2018. március 14.

Házprojekt: lesz-e tetőtér beépítés?

Annak idején, jó 5 évvel ezelőtt úgy terveztük, hogy felújítjuk a Házat és később, ha majd a gyerekeknek külön szoba kell, beépítjük a tetőteret. A manzárd tető miatt itt is teljes értékű tér alakítható ki de beépíteni csak a felét terveztük, annyi is bőven elég lett volna. Ezt elő is készítettük, felálltunk minden gépészettel és kivágtuk a födémben a leendő lépcső helyét. Terv is van a beépítéshez:

Viszont a jelenlegi födém nem alkalmas beépítésre, meg kéne erősíteni, ami jelentős többlet költség. A beköltözéskor azonban már erősen gondolkodtunk azon, hogy kell-e nekünk az a tetőtér, nem annyira rajongtam az ötletért, hogy fel-le rohangáljak, jobban kedvelem az egy szintes házakat.

Ahogy telt-múlt az idő és egyre jobban belaktuk a Házat, kialakultak a szokások, melyik teret hogy használjuk, a megoldás is megérkezett erre a kérdésre. Ez a jelenlegi alaprajz:

Gyakran megkérdezik tőlünk, hogy minek a nappali, amikor van egy kertkapcsolatos, hatalmas étkező-konyha, amiben még egy kanapé is van. Miért nem az a nappali is egyben? A legkönnyebben talán úgy tudom megfogalmazni, hogy két közös helyiség van, az egyik a nyüzsgős, a másik az elvonulós. És ez így nekünk nagyon bejött. Eleve nem akartam egy légtérbe a nappalit, mert, bár nem sokat nézzük, de a tv-t nem akartam központi helyre tenni. A nappali tehát inkább egy dolgozó, tv nézős, olvasós, pihenőszoba, az étkezőkonyha pedig egy lakókonyha, a klasszikus értelemben, kanapéval, itt ezerféle tevékenység folytatható.

Ebből következik, hogy – bár imádom a jelenlegi nappalit – de funkcióját tekintve elég sokkal kisebb hely tv-dolgozó szobának. Ami most a háló és a gyerekszoba, az korábban egy szoba volt, ugyanakkora, mint a nappali. Innen jött az ötlet, hogy ezt is ugyanúgy elfelezhetnénk, és lenne egy kisebb tv-dolgozó és egy hálószoba. A gyerekek így megosztoznának a jelenlegi gyerek-hálón. A vázlatos terv:

Még egy dolog merül fel, a kandallókályha, ami így a leendő hálóban van, ahol nem fér el, de ha el is férne se lenne rá szükség. Ez sem probléma, mert eleve szerettem volna egy ilyet a lakókonyhába a jelenlegi gyereksarok helyére, amit amúgy is kinőnek addigra, így ezt elbontjuk és áttesszük, az utólagos szerelt kéménynek köszönhetően ez sem akadály.

Ezzel az átalakítással meg is oldottuk a külön szoba kérdést anélkül, hogy tizen-x milliót tolnánk bele a projektbe. A Ház 130 m2, nincs többre szükségünk, egy gipszkartonfal, kályha áthelyezés és egy gardrób bőven meglesz a beépítés árának a tizedéből.

Nem véletlen a koncepcióváltás. Férj már anno is pedzegette, hogy kell-e a tetőtér, de én ragaszkodtam hozzá. Azonban az elmúlt 1-2 évben jelentős szemléletváltáson mentem keresztül, sok mindent megkérdőjeleztem. Már nem rohanunk, próbálom a dolgokat leegyszerűsíteni, mind a környezetet, mind az életünket, kevesebb hulladékot termelni, kétszer is meggondolni hogy kell-e valami mielőtt megveszem. Igyekszem visszaszorítani  kiadásokat és nem azért, mert éppen, hogy kijövünk, hanem mert szeretnék kikerülni az életszínvonal infláció “csapdájából”. Mindezek fényében ma már a tetőtér beépítésre, mint végtelen pazarlásra gondolok, pláne úgy, hogy van egyszerűbb megoldás.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

  1. Én évekkel ezelőtt ugyanezt vetettem fel neked, amikor még a tetőtérbeépítés volt a lehetséges opció. Akkor igen arrogáns választ kaptam.

    1. ahogy a posztban is leírtam, anno még ragaszkodtam a tetőtér beépítéshez… azóta sok minden változott. gondolkodásmód is, én is. a döntést nekem kellett megérlelni.

  2. Gratulálok! Szerintem példamutató ez a megközelítés, és az őszinte hangnem is. Jó, hogy változhatunk. És köszönöm, hogy láthatom kicsit ezt a folyamatot! Hatással van rám! 😀

    Üdvözlettel, elismeréssel: Szilvi

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics