Hallgatói otthonok: ­Egy lámpával kezdődött minden

Sajben Andrea Békéscsabán élő lakberendező saját tervezésű otthona egy magazinban is megjelent korábban, most legújabb munkáját, a családi használatra készült fővárosi lakásukat mutatjuk be. A karakteres színekből és izgalmas darabokból álló, eklektikus enteriőr kiindulási alapja a 70-es évek egyik ikonikus állólámpája volt.

Szerző: Szabó Eszter

Hogy kezdődött a kapcsolatod a lakberendezéssel?

Ebben nőttem fel, mert a szüleim gyűjtötték az igényes, szép bútorokat. Később a házunk felújítása adta az ötletet, hogy elvégezzem az Otthonkommandó tanfolyamait. A Stílus 1-2-vel kezdtem, aztán a Lakberendezés alapjaival folytattam, és ahogy felmerült valamilyen újabb feladat, úgy következett a Világítás, Gyerekszoba és a többi… Jó néhányat elvégeztem, de az első kettő adott löketet ahhoz, hogy komolyabban is foglalkozzak a lakberendezéssel. Így amikor elkészült az otthonunk, 2017-ben elvégeztem egy hivatalos lakberendező iskolát. De az az igazság, hogy a mai napig nagyrészt a tanfolyamon megszerzett ismeretekből élek. Minden kurzus konkrét volt és gyakorlatias. Kiterjedt a fontos szempontokra, feladatokra, problémákra, amit figyelembe kell venni egy-egy témánál. Konkrét válaszokat adott a felújítás során felmerülő kérdésekre, amelyeket aztán alkalmazni tudtam a gyakorlatban. Ez a gyakorlatiasság hiányzott a szakképzésből. Az utóbbi években hivatalosan is ez a munkám, de azért még a három fiammal kapcsolatos teendők teszik ki a mindennapjaim jelentős részét.

Mi volt az, ami megfogott ebben a lakásban?

Családi használatra kerestünk ingatlant, mert gyakran járunk Budapestre. Amikor egyszer a Palotanegyedben sétáltunk, megtetszett a környék hangulata. Az utca rendkívül csendes, noha sétatávolságra van a belváros. Az 58 m2-es, utcára néző lakás szobái nagyon világosak, ráadásul van egy pici erkélye is, és azonnal beleszerettem az eredeti, nagypolgári otthonokra jellemző duplaszárnyú ajtajaiba!

Milyen szinten kellett hozzányúlni az ingatlanhoz?

Mindent fel kellett újítani. Két éve lakatlanul állt és hosszú évek óta nem történt semmi benne, azonkívül, hogy agyonlambériázták a falakat. Mindenhol volt: a szobákban, a folyosón, a konyhában, a plafont pedig műanyag álmennyezet takarta. Teljesen szét kellett bombázni az egészet. Szinte háborús állapotok uralkodtak itt, több mint száz sittes zsákot töltöttek meg a kőművesek.

A lambéria csodaszép nyílászárókat rejtett
Így nézett ki az előszobai folyosó
A nagyszoba bontás közben
a gázt kiiktattuk, villanyfűtés van az egész lakásbanA gázt kiiktattuk, villanyfűtés van az egész lakásban

Milyen szempontokat vettél figyelembe a tervezés során?

Úgy akartam kialakítani, hogy praktikus legyen egy-két fő számára, de alkalmanként a teljes család is elférjen benne. Ragaszkodtam hozzá, hogy külön bejárata legyen a hálószobának, amit eredetileg csak a nappalin keresztül lehetett megközelíteni, ezért felcseréltem a fürdőt a konyhával. 

Fürdőszobai állapotok
Az eredeti konyha 
A korábbi konyhai kamrában most a mosógép, a villanybojler és tárolásra alkalmas polcrendszer rejtőzik

Ez azzal a kompromisszummal járt, hogy most nincs közvetlen kapcsolata a fürdővel, a konyhából lehet megközelíteni. Ahogy megnyitottuk a teret az előszoba felől a konyha számára, megszűnt az előtér csőszerű megjelenése. A parketta az egész lakásban olyan állapotban volt, amit simán fel lehetett újítani, nem akartuk bontással megbolygatni a folytatólagosan lerakott, küszöb nélküli burkolatot, ezért nem mozgattunk falakat.

A fürdőszoba és a konyha is a folyosóról nyílik most 

Nagyon más ez az enteriőr, mint a békéscsabai otthonod. Mi volt az inspiráció?

Amikor a lakberendező iskolába jártam, egy gyermektelen, olvasni és filmezni szerető fiatal pár otthonának a megtervezése volt a vizsgafeladatom. Nagyon szerettem a témát, ezért sok mindent átemeltem belőle, próbáltam egy picit karakteresebb és férfiasabb vonalat megvalósítani. Szeretem keverni a stílusokat, de meg kellett találni a közös hangot a fiaimmal, hogy be tudjak csempészni pár patinás darabot, ami passzol az IKEÁ-s bútorokhoz. Próbáltam megtalálni az egyensúlyt, hogy a modern stílus mellett egy kis indusztriál és egy kis retró is megjelenjen benne. Szeretem a feketét, de szerettem volna színeket megjeleníteni a terekben. Ezért választottam mustársárga kárpitot a moziszékekre és a zöld ágyat. Régi vágyam volt, hogy legyen egy Borsfay lámpánk, ez volt az első tárgy, amit megvettem ide. A gombhoz a kabátot tipikus esete volt; tulajdonképpen a lámpához választottam a többi darabot, ez volt a lakberendezés kiindulópontja.

Borsfay Tamás iparművész 1971-ben, a diploma megszerzésének évében tervezte ezt a krómozott fém lámpacsaládot. A tervező célja az volt, hogy olyan magas minőségű, időtálló tárgyakat hozzon létre, amelyek az átlagemberek számára is elérhetőek. A hétköznapi luxus megteremtője hamar sikeres lett, és tárgyai napjainkban is világszerte népszerűek. A retró és vintage lakberendezési boltokban és az internetes piactereken 380 000 forintot is elkérnek ezért a lámpájáért, a nemzetközi aukciósházaknál pedig volt rá példa, hogy 1500 euróért ütötték le a lelkes gyűjtők.

A mára ikonikussá vált állólámpa a Szomszédokban is szerepelt, bár ekkor még nem kezelték az értékének megfelelően, Etus ki akarta dobni, haverja, a zöldséges Józsi szerint nem csak ronda, de nehéz is:

Hol szerezted be a bútorokat, melyek a kedvenc lelőhelyeid?

A Marketplace-ről vadásztam többek között a fürdőszobaszekrényt, amit aztán én csiszoltam és festettem le. Az előszobában lévő moziszékeket Kétegyházán találtam. Hatalmas antik lerakat van itt, a pajtákban toronyban állnak a legkülönfélébb régiségek. Gyerekkorom óta ismerem a tulajdonost, mert a szüleim sok régiséget vettek Jánostól. Szó szerint a kupac aljáról húztuk ki azt a négyes széksort, amit aztán kettévágattunk, és teljesen felújíttattunk. Egy mezőberényi kárpitosra bíztuk az áthúzást. Felcsillant a szeme, amikor meglátta a mustársárga kárpitot. Gyönyörű munkát végzett a 70 fölötti bácsi, aki az Operettszínháznak is dolgozott korábban. A legfőbb kedvenc helyem az artKRAFT, jó kapcsolatban vagyok Baracsi Katival, többször vásároltam már nála. Szintén nagyon szeretem Körösényi Bori boltját, a Berber Budapestet. Ott pillantottam meg ezt a marokkói vintage darabot, amibe azonnal beleszerettem, de meg kellett küzdenem érte a családdal. Sokáig gondolkodtam, hogy mi kerüljön a komód fölé a falra, mert nem akartunk tévét. A képgalériát elvetettem és beugrott, hogy legyen faliszőnyeg! Az ötlet nem aratott osztatlan sikert a fiúknál, a fiam szerint ez szóba se jöhet egy harminc alatti fiatal otthonában. Jelenleg még szokják a látványt…

Milyen tapasztalataid voltak a mesterekkel, milyen tanácsot adnál annak, aki most vág bele egy felújításba?

Szinte minden szakembert Békéscsabáról vittünk. Óriási logisztikát igényelt, de mivel már sokszor dolgoztam velük, bennük bíztam. Inkább vállaltuk a szállásukkal járó plusz költségeket, mint hogy pórul járjunk ismeretlen kóklerekkel. Nagyon fontosnak tartom, hogy kérjük ki az ismerősök véleményét, és/vagy úgy keressünk mesterembert, hogy alaposan tájékozódunk a munkájáról. A másik meghatározó tapasztalatom, hogy elengedhetetlen a személyes jelenlét. Ez akkor is szükséges, ha van egy megbízható fővállalkozó, és független attól, hogy mennyire ért hozzá a tulajdonos. Látni kell, hogy milyen munkát végeznek, és végig kell követni a folyamatokat. Mi rengeteget ingáztunk Békéscsaba és Budapest között a férjemmel, akivel együtt vezényeltük le a felújítást. Én az esetek többségében jelen tudtam lenni, de amikor mégsem, mindig adódott valami probléma. A konyhai felső szekrényt és a fürdőszoba fém ajtaját készítő lakatosmesterrel viszont tökéletes volt az együttműködésünk, rendkívüli szakértelemmel valósította meg az elképzeléseimet.

Mi volt a legnagyobb kihívás és mennyi idő alatt készültetek el?

A költségek féken tartása. Nem véletlen, hogy mi csináltuk a parkettacsiszolást a végén. Maga a felújítás egy szűk év volt, de két évbe telt mire az utolsó szög is felkerült a falra. A berendezés összeválogatása hosszú folyamat volt, mindenképpen szerettem volna megtalálni a legjobb darabokat. Szívesen jártam személyesen is boltokba, vásárokra, ahol nagyon jó élmény vadászni egy-egy különlegesebb darabra. Nem volt egyszerű a franciaágy kérdése sem, mert nem fért be egy kész modell. Egy IKEÁ-s ágykerethez csináltattam egyedi ágyvéget az eredeti huzathoz illő kárpittal.

Van kedvenc tárgyad és helyed a lakásban?

A filmplakátok nagy kedvencek, főiskolás korom óta rajongok a Jules és Jim című filmért, a Queen’s Gambit sorozat pedig a nagyobbik fiunkat szippantotta be. Úgyhogy nagyon megörültem mindkettőnek, amikor megláttam a Merci-Ancsa Dekoros lányok oldalán. Jól illenek hozzájuk a moziszékek. A Borsfay állólámpa pedig abszolút szerelem!

Az egyik kedvenc hely a konyha, mert amikor először főztem itt, rögtön kiderült, hogy mennyire jól működik. Sokat gondolkodtam, hogy mi hol legyen. A kis reggeliző rész is nagy dilemma volt. Több opció felmerült, nem volt egyetértés a családban. Ez az artkraftos kerek kis asztal azért lett jó választás, mert megtöri a csőszerű konyha látványát.

De nagyon szeretek a kanapén is üldögélni a Borsfay lámpa alatt, mert innen látom a komódot a karakteres faliszőnyeggel, és nagyon klassz a hálószobai belátás.

A szívünk csücske lett ez a lakás, tényleg minden egyes darab szeretettel és átgondoltan lett összeválogatva. Nyilván le lehetett volna mindent bontani és teljesen újragondolni az egészet, de akkor odalett volna az is, amit érték benne. Az eredeti parketta nem tökéletes, viccesen balatoni hullámoknak hívjuk az egyenetlenségeit, de ez ad patinát neki. Kezdetben felmerült, hogy esetleg kiadnánk, de úgy beleszerettünk, hogy el se tudjuk képzelni, hogy idegenek éljenek benne. Ez a projekt kifejezetten örömmunka volt a számomra, de másoknak is olyan tereket szeretek tervezni, amelyben megjelenik valamilyen módon a személyiségem, és a régi bútorok szeretete. Én is azt vallom, hogy egy lakás a személyes tárgyaktól válik otthonná, amelyekre rápillantva mindig felidézhetjük a történetüket. 
Ez a gondolat tükröződik Andi Insta oldalán is.

Fotó: Vimola Dóra, fotodeko.hu

Beszerzési lista

Antik kereskedés Kétegyháza: moziszék
Marketplace: előszobai fiókos komód, fürdőszobai mosdószekrény
KILIM a nomád szőnyeg: előszobai szőnyeg
Artkraft: előszoba oldalfali lámpa, reggeliző asztal+székek, lemezjátszó lerakó asztala
Tilka: konyhai lámpák
Colorbar: nappali komód
Möbelkunst: Borsfay állólámpa
IKEA: kanapé, csíkos szőnyeg. franciaágy
Berber Budapest: faliszőnyeg
Artibus: étkezőszékek
Fény24: hálószobai Formakami lámpa
M&A Bazár: filmplakátok
további plakátok: The Poster Club, Poster Store
lomtalanítás: fotelek

 

*****

A tökéletes otthonnak két alapja van: funkcionálisan rendben legyen és az egyedisége, stílusossága mellett visszatükrözze a személyiségünket is.

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, de egy jól kialakított konyha se kerül többe, mint a rosszul kialakított.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni és meghatározzák azt, hogy az otthonunk valóban kényelmes és minden igényt kielégítő legyen.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanulsz a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges.

Egyszerűen és érthetően, kifejezetten laikusoknak!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A kurzusokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics