2018. október 24.

Egy parasztház felújítása – 1,5 hónap alatt!

Kinga tanfolyami hallgatóm, a történetük pedig egyszerre mesébe illő és példaértékű, ezért is szerettem volna megosztani a blogon és nem csak azért, mert a végeredmény – pláne ilyen rövid idő alatt – fantasztikus lett!

A történet ott kezdődik, hogy tavaly év elején elkezdtek építkezni, a költözést most decemberre tervezték. Nyáron meg is hirdették az otthonukat, de nem sejtették, hogy 3 hét alatt eladják és 1,5 hónapjuk lesz kiköltözni. A kérdés az volt, hogy hova? Érdekes szála a történetnek, hogy Kingáék a 8. házassági évfordulójukon írták alá a szerződés és éppen azon a napon költöztek ki, amelyiken 8 évvel ezelőtt megvették a házat. Ez volt a házuk, mondjuk nem csodálom, hogy pillanatok alatt elkelt:

A kis parasztháznak is kalandos a sztorija, ami jelen felújítás tárgya lett. Kinga férje még korábban az ő tudta nélkül vette meg, ezzel hatalmas meglepetést okozva, szerelem volt első látásra! Tudták, hogy majd egyszer szeretnék felújítani, de nem is sejtették, hogy ilyen hamar sor kerül rá. És igazán hálásak voltak, hogy így alakult, mert talán soha nem lett volna idő vagy energia rá, ha nincs ez a kényszerhelyzet.

Néhány munkaközi kép. Nem csak egy kis esztétikai ráncfelvarrás volt!

Így írt Kinga a felújításról:

“Nekiláttunk a tervezésnek, ami napról napra folyamatosan változott. 1,5 hónap nagyon rövid idő ekkora felújításra. Nem volt víz, villany és fűtés sem. Megkezdtük a lomtalanítást, bontást, szakik felkutatását… Hatalmas nyomás volt rajtunk a költözés miatt, ezért napi szinten csináltuk, sokszor éjszakába nyúlóan. Rengeteg segítséget kaptunk a családtól és a barátainktól valamit a mesterek is más munkájukat félretéve jöttek és csinálták, amiért nagyon hálásak vagyunk mindenkinek! Idegtépő és fárasztó nyarunk volt, de kibírtuk, megcsináltuk és most minden nap gyönyörködünk a munkánk gyümölcsében és nagyon szeretünk itt lakni.

Próbáltunk minél többet megőrizni a ház bájából, a fa ablakokkal és ajtókkal megszenvedtem, talán még egyszer nem fognék hozzá, de így látva festek nélkül azt mondom megérte. A tornácot teljes mértékben újra kellett csinálni, a régi oszlopokat kicseréltük és bontott téglát raktunk le. Igyekeztünk felhasználni mindent, ami adott volt, így lett a régi gerendából lámpa, fatuskóból lerakó asztal, varrógéplábból mosdó tartó. Nagy szenvedélyem a bolhapiacokon való kincskeresés, szinte minden dekoráció innen származik. A bútoraink többsége is szinte mind festett, felújított darabok. Ebben a házban semmi sem tökéletes, semmi nem derékszögű, igen a konyha is kicsi, de mégis szeretjük minden hibájával együtt. A kislányunk szerint ez a világ legjobb helye! Az udvar és a ház kívülről meg nem mondható késznek, de a fákon ugráló mókusok és a madárcsicsergés feledteti mindezt.

A nyílászárók felújítása iszonyú meló! Le a kalappal Kinga előtt, és hogy mindezt ennyi idő alatt…

Most egy kicsit pihenünk és élvezzük a csendet és a karácsonyt egész biztos itt töltjük. Közben épül a házunk, de nem sietünk sehová. Remélem jövőre arról is sikerül beszámolni, hogy milyen lett! Köszönöm a tanfolyamokat, nagyon hasznosak voltak!”

Kinga maga stencilezte a WC padlót:

És még további sok-sok kép:

Még a részletekre is futotta az erőből:

Én pedig köszönöm, hogy ezt megoszthatom a blogon! Kíváncsian várom a házat is 🙂 Kiváló példa arra, hogy egy kényszerhelyzetben, rövid idő alatt is ki lehet hozni nagyon sokat az adott lakásból. Nem kell rá sokat költeni, de nem is kell az akciós csempét megvenni a barkácsmultiban. Fontos, hogy ilyen kompakt módon összerakni a házat, megtervezni a belsőt, ennyire rövid idő alatt, csak akkor lehet, ha az embernek már van egy alap tudása és eltelt elég idő ahhoz, hogy a kezdeti káoszból mindez leülepedjen. Kinga tavaly nyáron kezdte el a tanfolyamaimat, és kell is ennyi idő, hogy kikristályosodjon az elképzelés, hogy tudja mit szeretne és megvannak az eszközei is, tudja hogyan kell megvalósítani.

Megtanulni meglehet gyorsan, de a bennünk zajló folyamatokat nem lehet felgyorsítani, ezért fontos időben elkezdeni… hogy maradjon idő megtalálni a saját utunkat. 

Ezért készítettem az online tanfolyamokat, hogy segítsen azoknak, akik hajlandóak időt és energiát fektetni az otthonuk kialakításába és fontos nekik, hogy mind funkcionálisan, mind esztétikailag tökéletes legyen a számukra.

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. “mesterek is más munkájukat félretéve jöttek és csinálták”

  Ezt egy kicsit kifejthette volna, hogyan érte el. Minket hagyott már cserben nem egy “mester”, úgy hogy kipakolva, anyagot megvéve áltunk készen. Volt akire egy évet vártunk és akkor mondta, hogy bocsika. Pedig még csórók se vagyunk, akármennyit tudok fizetni.
  Szóval nekem ez a kis odavetett megjegyzés inkább csak jellemtelenségre vall.

  1. ez a blogbejegyzés nem erről szól. számtalan dolgot ki lehetett volna még fejteni. Nagyon sok a rossz tapasztalat, lehet szerencséjük volt, vagy ismerősök voltak, számtalan oka lehet. De ebből kihozni azt, hogy valaki, akit nem is ismersz jellemtelen elég meredek és rosszindulatú dolog.

  2. Kedves Gabi!
   Szívesen kifejtem,ha úgy erzed ez a poszt lényege!Szóval vidéken élünk,jók az emberi kapcsolataink,amit nem pénzben mérnek!Vannak barátaink,ismerőseink,akik nem mellesleg jó szakemberek és ilyen helyzetben szívesen segítenek, anélkül,hogy egy vagyont kellene érte fizetnünk!

   1. Kedves Kinga!
    Én is benne vagyok az építőiparban nyakig, éppen azért írtam azt, amit. Vidék e vagy főváros, édesmindegy, szakmunkára embert lehetetlen találni azonnalra. Saját építesi vállalkozásodnak kell lenni és a saját embereid átcsoportosításával lehet ezt elérni, máshogy elképzelni sem tudom hogy. Itt nem baráti szivességekről van szó, hanem egy ház teljes felújításáról nulláról az utolsó szögig berendezve. Nem hiszem, délutáni egy-két órákkal és hétvégi munkavégzéssel ezt meg lehetett csinálni. Egyébként olyan szakit se láttam még, aki nem dolgozik hétvégén.
    Magyarországon az adott szó semmit nem ér, ha leírod szerződésbe, ugyanúgy futhatsz utána. A szakemberek lemondanak az utolsó pillanatban, de gyakran még oda se szólnak.
    Hogy van e kivétel? Minden bizonnyal. De, hogy ti az összes szakemberrel ilyen flottul ezt levezényeltétek, azt egész egyszerűen nem hiszem el. Lehet, hogy hozzád egyből mentek, de hogy mást (akit nem is ismersz) cserben hagytak, abban egészen biztos lehetsz. A jellemtelenséget a szakmunkásokra értettem, nem rád- azt hittem ez egyértelmű. Akinek nem inge, az meg ne vegye magára.
    A házatok nekem nem tetszik olyan értelemben, hogy nem az én ízlésem, de látom, hogy az adott stílust hozza, egységes, szépen kivitelezett.
    Az anyagiakat te hoztad szóba, tehát azt leírom, hogy látszik, hogy semmiféle anyagi akadály nem volt, azért nagyon katalógusszerű, a legapróbb tárgyon is látszik, hogy megkomponált, személytelen. Ezért hiányzik belőle a melegség, az a bizonyos plusz, ami az otthonosságot adja. Ha kevesebb a pénz, akkor becsúsznak olyan dolgok, hogy pl. valami nem teljesen passzol, uram bocsá’ oda nem illő tárgyak, amik fontosak vagy még nem elkészült részek.
    De mégegyszer mondom, ez izlés dolga.
    A szakikra visszatérve, szerencsésebb lett volna, ha azt az egy mondatot kihagyod a történetből, akkor nem kellene kézzel-lábal tiltakoznod. Ha a bloggerrel mindkettőtöknek az a véleménye, hogy nem erről szól a bejegyzés, akkor minek írtátok le? Vagy jelezzétek, hogy melyik mondathoz lehet hozzászólni, melyikhez nem.

    1. Kedves Gabi!
     Nagyon nem érted az egésznek a lényeget,vagy csak nem akarod tudomásul venni,hogy igen létezik kétkezi munka,aminek megvan a látszata,senki nem mondta,h ez délutáni 1-2 óras munka eredménye,itt kőkemény 1,5 hónapról volt szó részünkről!Ez a haz pont nem a felesleges pénzköltésről szól,mert szinte mindent az előző hàzunkból hoztunk,de elismerő,hogy úgy látod minden passzol,de ahogy a bejegyzésben is olvasható,felújított és bolhapiacon vásárolt dolgokról van szó,ami elhiheted nem került sokba.Az hogy személytelennek találod és katalógus háznak….hát őszintén szólva nem értem,de tiszteletben tartom a véleményed!Azt látod egyébként,h 100 éves faajtókat mentettünk meg,több napos festékleszedéssel csiszolással,ahelyett hogy kibodtuk volna a francba,pénz nem számít alapon?!Vagy esetleg az üknagyanyám varrógéplábát találod dizájner darabnak,amiről kb.10 éve napokig vakartam a rozsdát?!A szakemberekre visszatérve,itt volt aki vasárnap is dolgozott velünk együtt,bármennyire is hihetetlen!

    2. Kedves Gabi!
     Még annyi,hogy az a bizonyos egy mondat,ami annyira nem szimpatikus neked,azért van ott ahol,mert fontosnak talaltam megemlíteni azt,hogy hálásak vagyunk azoknak,aki segítettek minket abban,hogy legyen hova költöznünk 2 kutyával,gyerekkel és rengeteg cuccal mégsem mehettünk albérletbe a 2.-ra például.Egy otthon magazin szerkesztője szeretett volna írni egy cikket a felújításunkról,ahol a szakemberek kiszámíthatatlanságát és mindenféle rossz tapasztalatot kellett volna megosztanom!Én ezt visszautasítottam abból kifolyólag,hogy nálunk ilyenről nem volt szó!Úgy gondolom Neked kellene felvenni a szerkesztővel a kapcsolatot,mert nagyobb tapasztalatod van ezen a téren,márcsak egy személytelen házfelújítást kell képekkel igazolod hozzá,na és persze ezzel elnyerni a tetszését!

  3. Gabi! Nem írom hogy kedves mert sok mindent lehet rólad írni de azt hogy kedves biztos hogy nem! Nem kenyerem a kötekedés de olvasva a hozzászólásaidat nem bírtam megállni hogy nem reagáljak!
   Válófélben vagyok és egyedüli mentségem egy nyugodtabb életre egy kis falusi ház melyet pénz hiány miatt szinte egyedül újjítok fel. Igen belefutottam én is olyan szakemberekbe akik csak ígérgettek és még barátaim vagy ismerőseim sincsenek akik jó szakemberek lennének de sikerült elérnem igaz 5 hónap alatt hogy lassan kész lesz a házam. Találtam jó villanyszerelőt víz és fűtés szerelőt és kőműves brigádot is akik a megbeszélt időben a megbeszélt dolgot az előre megállapodott összegért elvégezték. Mindez még hamarabb meglett volna ha miattam és az anyagiak miatt nem kellett volna várniuk. Nem tudom miért olyan hihetetlen és miért kell egyből kötekedni ha más emberek sikereket érnek el??? Igen kemény munkával rövid idő alatt sok mindent el lehet érni főleg ha az ember örömmel csinálja vagy ha netalántán rákényszerül. Nem irigykedni kell és piszkálódni hanem példát venni!!
   Abból amit írtál:”Pedig még csórók se vagyunk, akármennyit tudok fizetni” azt a következtetést vonom le hogy még soha nem kényszerültél arra hogy te magad álj neki megcsinálni pl egy ablakfestést vagy bármi mást. Pedig lehet ha a rosszindulatú megjegyzéseidet inkább ilyenekben vezetnéd le még te magad is meglepődnél!!
   De ha már nem tudsz más örömének és sikereinek örülni akkor legalább ne rontsd el!!! Inkább ne szólj hozzá semmit!!!

 2. Kedves Kinga! Szívből gratulálok! Fantasztikus lett! És még részletekre, dekorációra is jutott erőtök! Le a kalappal! Én megkezdenem a sort a mit honnan kérdésékkel. a térben álló kád és a fekete csapok érdekelnének. Főzőlapot nem láttam, azt hogyan oldod meg? Kellett a kád fölötti csaphoz a gerendadarab vagy dekoráció mert szuperül mutat! Még egyszer gratulálok! Márti

  1. Szia Márti!
   A kád netes rendelés,a csapok aliexpressz(jónak bizonyulnak)!A kádnál lévő gerenda kellett,toldásként szolgál,hogy nem kelljen baromi drága kádfeltöltőt venni.Egy hordozható indukciós lapunk van,ez is azért,hogy minnél kevesebb pénzt ráfordítással is élhető legyen a ház.

 3. Kedves Ditta!
  Válaszoltam, de az már nem látszik. Nem voltam rosszindulatú, ezt visszautasítom.
  A nevem, email címem valós, keress meg, nem menekülök névtelenségbe.
  De hogy te lerosszindulatozzál úgy, hogy utána letiltasz, az nem tisztességes.
  Gabi

  1. Kedves Gabi!
   Nem vagy letiltva, de a blogon a hozzaszolasok nem automatikusan jelennek meg. Es ha epp nem ulok a gep elott akkor ez eltarthat egy ideig.
   Senki nem tiltakozott kezzel-labbal egyszeruen csak reagaltunk a hozzaszolasodra.
   Rosszindulatnak azt tartottam, hogy a jellemtelent Kingara irod. De ezt akkor felreertettem.

 4. Gratulálok az igényes felújításhoz. Szerintem remek iskolapéldája annak, hogy lehet régi meglévő/felújított tárgyakat összhangba rendezni. Itt nem egy drága “dizájnerlakást” látunk, hanem egy otthont. Gabi megjegyzésére reagálva nyilvánvaló, hogy megvoltak a szükséges anyagiak, ami a gyors felújításhoz elengedhetetlen, de ez miért probléma? Mindenki abból főz ami van. Nekik adott volt egy lerobbant parasztház, amit rengeteg kétkezi munkával pöpecül felújítottak, a mai igényekhez alkalmazkodva ugyanakkor megtartva a ház eredeti elemeit. Ez a poszt erről szól. Nem irigykedni kell, hanem a saját lehetőségeinkhez alkalmazkodva pozitív gondolkodással kihozni a legtöbbet az életünkből. Szerintem sok embert boldogsággal töltene el, ha ilyen otthonban élhetne nemcsak átmenetileg, hanem akár élete végéig.

 5. Tisztelt Asszonyom!

  Végig olvastam-csodáltam a parasztház felújítását. Nagyszerű lett, csodás elemekkel-ötletekkel. Tovább álmodom… hátha egyszer nékünk lesz egy ilyen házunk….(Székelyföldön a Libánban…).

  Isten áldja.

  Kacsó Márton

 6. Szeretném megkérdezni, hogy a mosdó pult teljesen natúr, van kezelve valamivel?
  Az én pultom most lett lecsiszolva, hogyan tovább? Hogy megtartsa a natúrságát?
  Köszönöm Nagy Marianna

  1. Pentart barna wax került rá,mert nagyon nyers és steril volt a fa és szándékosan hibákat ejtettem rajta waxolás előtt.

 7. Sziasztok,nagyon szép lett a haz, engem a bejárati ajto Ral kódja érdekelne, ha megvan. Nagyon tetszik az a pasztell kek szín. Koszi, Viki

 8. Kedves Kinga! Gratulálok nektek gyönyörű lett a házikótok.
  Nagyon sok örömöt és boldogságot éljetek át ebben a kis álomlakban bármeddig is laktok benne.
  Hasonló projektbe fogtam bele én magam is csak egyedül. Ezért is tudlak megérteni min menhettetek keresztül ez alatt a másfél hónap alatt. Emelem kalapom!!!
  Szeretném megkérdezni a nagy ablak az eredetileg is így volt vagy ti alakítottátok így ki hogy le lehessen ülni mögé belülről? Ha új az ablak megkérdezhetem hol sikerült beszerezni?
  Ha jól látom a fűtést pedig a kis fa tüzelésű kályhával oldjátok meg vagy tévedek? Befűti ez az egész házat? Köszönöm előre is a választ!!
  Bea

 9. Kedves Kinga! Még egy utolsó kérdésem lenne! A vajszínű padlót hogy sikerült megcsinált? Sima beton vagy műgyantás bevonat???
  Leírnád kérlek részletesebben???
  Köszönöm
  Bea

 10. Sziasztok! Lehet tudni ennek a csempénk a nevét és beszerzési helyét? Nagyon köszönöm előre is! 🙂

 11. Kedves Kinga, Ditta,

  engem is nagyon érdekel, hogy ez milyen padló? Egy ronda PVC-t szeretnénk mi is turbóban, nagy felületen (sok helyiségben) lecserélni, kevés mm-nyi hely van, feltörni padlót és újrabetonozni, nincsen időnk. Hátha ez olyan megoldás, ami számunkra is kivitelezhető lenne.

  Köszönöm,
  Melinda

 12. Csodaszépet alkottatok, ezt nevezik értékmentésnek, Gratulálok, sok sikert, kitartást a további munkádhoz.
  Janiga Judit

 13. Szia Kinga!

  Mivel burkoltátok a padlót?
  A vízszigetelés és a fal salétromosodása, valamint a felhasznált anyagok érdekelnének hasonló terveim miatt.

  Köszönöm

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics