2024. április 05.

Mi a közös a gardróbodban és az otthonodban?

Az otthonunk önmagunk tükörképe. Legalábbis ideális esetben pont olyan, mint te, ha lakás lennél! Ahogy a ruhákat az öltözködési stílusunk szerint válogatjuk, az otthonunkat is így (kéne) magunkra szabni.

Ilyenkor merülnek fel a kérdések….

Szerző: Krivarics Ditta

A színeim mind a ruháimon, mind az otthonomban visszaköszönnek.

Oké, de hogyan? Hol kezdjem? Mi a sorrend? Ez is tetszik, az is tetszik… Bizonytalan vagyok…

A gardrób és az otthon az egyik kedvenc párhuzamom, pontosan ugyanazon az elven működik mind a kettő, és ha sikerül harmóniába hozni önmagunkkal, akkor egyszerűen azt érezzük, hogy egyben vagyunk, minden kerek körülöttünk. Jelentős életminőségbeli változást tud hozni!

A ruhatár és az otthon kialakításának a folyamata ugyanaz!

Mindkettőre igaz:

  1. alapfelállás: teljesen változó, hogy ki mennyire ösztönös! Van akinek sok tanulás, tudatosság és változás kell az önazonos gardrób/otthon kialakításához, van aki a jó úton van és csak a szakmai tudásra, fortélyokra van szüksége, hogy tökéletesítse.

  2. Ahogy a ruhatárad is attól lesz a tied, ha a megfelelő színek (+ fazonok) vannak benne a te stílusodban, az otthonod is akkor lesz önazonos, ha a megfelelő színeket és a hozzád passzoló lakberendezési stílusokat alkalmazod.

  3. A stílus trükkös dolog! Mindenkinek többféle stílus tetszik, de a tetszik nem egyenlő azzal, amiben élni is tudunk/hordani is tudjuk! Nem szabad a kettőt összekeverni! Nekem is van pl. egy bizonyos stílusú ruha, amit imádok, de akárhányszor felpróbálok egy ilyen darabot (szín-fazon ok), objektíven nézve jól is áll, mégis teljesen hülyén érzem magam benne és idegenül hat rajtam. Maradok távoli csodálója.

  4. Ha a ruhatárunkban/otthonunkban pengék vagyunk, nem jelenti azt, hogy a másikban is! Erre én vagyok az élő példa, akinek az otthona 100% önazonos, ellenben a ruhatáram korábban full fekete volt. Most már azt is 95%-osan magamra szabtam, és mily meglepő, pontosan ugyanazok a színek és árnyalatok köszönnek vissza ott is, mint a lakásban.

  5. Aki ösztönös, nem jelenti, hogy jól is csinálja! Ránézésre stílusos a lakás, jók a színek, otthonos, de attól még lehet rosszul kialakított a konyha, vagy világítás, nem megfelelő a tárolás, stb. A van hozzá érzéke nem jelenti azt, hogy a tervezési szabályokat is tudja valaki. Rengeteg ilyet látok! Nagy magabiztossággal kialakított, valóban stílusos, de funkcionálisan sokszor katasztrofális lakásokat.

  6. Akik kevésbé ösztönösek, nekik több tanulásra, sorvezetőre és segítségre van szükségük. Nagyobb erőfeszítésbe telik, sokszor komfortzónából kilépve rátalálni a saját útjukra mind ruhatár, mind otthon szempontjából, de a vágyott eredmény ugyanúgy elérhető! Ha valaki azt mondja nekem, azért nem vág bele, mert nincs érzéke hozzá, mindig bátorítom, hogy a lakberendezés tanulható, a kreativitás fejleszthető! Lehet, nem lesz a lakás magazin címlapon, de fényévekkel jobb lesz, mint a beletett tanulás és tudatos tervezés nélkül lett volna. A ruhákra ugyanez igaz. Megtanulható, hogy milyen színek és fazonok állnak jól és lehet, nem fogunk úgy kinézni, mint az olasz vagy francia nők, de biztos jobban, mint előtte a rossz fazonokban és előnytelen árnyalatokban vagy akár a biztosra vett feketében…

  7. Nem kell az aktuális divatot, trendet követni! A cél, hogy kifejezd a személyiségedet, ennek pedig nem az a módja, hogy az állandóan változó divathullámokra felülünk. Lehet ezeket használni, ha épp olyan trend van, ami passzol hozzád, be tudod illeszteni a stílusodba, a többivel meg egyszerűen nem kell foglalkozni.

Kértem Juditutól is pár képet, hogy ne csak egy példát hozzak. A ruhatárának és az otthonának a színvilága, stílusa mellett a kettőhöz való hozzáállása, szemléletmódja is teljes összhangban van.

Szokták azt mondani, hogy mutasd meg a gardróbod/otthonod és megmondom ki vagy! Ez csak részben igaz, hiszen nem lehet attól elvonatkoztatni, hogy valaki a fejlődés és tudatosság melyik fázisában van. Lehet az otthonod stílusos, rendezett és önazonos, de a gardróbod kaotikus. És fordítva is igaz, lehet mintaértékű, személyre szabott kapszulagardróbod úgy, hogy a lakás szedett-vedett. Ezzel az égvilágon semmi probléma nincs, egyszerűen épp itt tartasz a folyamatban és még van dolgod a másikkal.

Ha mind a két területen megtaláltad önmagadat, akkor az otthonod és a ruhatárad színvilága és stílusa hasonló lesz. Ekkor leszel teljes harmóniában a külső megjelenéseddel és a környezeteddel.

Ne felejtsük el, hogy mindez nem a külsőségek miatt fontos! Az otthonunk, gardróbunk magunkra szabása nem öncélú dolog, nem az a cél, hogy jól nézzen ki és ezt mások is lássák. Ettől függetlenül be lehet zsebelni a dicséreteket 🙂 A cél a harmónia és ha ez megvan, sokkal jobban fogod magad érezni!

Ha belevágnál az otthonod személyre szabásába, akkor kezdd itt!

Kíváncsiak vagytok hogyan alakult át a 95% fekete gardróbom színessé? Ha igen, írjátok meg kommentben és leírom nektek a storyt 🙂

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics