2024. március 23.

Tojásfán innen, nyúlon túl

Összeállításunkban ötletadó húsvéti dekorációkat mutatunk hallgatóinktól. Jó példák arra, hogy milyen sokféle kreatív megoldása van a tradíciók modern felfogásának. Tojásban, nyúlban és tulipánban nincs hiány!

Szerző: Szabó Eszter

Tavaszi dekor vagy húsvéti hagyományok?

A húsvét jelentősége manapság ünnepként és dekorációs apropóként messze elmarad a karácsonytól. Kopnak a hagyományok is, egyre kevesebben várják a locsolókat, leginkább gasztronómiai szempontból tartja magát az ünnep, mert, ha mi – akármilyen okból – összegyűlünk, ott bizony az evés kerül a középpontba! Ám azoknak az otthonában, akik kedvelik a szezonális dekorációt, valamilyen formában évről-évre megjelennek a szimbólumai. Ha másért nem, hogy friss, üde tavaszi hangulatot teremtsenek. Az Otthonkommandó Hallgatói Zárt Csoportjában közzétett felhívásunkra érkeztek a következő képek, amelyből ez az összeállítás készült. Azzal a céllal válogattuk, hogy megmutassuk, milyen sokféle módon jeleníthetjük meg ezt a hagyományt, maximálisan igazodva a saját stílusunkhoz, akár jelzésértékűen, modern elemekkel, akár a tradíciókat alkalmazva. 

Tojásfa

A tojásfa állításának eredete nem tisztázott, de ahogy az ünnepkör számos más hagyománya, ez is Németországból származik. Barkaágakon vagy bármilyen ágas-bogas, rügyező, virágzó ágon nagyon látványosak a kifújt igazi vagy a dekortojások, egyéb díszek.

Jellemző motívumok

A tojás és a nyúl különös viszonyát nem most fogjuk megfejteni, sokféle legenda kapcsolódik hozzá, de kétségtelenül a két legjellemzőbb motívum a húsvéti dekorációban. Nem is az ünnephez kapcsolódnak eredetileg, hanem a tavasz elérkezéséhez, az újjászületést és a termékenységet szimbolizálják, ahogy a tyúk is.

Tojásdekor

Sokan akkor is festenek tojást, ha nem várnak locsolókat, illetve szívesen használnak egyéb látványos tojásdekort az asztalon. Sőt, van, aki azokat a tojásokat is megfesti, amelyeket megesznek.

Gyertyafény

Húsvétkor gyertyákat is szokás gyújtani. A gyertya bármikor bevethető klassz hangulati elem, nem kell hozzá extra alkalom, de a tradíció szerint a gyertyafény ilyenkor a vallási szimbólumon túl, utat mutat az új élet és az újjászületés felé.

Friss virágok

A friss virág minden évszakban a legtutibb dekorelem, sohasem lőhetünk mellé vele. Tavasszal különösen üdítő látvány odabent, amikor szinte éhezik a szemünk a színekre és a friss élő növényekre. A hagymások szezonja van ilyenkor, és az ezer színben pompázó tulipán az abszolút kedvenc, pedig a húsvét virága eredetileg a liliom. Az erős illatú virág trombita alakjával szintén az új élet születését hirdeti azon túl, hogy szintén rendelkezik vallási szimbólummal.

Fonott kosár

A tradicionális tojásfestés hozta magával a húsvéti kosár elterjedését is, hiszen méltó módon kellett tárolni és tálalni a tojásokat és a többi szimbolikus ételt (kalács, bárány, tojások).

A húsvéti hagyományokat kicsit mindenki a saját képére formálja. Van akinek egy újabb hosszú hétvége, amit kikapcsolódással, utazással tölthet, van, akinek fontos vallási ünnep, de sokak számára a legnagyobb értéke még mindig az együtt töltött időnek van, amit a rokonokkal, barátokkal töltünk ilyenkor. Kellemes húsvétozást mindenkinek!

A képeken a hallgatóink otthonai, húsvéti dekorációi szerepelnek.

*****
 
Az otthonunk dekorálása van akinek könnyedén megy, csak leteszi a tárgyakat ide-oda és jól néz ki, de van aki vért izzad vele és még akkor sem akar úgy kinézni az összkép, ahogy azt elképzelte. Ez teljesen normális dolog!
A jó hír, hogy a dekorálás szabályai egzakt szabályok, pontosan megmondják, miket és hogyan tegyél, hogy az valóban jól mutasson, ne úgy tűnjön, mintha csak véletlen ott landoltak volna.
 
Akik ösztönösen jól dekorálnak, azoknak valóban nagy előnyük van, de az összes trükköt ők sem ismerik, számukra igazi csemege az új fogások megismerése, megtanulása.
 
Fontos, hogy az otthonunk dekorálása nem azt jelenti, hogy kell venni egy csomó tárgyat és azokat ide-oda kipakolni! Ez működik egy szállodai szobánál vagy kiadásra szánt lakásnál, de ahol élünk, ott a cél egy stílusos, ugyanakkor jelentésekkel teli, egyedi otthont kialakítani.
A dekor kurzuson az állandó dekoráció kialakításán van a fókusz, azaz képek, dísztárgyak, könyvek, lakástextilek, növények, stb. Elsősorban az a cél, hogy abból dolgozzunk, amink van. Csak akkor veszünk újat, ha tényleg kell és azt is megfontoltan, nem kell egy 15. váza.
A szabályok segítenek, utat mutatnak, hogyan tudod az otthonodat egyedivé és személyessé varázsolni úgy, hogy stílusos és harmonikus is legyen.
 
A dekoráció a legmobilabb és legolcsóbb lakberendezési eszköz és semennyi vagy nagyon kevés pénzből is szuper dolgokat ki lehet alakítani, ha ismerjük a trükköket, szabályokat!

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics