sokféle tükörforma működik jól egy étkezőben, merj itt is minél nagyobb méretet választani!
Tipp: Mint a szőnyegek esetében, a túl kicsi tükör is tud a szemet bántóan aránytalan lenni. Egy nagyobb méret igazán statement darabbá válhat a térben.

Sweetpea Willow

6. Használd ki a fényt!

Bevált belsőépítészeti módszer a kanapé fölé tenni egy tükröt. Nem csak azért, mert nagyon látványos, hanem  mert sokkal több fényt enged be a szobába, és sokkal nagyobbnak is érezhető ettől a helyiség. 
Tipp: Hangsúlyt is ad a közösségi zónának, ahogy visszaveri az ablakból beáramló természetes fényt. 

Caffe Latte
Brabbu Design

7. LED funkcióval kombinálva

Futurisztikus megjelenésük miatt népszerűek a fiatalok körében ezek a változatok, de modern terekben is megtalálják a helyüket. Ám a megvilágított LED tükrökkel leginkább mégis csak a fürdőszobában találkozunk. Nagy előnyük, hogy egyenletes fényt bocsátanak ki minden irányban, természetesebb ragyogást biztosítanak, és eltüntetik az arc árnyékait, amelyek kiemelik a rettegett ráncokat. 
Tipp: Ezek a jellemzők jól jöhetnek az előszobában, átjárókban is, nyugodtan betervezhetitek ide is ezt a típust.

TONELLIDESIGN
Drench

8. Mint művészeti alkotás

A most annyira népszerű, nem hagyományos formájú keret választásával szinte művészeti alkotássá, dizájntárggyá emelkedhet egy tükör. A hullámos és aszimmetrikus formák modern hangulatot kölcsönöznek, míg az íves formák stílusokon és korszakokon átívelő modellek.
Tipp: Egy különlegesebb darabbal csipetnyi játékosságot és meglepetést is vihetsz az enteriőrbe, ami mozgalmasabbá teszi a teret, és odavonzza a tekintetet.

Dutch Home
Bonami
Sweetpea Willow
Essential Home
Sweetpea Willow
fermLIVING
fermLIVING

9. Tükör trükk

A tértágító hatást fokozza, ha egy szobában több tükör is van. A hatás fokozható, ha mindkét tükröt egymással szemben helyezed el. Visszaverik a fényt és a végtelenítve tükrözik a teret, ami nyitottabbnak, világosabbnak és nagyobbnak tűnik ezáltal. 
Tipp: Kisebb helyiségekben kifejetetten jól jön ez a tértágító hatás!

Melody Maison

10. Ablakkal szemben

Ha a tükröt az ablakkal szemben helyezzük el, a beáramló természetes fény visszaverődik a tükröződő felületről és sokkal világosabbá teszi a szobát.
Tipp: Figyeljünk arra, hogy nagyon vakító is tud lenni, de alapvetően extra ragyogást hoz a térbe.

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics