Nyílászáró tervezési hibák – amiről senki nem beszél

Az élet minden területén vannak olyan dolgok, amikről soha senki nem beszél, pedig ha beszélnénk, akkor el lehetett volna kerülni egy sor hibát. Egy építkezés során néhány ilyenbe tuti, hogy belefut az ember. És ez nem kicsit bosszantó, idegőrlő… A lakberendezésben is több tucat ilyen van, és most csak egyet, az ablakokat emelem ki és csak ezzel az egy elemmel is több dolgot el lehet rontani.

Sajnos a legtöbbször ez az építészen múlik és azon, hogy a laikus megrendelő nem tudja mikre kell figyelni. Nem célom az építészeket bántani, rengeteg szuper szakember van, de sajnos sok nem szuper is… Ez tény, kár vele vitatkozni. Szóval akinek nem inge, ugye…  Ez egy józan kritika, ilyenkor általában mindig elkezdik védeni a szakmát, de sértődés és hőbörgés helyett érdemes inkább elgondolkodni a leírtakon.

A leírt dolgok mind saját tapasztalat, olyanok, amivel nem egyszer és nem kétszer találkoztam, mondhatni, hogy az utóbbi években rendszeresen belefutok, többször mint kéne.

 1. Rossz helyre tett ablakok. Fontos egy háznál, hogy kívülről is esztétikus legyen, persze hogy az, de az még fontosabb, hogy belülről lakható legyenés a mi kényelmünket szolgálja. Amikor a hangsúly a külső megjelenés felé csúszik, akkor előfordul, hogy egyes ablakok a belső elrendezést nézve rossz helyre esnek. Például: sarokba kerül az ablak. Az ember azt hinné, hogy ilyen csak akkor történik, ha utólagos leválasztás van, én is azt hittem, amíg bele nem futottam pár tervbe… Ez nem csak baromi hülyén néz ki, nehezen bútorozhatóvá teszi a szobát is. Ugyanígy gond ha pl 20 cm-re van a saroktól és még egy polcot se tudunk odatenni. A másik, fontosabb példa: a konyha. Az építész terveken a konyha MINDIG csak jelzésszerű. Berajzolják valahova a mosogatót, a tűzhelyet, de nem ülnek órákat a konyha felett, hogy kitalálják a legjobb elrendezést. Igazából nem is kell nekik, de jó lenne, ha ezzel a megrendelő is tisztában lenne, ahogy a következményekkel is, ha túl későn kezd vele foglalkozni. Általában akkor kerül konyhatervezésre a sor, amikor a kiállásokról kell dönteni. Csakhogy ez késő! Különösen manapság, amikor sok/nagy ablakos konyhákat tervezünk. A konyha eleve egy kötött dolog, megvan az elemek helyes sorrendje, a területek ideális mérete. És ha ehhez nem igazodnak az ablakok, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz. Meg se tudom számolni, hogy csak idén a konyhatervezés tanfolyamon hány alaprajz felett görnyedtünk, ahol próbáltunk egy épkézláb, használható konyhát varázsolni az adott alaprajzba. És minden szépen kijött volna, ha az ablakok nincsenek rossz helyen és nem lóg félig be például a tűzhely mögé, vagy egy óriási ablak helyett két kisebb lenne, stb…
 2. Túl sok ablak. Elsősorban nappali, étkező és a közös tereket érinti, de más helyiségeknél is találkoztam már a problémával. Persze, hogy mindenki szeretne nagy ablakokat, meg minél több természetes fényt, de ha nem gondoljuk át előre a berendezést, akkor később nem tudunk még egy könyvespolcot, komódot se betenni a nappaliba, mert NINCS SZABAD falfelületünk! Arról nem beszélve, hogy ablakkal szembe kerül a TV… Azt se feledjük, hogy ha körbe földig érő ablak kerül, akkor nem lehet a fal mellett bútorozni, kanapét odatenni, mert marha bénán néz ki, ha betolunk egy nagy bútort az ablak elé, ilyen esetben térbe kell helyezni ezeket, de pl sokszor ehhez nem elég nagy a tér… Ne értsétek félre, nincs bajon a sok ablakkal, kivéve, ha az a funkció rovására megy és nem passzol az adott család igényeihez.
 3. Idióta parapet magasságok. Ez gyakran együtt jár a sok ablakkal. Egyre többet találkozom, 40-es, 70-es parapetekkel. A standard ugye a 90 cm. Ugyanaz vele a helyzet, mint a földig érő ablakoknál, hogy nem lehet rendesen bebútorozni a szobát! Egy 90es ablak elé tudunk tenni íróasztalt, kanapét, ágyat, komódot, stb. Az alacsonyabb parapetek elé már nem! Ugyanúgy, ahogy a sok ablakkal, ezzel sincs probléma, ha előre átgondoljuk és elkészítjük a berendezési tervet és látjuk, hogy nem okoz gondot a funkcióban. Legyünk tisztában azzal is, hogy a jövőben pedig nem nagyon lesz lehetőségünk variálni, mert ezek erősen leszűkítik a lehetőségeket.
 4. Ez a pont kicsit kilóg a sorból, mert itt nem tudok objektív maradni, ugyanis nagyon nem kedvelem ezt a megoldás. Ez pedig a vízszintes konyhaablak, ami most, a modern házaknál nagyon gyakran előfordul. Először nézzük objektíven, hogy mi a baj vele: a stílus. Passzol a modernebb irányokhoz, de nagyon sok más stílushoz nem és ez is sokszor jött már elő, hogy valaki mondjuk egy kicsit rusztikusabb konyhát szeretne, de attól ez a forma borzasztó idegen. Ha már megvan az ablak, akkor sajnos ahhoz igazodni kell. Szubjektíven: azért nem kedvelem, mert nem értem! Számomra totál értelmetlen ez a forma, ott van, de kb pont szemmagasságban ér véget, ergo nem lehet rajta kilátni. Értem, hogy természetes fényt ad, de ez nekem akkor sem legitimálja. Szokták mondani, hogy de lehet fölötte szekrényezni, így ablak is van és felületet se veszítünk. Ez is így van, de marha hülyén néz ki, amikor alulról-felülről bútorok közé szorítjuk az ablakot. Ha pedig valaki nem ezért csinálja, akkor miért? Miért, jobb, mintha rendes ablakot tenne oda, amin ki is lehet látni és több fény is jön be?

Kihangsúlyozom még egyszer, hogy a leírtak nem elszigetelt jelenségek, nem olyanok, hogy úgy kellett összevadásznom őket az évek során, hanem TÖMEGESEN fordulnak elő! Az én munkámnak, hogy tanítok és nem egyénileg tervezek, van egy nagyon nagy előnye: évente több száz projektre látok rá, több száz építkezésbe van betekintésem és a nagy számok miatt sokkal több problémára van rálátásom, látom, hogy mik azok, amik rendszeresen előfordulnak. Ezekből én is rengeteget tanulok, okulok és ezt a tudást tovább is adom!

Idén van 7 éve, hogy megtartottam az első “A lakberendezés alapjai” tanfolyamomat, és ezalatt a 7 év alatt több, mint 2000 ember végezte el! A tananyagot 1-2x frissítettem, de eljött az ideje egy teljes ráncfelvarrásnak és hamarosan teljesen megújul a tanfolyam, rengeteg témával bővítem ki, teljesen új tematika és sokkal több infó lesz benne! Mindenkinek nagyon hasznos, aki építkezik, felújít vagy új lakásba költözik és már az első olyan hibánál megtérül, amit a tanultak miatt tud elkerülni.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Egyet értek a vízszintes ablakokról írottakkal, de van amikor elkerülhetetlen. Oldalhatárra épített családi házak esetén, ha a konyha a szomszéd felé néző falon helyezkedik el, számtalan szomszéd vita elkerülhető ezzel a megoldással. Ne bízzunk abban, hogy a szomszéd hozzájárult a felé néző “normális” ablakkal. Ha esetleg összevesznek, vagy tulajdonos változás lesz, lehet, hogy jogosan hivatkozunk a korábbi nyilatkozatra, nem ússzuk meg a birtokháborítási ( birtoklásban zavarás) bejelentés miatt az önkormányzathoz, esetleg a bírósághoz járást, és az azzal együtt járó idegeskedést.

  1. Hát úgy kell tervezni, hogy ne oda essen… 🙂
   Ha már nulláról lehet tervezni. Oldalhatárra menjen wc, speiz, előszoba, mosókonyha…

   1. Szia!
    Nagyon összetett egy építész munkája. Nagyon szuper lenne, ha minden megbízó rendelne kiviteli terveket és bútorozási terveket, de ez nem így van.
    Nem ingem amúgy, és fel sem veszem… mert tényleg próbálok folyamatosan a belső tér lehetőségein is gondolkodni a tervezés során. Nyilván nem véletlenül kóválygok az oldaladon és nem véletlenül végeztem el olyan tanfolyamaidat, amit vakfoltnak éreztem.
    Sajnálom, hogy ennyire rosszak a tapasztalataid, sajnos kóklerek mindenhol vannak. Orvosok és lakberendezők, építészek és ácsok, cukrászok és rendőrök közt is. Kicsit erősnek érzem az írásod, na… így idebiggyesztem a sztorit a lakberendezőgárdáról, akik “feldíszítették” a frissen megtervezett ikerházam egyik felét. Csak az egyiket! A falszín, ami egy tök egyszerű tört fehér terv szerint, sem sikerült egységesre a két felén a háznak. Amúgy került arra a homlokzatra minden, ami “szép modern” .Ez amúgy főépítészi egyeztetés köteles lett volna a részükről (ilyen nem történt), szerzői jogi következményekkel járhatna, de igyekszem elengedni. Így most kicsit jobban van az igazságérzetem, remélem megérted.

    1. a lakberendezőkre ugyanúgy igaz, mint minden más szakmára, hogy rengeteg rossz van, aki többet árt, mint segít. csak ez a poszt most pont nem erről szólt 🙂

 2. Kedves Ditta!

  Nekünk pont ilyen vízszintes ablakos azaz nem is ablakos hanem üvegtéglás konyhánk van. Őszíntén szólva én szeretem, rengeteg fény árad így be a konyhapultra. Emellett a konyhában még van egy 160×160 – as üvegtéglás rész. A ház 20 éve épült mi 10 éve vettük. Aktuális a konyhafelújítás. Arra gondoltam, hogy maradnak az ablakok csak a vízszintes igazi ablak.lesz, nyitható a négyzet alakú pedig fix, de ablak. De az egyik hozzászóló azt írta, hogy ebbe a szomszéd bele kell egyezzen. Valóban így van ez? Telekhatár ablaksíktól kb 60 cm. Illetve nem értem, hogy a tűzhely mögött miért nem lehet ablak (vízszintes)? A most induló alaptanfolyamodon ilyen kérdésekre is választ kapok?

  1. Kedves Dóri! Ezek nagyon konkrét kérdések, a tanfolyamon egy alap tudást kapsz, illetve a csoportban további segítséget. ablakról az önkormányzat építési osztályán tudsz érdeklődni, ott megmondják pontosan hogy mekkorát és hova lehet, de ha ilyen közel van a telekhatárhoz, akkor nagy ablakod valószínűleg nem lehet, akkor se ha nem nyitható. tűzhely mögött végülis lehet vízszintes ablak, de nem szoktam javasolni, ez is egy összetett tervezési kérdés, nem lehet egy rövid válasszal elintézni 🙂

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics