2024. március 31.

Miért szeretjük William Morrist?

Sokan rajongunk a csodálatos színvilágú, rendkívül részletgazdag Morris tapétákért. Ikonikus motívumai számos hallgatói lakásban is felbukkannak. Elképesztő jó atmoszférát teremtenek modern bútorok környezetében is ezek a gyönyörű rajzú, időtlen darabok. Idén márciusban született 190 éve tervezőjük, William Morris, és ez a kerek születésnap jó apropó, hogy kicsit jobban megismerjük a sokoldalú alkotót, akit leginkább festőként és iparművészként tartunk számon, holott munkásságát novellák, versek, sőt politikai karrier is színesíti. 

Szerző: Szabó Eszter

Fotó: Rugs Direct
Hallgatónk, Anett otthona

Mert a szépség volt a mindene

„Nincs értelme bármi olyan dologgal foglalkozni, ami nem feltűnően szép”  – tartotta.

William Morris (1834 – 1896) neve szorosan összekapcsolódik a preraffaelita művészcsoporttal és az Arts and Crafts mozgalommal. Megingathatatlanul hitt a szépségben, hiszen a preraffaeliták a tiszta szépséget állították középpontba, az Arts&Crafts mozgalom pedig a kézműves hagyományok szépségét hirdette. Munkásságában arra törekedett, hogy művészetével szépséget és színt vigyen az emberek hétköznapjaiba, de a praktikumot is szem előtt tartotta:

„Ne legyen a házadban semmi, amiről ne tudnád, hogy hasznos, vagy amiről nem hiszed, hogy szép.”

Fotó: Morris & Co.
Fotó: Rugs Direct
Fotó: Morris & Co.

Mert le akarta hozni a művészetet az elefántcsontoronyból

A gazdag angol családba született művész gyermekkorát egy gyönyörű György korabeli kúriában töltötte és már akkor lenyűgözte a romantikus táj, amely egész életében inspirálta őt. Az Oxfordi Egyetemen találkozott a preraffaelita művészcsoport központi figuráival, akikkel már ekkor azon gondolkodtak, miképp hidalható át a művészeti ágak és az alkalmazott művészetek közti szakadék.

Fotó: Morris & Co.

Mert szakított a konvenciókkal

Egy lovász lányát vette feleségül. Barátait és családját egyaránt sokkolta, mikor megkérte Jane Burden kezét. Mivel munkásosztálybeli volt, társadalmilag elfogadhatatlan választás volt Morris családja számára, akik el sem mentek az esküvőre. Janey melankolikusan szép arca miatt a preraffaeliták nőfiguráinak kedvelt modellje lett. Olyannyira, hogy meghatározó figurája, Rossetti lelkesen udvarolt is neki Morris hosszú északi utazásai alatt. A festő viselkedése véget vetett a barátságuknak, és Morris akkor kezdte minden energiáját a munkájába ölni, amikor magát okolva rájött, hogy sikertelenül próbálja boldoggá tenni feleségét.

Hallgatónk, Anna otthona
Fotó: Desenio

Mert szembement az ipari forradalom tömegtermelésével és a minőséget helyezte a középpontba

Morris Kent környéki otthonát, a híressé vált középkori hangulatú, vörös tégla homlokzatú Red House-t letűnt korokat idéző hatalmas falfestményekkel, kézzel hímzett textilekkel díszítette. A ház sajátos atmoszférája, szépsége motiválta arra, hogy barátaival megalapítsa a Morris, Marshall, Faulkner & Co.-t. Az volt a hitvallása, hogy a tárgyak alakját meghatározza az anyaguk és a funkciójuk, a végső formának a készítővel való szoros kapcsolatból kell kialakulnia. Ennek a középkori kézműves hagyománynak az újraélesztése volt az alapja az Arts and Crafts mozgalomnak, amelynek alapítója volt. És valóban, a cég minden terméke kézzel készült, ám a drága kézműves tevékenységre kezdetben – az ipari forradalom idején, amikor a tömegtermelés állt a középpontban – nem volt valódi igény. Morris a művészi színvonalat akarta megóvni a silánysággal szemben. Azonban csak később érkeztek olyan nagyobb megrendelések, mint egy új étkező a South Kensington Múzeumnak (későbbi Victoria & Albert Múzeum) és egy másik a St James’s Palace-nek.

Fotó: Hallgatónk, Dóri otthona

Mert a minták mestere volt

Első tapétáit a jellegzetes angolkertek ihlették. Abban is különleges volt, hogy feltérképezte a régi nyomtatási és színezési eljárásokat, pl. növényi alapanyagú textilfestékeket használt. Kezdetben egyszerűbb, később hatásosabb, erőteljesebb mintázatú tapétákat rajzolt, és arra törekedett, hogy behozzák a természetet az enteriőrbe. Lányával közös, Morris & Co. névre változtatott Oxford Street-i üzletük árulta csodálatos bútorszöveteit, szőnyegeit, falikárpitjait. Bár alapvetően a természetet használta inspirációul, nagy lelkesedéssel nyúlt a középkori kéziratokban talált mintákhoz. Gyűjtötte is ezeket, valamint a csodált hímzéseket és tapétákat. Ez volt az oka, hogy az Arts&Crafts gyakran használt középkori, romantikus vagy népi díszítési stílusokat. A mozgalom volt a szecesszió bölcsője, amit ismertebb motívumai is jól mutatnak. Egyik leghíresebb és legkedveltebb mintája A strawberry thief  és a Pimpernel.

Fotó: Rugs Direct
Fotó: Pure Fabrics, We Love Cushions

Mert stílusteremtő volt

Azon kevés művészek egyike, akinek a neve egybeforrt stílusával, amelyet az egész világon ismernek. Munkái könnyen beazonosíthatók akár ólomüvegekről, csempefestésről, tapétáról, textilekről, van szó. Újraélesztette a növényi festés hagyományát és megváltoztatta a díszítőművészeteket, átalakította a belső dekoráció készítését. Motívumai időtlenségét, mai érvényességét az is bizonyítja, hogy a dizájnerek máig szívesen használják inspirációul, újra előveszik, átszínezik, felfrissítik a régi kollekciókat.

Fotó: alátét: V&A, tálca: Desenio, Lámpabúra: We Love Cushions
Fotó: Bonami
Fotó: Top Drawer London/Half Moon Bay
Fotó: Desenio

Gazdag élete során a textil történetének tudósa lett, folyamatosan írt verseket és novellákat, északi családregényeket fordított, felsőbb tanulmányokat végzett tervezésből, a középkori templomok karakterének megőrzéséért kampányolt, és együttműködött a szociális mozgalmakkal. Halálakor orvosa így búcsúzott:10 ember számára elég eredményt ért el életében.

„A boldogság valódi titka, ha örömünket leljük a mindennapi élet apró mozzanataiban.”

Ezt a gondolatát tükrözi minden munkája, az élethez való hozzáállása, és ez indokolja népszerűségét a lakberendezésben napjainkban is. Hiszen mi más lenne a célja az otthonteremtésnek, mint a hétköznapi örömök megélése a saját kis közegünkben. Ezt látjuk egy Morris tapétában vagy textilben, és pont ezért szeretünk egy térben élni velük! 

Hallgatónk, Rubinka otthona
Fotó: Morris & Co.
Fotó: Morris & Co.

A tökéletes otthonnak két alapja van: funkcionálisan rendben legyen és az egyedisége, stílusossága mellett visszatükrözze a személyiségünket is.

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, de egy jól kialakított konyha se kerül többe, mint a rosszul kialakított.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni és meghatározzák azt, hogy az otthonunk valóban kényelmes és minden igényt kielégítő legyen.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanulsz a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges.

Egyszerűen és érthetően, kifejezetten laikusoknak!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A kurzusokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics