Nyílászáró tervezési hibák – amiről senki nem beszél

Update 2024.02.11. – frissítettem a cikken az elmúlt közel 5 év tapasztalatával. Sajnos a korábban leírtak mit sem változtak.

Az élet minden területén vannak olyan dolgok, amikről soha senki nem beszél, pedig ha beszélnénk, akkor el lehetett volna kerülni egy sor hibát. Egy építkezés során sok ilyenbe fut bele az ember és ez nem kicsit bosszantó. A lakberendezésben is több tucat ilyen van, és most csak egyet, az ablakokat emelem ki ami ugyan építészeti hatáskör, de igen tanulságos a lakberendezés irányából megvizsgálni, mert a hibák igazán akkor derülnek csak ki.

Sajnos a hibák legtöbbször az építészen múlnak és azon, hogy a laikus megrendelő nem tudja mikre kell figyelni. Nem célom az építészeket bántani, rengeteg szuper szakember van, de sajnos sok nem szuper is… Ez tény, kár vele vitatkozni. Ez lakberendezőkre és gyakorlatilag bármilyen szakmára igaz. És egyébként nem csak ezen múlik, mert egy ház terve lehet jó, de ha bizonyos dolgok nincsenek előre átgondolva, akkor lehet pont az adott terv az adott családnak nem lesz jó.

Ez egy józan kritika, érdemes elgondolkodni a leírtakon.

A leírt dolgok mind saját tapasztalat, olyanok, amivel nem egyszer és nem kétszer találkoztam, mondhatni, hogy az utóbbi években rendszeresen belefutok, többször mint kéne.

1. Sarokhoz közel tett ablakok.

Fontos egy háznál, hogy kívülről is esztétikus legyen, persze hogy az, de az még fontosabb, hogy belülről lakható legyen és a mi kényelmünket szolgálja. Amikor a hangsúly a külső megjelenés felé csúszik, akkor előfordul, hogy egyes ablakok a belső elrendezést nézve rossz helyre esnek. Például sarokba vagy nagyon közel hozzá kerül az ablak (hogy a homlokzat jól nézzen ki).

Az ember azt hinné, hogy ilyen csak akkor történik, ha utólagos leválasztás van, én is azt hittem, amíg bele nem futottam pár ilyen tervbe… Ez nem csak baromi hülyén néz ki, de nehezen bútorozhatóvá teszi a szobát is. Sokszor már nagyon az utolsó stádiumban vagy beköltözés után derül ki, hogy nem praktikus, például függönyözés során. Mert NEM LEHET szépen függönyözni.

Ugyanígy gond ha pl 20 cm-re van a saroktól és még egy polcot se tudunk odatenni arra falra, nemhogy egy bútort. Mivel az emberek nem szokták a ház tervezésekor PONTOSAN megtervezni a berendezést (hiba), ezért ezek a hibák mindig csak utólag derülnek ki, amikor már nem lehet módosítani.

Egy-egy helyiség legkényelmesebb, legtökéletesebb berendezését a legtöbbször a rossz helyen lévő ablakok akadályozzák meg! Amihez egy használt lakásnál, háznál nyilván alkalmazkodni kell, de egy új építésnél nem!

2. Konyhaablak

A konyha különleges odafigyelést érdemel. Az építész terveken a konyha MINDIG csak jelzésszerű. Berajzolják valahova a mosogatót, a tűzhelyet, de nem ülnek órákat a konyha felett, hogy kitalálják a legjobb elrendezést. Igazából nem is kell nekik, de jó lenne, ha ezzel a megrendelő is tisztában lenne, ahogy a következményekkel is, ha túl későn kezd vele foglalkozni. Az ügyfél, mivel látja, hogy be van rajzolva, úgy gondolja, hogy minden rendben.

A konyhatervezés akkor kerül előtérbe, amikor a kiállásokról kell dönteni. Csakhogy ez késő! Különösen manapság, amikor sok/nagy ablakos konyhákat tervezünk. A konyha eleve egy kötött dolog, megvan az elemek helyes sorrendje, a munkaterületek ideális mérete. És ha ehhez nem igazodnak az ablakok, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz. Meg se tudom számolni, hogy csak idén a konyhatervezés tanfolyamon hány alaprajz felett görnyedtünk, ahol próbáltunk egy épkézláb, használható konyhát varázsolni az adott alaprajzba. És minden szépen kijött volna, ha az ablakok nincsenek rossz helyen és nem lóg félig be például a tűzhely mögé, vagy egy óriási ablak helyett két kisebb lenne, stb… Itt jegyzem meg, hogy a mosogató elé tervezett ablak nem hiba! Tök jó megoldás, csak nagyon precízen kell megtervezni!

3. Túl sok és túl nagy ablak.

Elsősorban nappali, étkező és a közös tereket érinti, de más helyiségeknél is találkoztam már a problémával. Persze, hogy mindenki szeretne nagy ablakokat, meg minél több természetes fényt, de ha nem gondoljuk át előre a berendezést, akkor később nem tudunk még egy könyvespolcot, komódot se betenni a nappaliba, mert NINCS SZABAD falfelületünk! Arról nem beszélve, hogy ablakkal szembe kerül a TV… Azt se feledjük, hogy ha körbe földig érő ablak kerül, akkor nem lehet a fal mellett bútorozni, kanapét odatenni, mert marha bénán néz ki, ha betolunk egy nagy bútort az ablak elé, ilyen esetben térbe kell helyezni ezeket, de pl sokszor ehhez nem elég nagy a tér… Ne értsétek félre, nincs bajon a sok ablakkal, kivéve, ha az a funkció rovására megy és nem passzol az adott család igényeihez.

A nagy ablakok árnyékolására is gondolni kell és nem utólag! Ez többe kerülhet, mint maga az ablak.

4. Lőrés ablakok

Szintén a mai modern építészet szereti. Van ahol lehet létjogosultsága a hosszú keskeny ablakoknak, például egy előszobában, lépcsőnél, de egy szobában nem igazán. Többször látok nappaliban vagy hálóban 70-es ablakot (ebből az üvegfelület kb 50 cm lesz!) ráadásul 40es parapettel és úgy, hogy vannak más, megfelelő méretű ablakok is. Felesleges, a szoba bútorozását gátolja. Ha valaki függönypárti, akkor utólag fogja csak látni, hogy egy ilyen keskeny ablak mennyire hülyén tud kinézni függönyözve.

5. Idióta parapet magasságok.

Ez gyakran együtt jár a sok ablakkal. Egyre többet találkozom, 40-es, 70-es 80-as parapetekkel. A standard ugye a 90 cm. Ugyanaz vele a helyzet, mint a földig érő ablakoknál, hogy nem lehet rendesen bebútorozni a szobát! Egy 90es ablak elé tudunk tenni íróasztalt, kanapét, ágyat, komódot, stb. Az alacsonyabb parapetek elé már nem! Ugyanúgy, ahogy a sok ablakkal, ezzel sincs probléma, ha előre átgondoljuk és elkészítjük a berendezési tervet és látjuk, hogy nem okoz gondot a funkcióban. Legyünk tisztában azzal is, hogy a jövőben pedig nem nagyon lesz lehetőségünk variálni, mert ezek erősen leszűkítik a lehetőségeket.

És ha a ház kívülről jól is néz ki, a különféle parapet magasságú ablakok egy helyiségen belül bentről nézve tudnak egy sufnituning jelleget adni neki, mintha toldozva-foltozva lenne. Most nyilván nem arról van szó, ha van földig érő és 90es parapet, hanem ha 3-4 féle váltakozik (többször láttam ilyet). Ugyanez igaz az ablakok méretére is, ha túl sokféle.

6. Háromszög formájú ablakok

Ilyenbe régi házakon is bele lehet futni, tetőtérben. Ha felújítunk, alakítsuk át, új háznál pedig rettentő körültekintően kell tervezni. A 2 fő probléma vele: függönyözés és az árnyékolás. Mindkettő kínszenvedés! Hatékonyan árnyékolni utólag pedig szinte lehetetlen.

Itt van például ez az ablak a fenti házon. Nyugati homlokzat. Sarok is, ferde is, emelet, így vélhetően háló/gyerekszoba lesz. Nem lehet majd normálisan függönyözni, de teszem hozzá ehhez a stílushoz nem is annyira illik a függöny… És látszik, hogy nincs árnyékolás. Az ilyen ablakokkal az árnyékolási megoldás EGYÜTT kell tervezni és a külső árnyékoló az igazán hatékony. Ettől azért ijednek meg sokan, mert kb többe kerül, mint az ablak, azt gondolják ráér még, de nem.

Népszerűek a modern pajtaházak, de itt ugyanaz a gond: függöny nem passzol ide, ezért jól meg kell gondolni merre néz az ablak, belátnak-e. Tájolással és a fedett terasz/tető túlnyúlásával lehet a nyári nap ellen védekezni mindenféle plusz árnyékoló nélkül. Nagyon pontos számításokkal! De ettől függetlenül hálószobába még szükséges lehet, ha nem akarunk nyáron reggel 4kor kelni ahogy elkezd világosodni.

+1 Vízszintes konyhaablak

Ez a pont kicsit kilóg a sorból, mert itt nem tudok objektív maradni, ugyanis nagyon nem kedvelem ezt a megoldás, ami most, a modern házaknál gyakran előfordul.

Először nézzük objektíven, hogy mi a baj vele: a stílus. Passzol a modernebb irányokhoz, de nagyon sok más stílushoz nem és ez is sokszor jött már elő, hogy valaki egy kicsit rusztikusabb vagy akár csak egy hagyományosabb konyhát szeretne (amire nem gondol a ház tervezésekor), de attól ez a forma borzasztó idegen. Ha már megvan az ablak, akkor ahhoz igazodni kell.

Szubjektíven: azért nem kedvelem, mert számomra totál értelmetlen ez a forma, ott van, de kb pont szemmagasságban ér véget, ergo nem lehet rajta kilátni. Értem, hogy természetes fényt ad a pultra, de ez nekem akkor sem legitimálja. Szokták mondani, hogy de lehet fölötte szekrényezni, így ablak is van és felületet se veszítünk. Ez is így van, de marha hülyén néz ki, amikor alulról-felülről bútorok közé szorítjuk az ablakot. Egy vízszintes lőrés lesz. Ha pedig valaki nem ezért csinálja, amivel szintén gyakran találkozom, akkor miért? Miért jobb, mintha rendes ablakot tennénk, amin ki is lehet látni és több fény is jön be? Pláne ha az ablak a kertre néz…

Kihangsúlyozom még egyszer, hogy a leírtak nem elszigetelt jelenségek, nem olyanok, hogy úgy kellett összevadásznom őket az évek során, hanem TÖMEGESEN fordulnak elő! Az én munkámnak, hogy tanítok és nem egyénileg tervezek, van egy nagyon nagy előnye: évente több száz projektre látok rá, több száz építkezésbe van betekintésem és a nagy számok miatt sokkal több problémára van rálátásom, látom, hogy mik azok, amik rendszeresen előfordulnak. Ezekből én is rengeteget tanulok, okulok és ezt a tudást tovább is adom!

Olyan baromi drága manapság építkezni hogy nem tehetjük meg, hogy nincs rálátásunk, ismeretünk a témára. Rengeteg hibalehetőség van! A legtöbb nagyon könnyen elkerülhető! A probléma, hogy laikusként nem is tudja az ember, hogy mikre kell figyelni. Ami nem a ti hibátok, honnan kéne tudnotok? Az viszont már mindenkinek a saját döntése, felelőssége, hogy szán-e időt, energiát arra, hogy ismereteket szerezzen.

Ha rajtam múlna minden építkezőnek és házfelújítónak kötelezővé tenném a kurzusokat 😀

Ami a jó alaprajzoz, kényelmes elrendezéshez elengedhetetlen: A lakberendezés alapja, Tárolástan, Konyhatervezés és a Világítástervezés kurzusok. Mindet megtaláljátok itt.

Vagy egyben a Tervezési csomagban kedvezőbb áron.

Vagy kezdésnek itt a leggyakoribb alaprajzi hibák előadás.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics