2019. november 08.

3 vagány szőnyegtípus, ami minden stílushoz passzol

Szeretnék bemutatni 3 olyan típusú szőnyeget, amelyek mai otthonokban szuperül mutatnak – jól állnak a minimalista stílusoknak, bármelyik passzol a skandinávhoz, de egy rusztikusabb és vidékies hangulatba is beleillenek, egyszóval tényleg szinte az összes aktuális stílusirányzathoz tehetjük őket és a legtöbbjük időtálló darab.

Mindhárom nagy kedvencem, mindhárom megtalálható nálunk is. Kezdem a kilimekkel, mert a szerelem velük több, mint 20 éve tart. Az egyik kedvenc darabom a nappaliban a falon:

A kilimeknek van egy olyan tulajdonsága, hogy ahova bekerülnek, ott rögtön meleg, barátságos hangulatot teremtenek. Sokáig ez volt számomra kizárólagosan A szőnyeg:

kilimek

Válogattam a neten pár darabot:

heavenrugs-kilim

Gyakorlatilag minden szövött szőnyeg kilim, bár általában a klasszikus nomád darabokat szokás így hívni. A tradicionális színek és minták mellett a kilimekből is készülnek egyszerűbb és modernebb darabok:heavenrugs-kilim-modern

A másik csoport ami nagy kedvenc a vintage szőnyegek. Ezt most gyűjtőfogalomként használom, mert sokféle típus beletartozik. Vannak azok, amik eredeti régi, kopott darabok, ilyen van nálunk például a fürdőben és a gyerekszobában is:

Van két nagy csoportja, a patchwork és az „overdyed” vintage szőnyegek. A patchwork gyakorlatilag a régi szőnyegek feldarabolása és összevarrása. A szőnyeg lehet szövött, tehát kilim patchwork és csomózott is és maradhat eredeti színében, de gyakran újrafestik. Színeit tekintve lehet visszafogott de nagyon erőteljes is:

patch

Az overdyed tecnológia azt takarja, hogy leszívják az eredeti szőnyeg színét, majd újrafestik. A rosszabb állapotú szőnyegeket feldarabolják és patchwork lesz belőle, a jobbak egyben maradnak és így színezik. Szintén vannak belőle finom színek, de nagyon karakteresek is:

over

A fent említett szőnyegek meglehetősen drágák, nem csoda, hiszen egyrészt régi darabokról van szó, tehát egyediek, másrészt maga a folyamat se egyszerű. Eggyel alacsonyabb árkategóriát képeznek azok a szőnyegek, amik nem kézi, hanem géppel készült darabok, viszont a technológia itt is ugyanaz. Mivel nagy népszerűségnek örvendenek ezek a típusok, kellett egy olcsóbb, tömeggyártásra alkalmas verzió, így születtek meg a gépi „vintage” darabok, ezeknek már a mintája eleve olyan, mintha kopott lenne, tehát nem koptatott és nincsenek újraszínezve se. Ezért van, hogy árban nagyon nagy a szórás, mert nem mindegy, hogy egy új gépi darab vagy egy régi gépi de újra színezett, esetleg egy régi, kézzel készült szőnyeg, amit újraszíneztek.

vintage-mix

Ezekhez is válogattam pár példát:heavenrugs-vintage

A harmadik típus az ú.n.  Beni Ourain szőnyegek, amelyeket Marokkóban, az Atlasz hegységben élő törzsek asszonyai szövik. Sűrű csomózású nehéz gyapjú szőnyegeket, amik nem csak látványban csodásak, de nincs jobb, mint mezítláb rálépni! Ezt látjátok a fenti képen a nappalinkban a földön.

beniourain

Néhány példa, ezek között vannak csak ilyen stílusban készültek, de nem eredeti Beni Ourani szőnyegek is.

beniourain2Persze nem kizárólag ez a 3 szőnyegtípus lehetséges, én most csak kiemeltem őket az óriási kínálatból, mint kedvenceket. Hozzak még ilyen összeállításokat? 🙂

Hol lehet ezeket a szőnyegeket megtalálni? Online a Carpetvista/Rugvista oldalakon van a legnagyobb kínálat. Budapesten a Kilimboltban szebbnél szebb szőnyegeket találhatunk, csak győzzünk dönteni…

2019. november 15-én ÚJ ONLINE ELŐADÁS – SZŐNYEGVÁLASZTÁS A-tól Z-ig

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

 

Mentés

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics