2022. május 29.

Gyerek kontra lakberendezés

Szépen megtanítok mindent a hallgatóknak a kurzusokon, de vannak azok az élethelyzetek, amelyek felülírják a megvalósítást. Hiába a szép, új ház, nem kell lecserélni a régi, lepukkant kanapét, amíg kicsik a gyerekek és csak összedzsuvázzák és hiába tudják a hallgatók, hogyan kell tökéletesen dekorálni egy dohányzóasztalt, az sem fog így kinézni egy kisgyerekes családban:

Renáta indított egy posztot erről nemrég a zárt csoportban, én pedig gyereknap alkalmából, hoztam nektek párat a vicces hozzászólásokból, sztorikból.

Bátran lehet őket folytatni a FB-on a kommenteknél 🙂

Így indult a poszt:

Nemrég olvastam egy kommentet itt a csoportban a kisgyerek és a fűszertartó polc esetéről. Nagyon megihletett. Arra gondoltam indítok egy posztot a kisgyerekes lakberendező szülők meghasonulásáról. És igen tudom, neveljem meg a gyerekeimet, és igen tudom, vissza fogom még sírni ezt az időszakot, de addig is, amíg ez megtörténik kíváncsi lennék mások élményeire, megoldásaira, de leginkább vicces történeteire.

Dekorációs tanfolyam – Van az a helyzet, ami felülírja a kanapé felett elhelyezett képek magasságának szabályát. Mondjuk például a kanapén ugráló és rohangáló kisgyerekek. Akik egyébként is rendkívüli módon kíváncsiak arra mi történne, ha a bekeretezett üveges képkeret leugrana a falról. Igyekszem a nappaliban lévő gyerekjátékokat esztétikus tárolókban elhelyezni, de valahogy a gyerekek nem értenek azzal egyet, hogy a rattan, vagy fonott kosarak illenének a szobába. ? próbáltunk már mindent (fonott, rattan, műanyag, papír…), egyik sem nagyon élte túl a gyerekeket.

Minden szuperül dekorálható bútor (dohányzóasztal, lerakó asztal…), vagy hiányzik a házból, mert csak felmásznak rá és ugródeszkának használják, vagy természetesen üres mert mindent levernek, lepakolnak. A harmadik verzió, hogy a közepükre/a fal mentén szorosan összezsúfolva minden, hogy legalább a kicsi ne érje még el.

És van még az, amikor réz tálcát kap a gyerek ajándékba, hogy legalább ha azzal játszik, vagy lerakja valahova, akkor valahogy az mégis kinéz.

Tárolástan – Amikor a ház tele van üres fiókokkal, szekrényekkel mert vagy minden egyes fiókra, ajtóra gyerek zárat teszek, amitől azért hosszú távon meg lehet kattanni, vagy nem teszek bele semmit, mert bármi legyen is az, a gyerek mindent kipakol. És hiába nem törékeny, vagy értékes valami, de mikor napi 3x törlik fel a konyharuhákkal a padlót az az érzés megfizethetetlen.

– Nálunk már le is tépkedte, amit nem tudott másképp kinyitni… hát ritka esztétikus, mert a ragasztó meg nem akar lejönni az istennek se.

– Így jártunk mi is! A cipősszekrényre raktam gyerekzárat, és a férjem közölte, hogy szerencsére Márk kinyitotta neki, aki akkor 8 hónapos volt, mert ő nem tudta hogyan kell ?

– Anno 10 hónaposan a fiam bekapcsolta a sütőn a gyerekzárat, csak azután tudtuk kioldani, miután megkerestük a füzetet, mert a mp sem mindegy mennyi ideig van ott az ujjad a két gombon. ?

– Nálunk olyan gyerekzár van a sütőn, ami lezárja a menüt, de mivel a hőmérséklet és a sütési mód tekerőgombos azok továbbra is működnek. ? szóval a gyerek nem tudja beállítani, hogy 30 percig süljön az étel, csak azt, hogy 200 fokon és alsó-felső sütésen… ? (ne vegyetek beko sütőt ?)

– Természetes anyagból készült kosár? A nagyobbik fiam szétfűrészeli a játékfűrésszel, rááll, hogy elérjen általam elrejtett dolgokat, így be is szakad. Arról ne is beszéljünk, hogy pont akkor elszalad egy pohár teával és pont beleönti. Így nálunk minden IS műanyag!

Tárolástan? Készítsünk játszósarkot a nappaliban? Nálunk egész nap szét van terítve az összes legó (vagy a fa vasút), hiába szabom meg, hogy csak egy bizonyos részen lehet játszani. Higgyétek el, ez nem nevelés kérdése. Tudom, pedagógus vagyok ?

– Kanapé csakis sötét színű, de nem homogén, melírozott mintás. Tudjátok, amin nem látszik meg a kakaó, tea, pisi, csoki stb. Ezeknek a foltoknak csak a felét okozzák a gyerekek, a többi a férjem „sara”. Hiába sikálom, súrolom szinte azonnal, jobb szemű emberek ezeknek a nyomát is észreveszik.

– Nincs mese, vak vendégeket kell hívni. Vagy engem. Én lehet, hogy látom, de lesz@rom, nekem is 4 gyerekem van ?

– A székek be vannak zárva a fürdőbe, mert felmászik rajtuk a gyerek az étkező asztalra …hmmm. ? Az, hogy az összes bútor, ami rádőlhet a garázsba lett száműzve, már csak hab a tortán. ?

– Baszki, hogy ez eddig nem jutott eszembe! Mármint a székek fürdőbe zárása… ? A kislányunk (1,5 éves) folyton az asztalon van (ez új, a fiúk ezt nem csinálták). A drága lámpa meg szépen belógatva az asztal fölé. És most kezdi felérni, múltkor láttam a szemén, hogy megfordult a fejében, hogy rá lehetne csimpaszkodni.

– Ma délelőtt ezzel a pálcával indult el „lepiñatázni” azt a lógó lámpát. Nem viccel, mert a tanulótorony remekül funkcionál a pultra vezető létraként is.

– Hol lehet elolvasni ezt a bizonyos fűszertartós történetet?

– A fűszeres fiókos sztori szerintem én voltam. Van egy csomó szépen megtervezett üres fiókunk, amiben megvolna a helye a dolgoknak, ehelyett a pulton vannak, mert a kisasszony pakol. Azért örülök, hogy megterveztem, 1-2 év múlva a helyükre is kerülhetnek a dolgok. ?

– Mi a WC-re is tettünk gyerekzárat, hogy ne pancsoljon benne a baba. Aztán egyszer ni csak, az ülőke és a csésze közötti vékony résen át pakolta a WC-be módszeresen a fa dominókat. Ez az egész gyerekzárasdi lényegében nem más számukra, mint egy szuper intelligenciafejlesztő játék. ?

Az én kislányom a bidében szerette fürdeni a babáit…

– Kis konyha, kevés hely. A rendezés szempontja: alul minden, ami nem törik, fölső szekrényben minden, ami igen. Így az összes jénai, üvegfedő, tároló stb.egy polcon zsúfolva, azóta leginkább én töröm őket, mert sehogy sem lehet értelmesen bepakolni.

– Nekünk szerencsénk van a fiunkkal, nem bántja nagyon a dekort, bár szereti kisajátítani és bevinni a szobájába ? viszont iszonyat rumlit tud csinálni párnákból, székekből, megspékelve néhány játékkal. Volt, hogy összekötötte a konyhai székeket madzaggal. Na persze a pár perc nyugiért megérte ?

– Nálunk ma reggel csak az Egyévedédelgetettszentorchidea első bimbós szárát törte ki tőből egy repülő párna, „segítek elpakolni az ágyat” felkiáltással… Idén (sem) tudom meg, milyen színű virága van… ??

– Nekem az egyik „best of” egyébként az IKEA-s kalapácsolós játék… ahol 15 másodperc rendeltetésszerű használatot követően ráéreztek hogy ez egy „varázskalapács”, egy „anyamozgósító eszköz”. Lehet vele kalapácsolni egymást, az ablakfelületeket, szép régi bútorok tetejét… igazából bárhol kalapácsolnak, anya jön egyből ??

– Régi sztori,14 éves. 1 sem volt még a mászó gyerek. Addig soha,de soha nem mászott be a vécébe. Este,vendégek. Az egyik súlyosan tisztaságmániás és betegesen retteg a kosztól, bacitól, mindentől is. Hát,a drága kisded nem akkor mászik be és ki,szájában keresztben a vécékefével??? Boldogan,mosolyogva,kefével tele szájjal magyarázva???? Nem marasztaltuk a sápadozó,diszkréten öklendező leendő sógornőnket. Nem lett házasság?

Nekem ez a kedvencem, jót nevettem és pakoltam utánuk. ? Múlt héten teadélutánt tartottak a majdnem 6 éves ikerlányaim, majd leültek az asztalhoz papírokat vágni.✌️

– A négyéves egy éve asszisztál apa mellett a felújításban. Tapétát tép, szerszámokat pakol duplóval, elemében van. Kb. egy hónapja az új kihívás érzékeltetni vele a “kész” fogalmát. Minden csendre ugrunk, mint egy babánál, legutóbb a frissen festett falat véste. ?

– A gyerekek olyan szépen eljátszottak (15percig):

– A gyerekem komolyan veszi, hogy mindenhová kell valami „oda nem illő” ? Mondjuk nem biztos, hogy Ditta úgy értette, hogy az akváriumban több legyen a lego, mint a hal… ?

Mi még nem költöztünk be. Úgy 3 hete elmentem az új házhoz az 5,5 éves ezermester nagyobbik fiammal, hogy egyeztessek a légkondissal. A gyermek egy vasfűrésszel jött az emeletre és menet közben azt próbálgatta, hogy az üveg korlát réseibe hova is fér be az a k…a fűrész. Mondtam is a légkondisnak, hogy ha beköltözünk egy hét és a ház le lesz élve. Nehéz lesz azt hiszem. Azt megállapítottam, hogy nem kell bútor és ami lesz az is használt lesz, úgysincs rá már pénzünk. Nem győzöm majd mantrázni, hogy a ház van miértünk. És tutira a festőhenger lesz a legjobb barátom.

Én a nulladik pillanatban elengedtem, hogy insta-pozitív házunk legyen a gyerekekkel Minden beszerzésnél szem előtt tartom, hogy olyan dolog legyen, amiért nem fognak gyerekgyilkos indulataim támadni, ha netán káresemény éri. Mert hogy előbb vagy utóbb éri, az biztos

 

Kutyás sztorik is beficcentek:

– Gyerek nincs de kutya van. Vagyis 1 méter alatt nem sok dekoráció marad életben. Tv szekrényen, dohányzóasztalon nincs semmi, mert ha egyedül marad biztos eljátszik vele. Szeretnék szép plédeket a kanapéra, de az én kiskutyám minden pokrócra azt hiszi, hogy az övé, és szellőző lyukakat rág bele, amiken utána alvás közben kidugja az orrát ? úgyhogy nálunk egy f*sbarna, full műszálas, szőrös pléd van pl a kanapén, mert 1x ajándékba kaptuk és ezt nem sajnálom. Elején a szőnyegeket is szétszedte. Most nem tudom eldönteni, hogy az új szőnyeg sarka magától bomlott meg vagy segítséggel ? és reménykedem, hogy nem lesz lepisilve/lehányva.

Illetve tavaly volt egy eset, olyan büdös volt a lakásban, macskaszarszag. 1 napig kerestük a szag forrását, végül meglett. Kertből behozta a cicaszart, és a kanapé alatt a szőnyegen elhelyezte (az a dugi helye)

– Meghoztad a kedvem a kutyatartáshoz :D:D Gyerek szerencsére már van ?

– Nekünk is óriási szerencsénk van az ebbel, nem pusztított el soha semmit, nem rejteget kaját vagy kakát itt-ott, de amikor lehányta a minimum fél év alatt kiválasztott kézi gyapjú szőnyeget akkor volt egy kis fibrillációm. És próbáltam menteni a szitut, de nem akart a tenyerembe hányni, pedig ott volt a kezem hogy légysziiii ?

– nekem kakált mar a tenyerembe anyósoméknál ?? még kölyök volt, választanom kellett, hogy becsúszok hason és elkapom a terményt, vagy letojja a fehér szőnyeget.

– csodálom, hogy nem iratkoztál be rögtön ezután vmi hoki válogatottba! ??Felejthetetlen lehetett!

– apósom azóta is ezen röhög ?

– miénk csak a szőnyegre hajlandó hányni. És olyan részen ahol ő is van nincs gyertya. Egyszer 3 temetői nagy mécses elfogyasztása után volt gyomormosás. Pedig volt előtte is gyertya a lakásban elérhető helyen. És nem voltam hajlandó lemondani az esti benti kergetőzésről a fa padló javára, úgyhogy hidegburkolat a lakás nagy részén.

Cserébe valamelyik hajnalban bejött az egyik kutyánk a gyerekszobába és az egyetlen kilimünket sárga epés cuccal több helyen telehányta. ? Egyébként a nappaliba nagyon bejött az adományboltban talált nagy kézi gyapjúszőnyeg, ami olyan melírozott hatású, nehezen látszanak a foltok rajta a és a szobatisztulással járó pisi baleseteket is nagyon jól viseli, ahogy a gyapjú pelenka sem volt sosem büdös, úgy a szőnyeg sem. ? az olcsó kanapé is marad még egy darabig, utána szerintem el kell égetni. ?

 

-Uram, fogadd őszinte hálámat, hogy már a lányom is 9 éves, papírra rajzol és fest. Többnyire… És köszönetemet azért, hogy ismétlés már kizárt. Ámen ?

– Anyucik, szakadok a röhögéstől (némán nehogy a 3 gyerek felébredjen)! Annyira jól leírjátok a nyomorúságos helyzeteket. És olyan jó érzés hogy nem csak nálunk vannak ilyen élethelyzetek. Köszönöm a poszt kezdeményezését!

– Nagyon köszönöm nektek ezeket az írásokat, sírva-röhögve olvastam. ???

– Három gyerekem van, de már hála istennek nagyobbak, visszajöttek az emlékek..

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics