2018. március 27.

10 lépésben: hogyan kell lakberendezni?

A lakberendezés is olyan, hogy elsőre azt gondoljuk, nem olyan bonyolult az, lakberendezni mindenki tud ugye… Aztán egy építkezés, felújítás alkalmával, vagy ha csak egyre jobban beleássuk magunkat a témába, nem hogy tisztábban látunk, hanem csak jönnek a kérdések válaszok nélkül és egyre nagyobb lesz a káosz a fejünkben.

Nem véletlen, hiszen millió szabály van, amiket ismerni kell, akár a funkciók kialakítását nézzük, akár az esztétikai oldalát. Nézzük sorban, hogy mi mindennek kell megfelelően működnie ahhoz, hogy a végeredmény egy stílusos otthon legyen.

  1. Mindig 2D-ben, azaz papíron kezdünk tervezni. Akkor is, ha építkezés, ha átalakítás vagy csak egy felújítás van. Az alaprajz az egésznek a lelke, ha a funkciók, méretek nem megfelelőek, akkor a valóságban nem fog jól működni a lakás, kényelmetlen lesz. A tökéletes alaprajz elkészítéséhez tisztában kell lenni a saját és családunk igényeivel, ami így leírva banálisnak tűnhet, pedig nem az. A legtöbb ember egyáltalán nem gondolja végig a dolgokat. A kényelmes otthon alapja a megfelelő tervezés!
  2. A tervezési fázisban kell kiemelten foglalkozni a tárolással is. Ez annál sokkal fontosabb, mint, hogy megelégedjünk azzal, hogy az alaprajzon ide meg oda be van rajzolva pár szekrény. Gondolkozzunk tároló helyiségekben, gardróbokban, így nem kell teleszekrényezni a helyiségeket, szellősebbek lesznek. Rend csak akkor lesz az otthonunkban, ha nincsenek felesleges kacatjaink és mindennek megvan a helye!
  3. A környezetet nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha harmonikus otthont szeretnénk. Sokan mondják, hogy ízlésről nem lehet vitatkozni – nos elárulom, de lehet. Egy mini provence a panel hetediken nem lesz harmonikus a környezetével, igazodni kell a lakás típusához és a tágabb környezethez is.
  4. A tervezgetéssel párhuzamosan keresgéljünk inspirációkat. Erre a legjobb és leghatékonyabb felület a Pinterest. Az egy kép többet mond ezer szónál közhely nagyon is igaz, sokan teljesen mást fogalmaznak meg szóban, mint amiket a gyűjtött inspirációs képeken láthatunk.
  5. Ahhoz, hogy a konkrétumok irányába lépni tudjunk, ismerni kell a stílusokat. A klasszikus stílusok jellemzői, fajtái mellett ma már számtalan irány van és a mai lakberendezésben csak az autentikus helyeken találhatunk tiszta stílusokat, de már ott is egyre ritkábban. Ma már mindent lehet mindennel keverni, sok irányba mehetünk, minden eklektikus, de alapos ismeretek nélkül nehezen fog menni a harmonikus végeredmény kialakítása.
  6. Aztán itt vannak a trendek is, amelyek nem ugyanazok, mint a stílusok, bár szorosan kötődnek hozzájuk és előfordul, hogy 1-1 trendből hosszabb idő alatt stílus lesz. A trendeket nem szabad szolgaian követni, de be lehet építeni belőlük pár elemet, ami passzol az elképzeléshez.
  7. Amikor már ez az összes fenti tudás a birtokunkban van, akkor jön a neheze, összerakni a koncepciót. Enélkül csak egy katyvasz lesz az egész, egy csomó pénz kidobunk, mert később rájövünk, hogy nem jó szőnyeget vagy asztalt vagy kanapét választottunk ,esetleg egyik se jó. Fontos, hogy soha nem szabad elveszteni szem elől az összképet, akkor se ha csempét választunk, akkor se ha eltűnt a kőműves, a villanyszerelő pedig a fülünket rágja, hogy mondjuk meg hol lesznek a kapcsolók és a konnektorok.
  8. A koncepció kialakításának kulcselemei a fókuszpontok. Enélkül egy unalmas lakásunk lesz, amolyan valami hiányzik érzéssel. Igen, hiányzik valami, a fókuszpontok. Minél több fókuszpont van, annál ütősebb és összetettebb lesz az otthonunk. A világítással kiemelten kell foglalkozni, nem csak a funkció miatt, hanem mert a lámpák a legjobb fókuszpontok, ez az adu ász a kezünkben, nem kihasználni és jellegtelen lámpákat választani nagy hiba lenne.
  9. Aztán össze kell válogatni a színeket-anyagokat-mintákat-formákat. Ez ugyanúgy, mint a fókuszpont, a koncepció, a terv része. Ha bátortalanok vagyunk, akkor az unalmas kategóriába csúszunk bele, ha túltervezzük, az merev és mesterkélt lesz.
  10. Miután kiválasztottuk az irányt, a stílusokat, összeraktuk a koncepciót a fókuszpontokkal, anyagokkal, színekkel, mintákkal, formákkal még mindig nem vagyunk készen. Ha mindent jól csináltunk, akkor már most egy jó lakásunk van, de még hiányzik belőle a személyes jelleg, amitől az igazán a mienk lesz! Ezt sok mindennel becsempészhetjük, régi tárgyakkal, személyes tárgyakkal, amikhez emlékek kötődnek, de jöhetnek a kreatív, diy megoldások is. Én nagyon szeretem a humort, a spontán, váratlan dolgokat, megoldásokat, oda nem illő tárgyakat, mert ezekkel azonnal lazítunk a környezeten.

Nagy vonalakban ezek a lépések szükségesek ahhoz, hogy egy személyre szabott, egyedi, stílusos otthont alakítsunk ki. Ezzel a módszerrel alakítom a saját otthonunkat és ugyanezt tanítom a tanfolyamaimon is, ahol az itt felsoroltakat és még sok mást nagyon részletesen végigveszünk.

A tökéletes otthonnak két alapja van: funkcionálisan rendben legyen és az egyedisége, stílusossága mellett visszatükrözze a személyiségünket is.

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, de egy jól kialakított konyha se kerül többe, mint a rosszul kialakított.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni és meghatározzák azt, hogy az otthonunk valóban kényelmes és minden igényt kielégítő legyen.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanulsz a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges.

Egyszerűen és érthetően, kifejezetten laikusoknak!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A kurzusokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

 

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics