A tökéletes világítás: az étkezőasztal esete

Egy otthon világítását jól megtervezni rettentően összetett feladat és vannak esetek, amikor a gombhoz kell a kabátot igazítani. Leírok egy példát – sok ilyen van még – ez mutatja meg a legszemléletesebben, hogy mennyi mindent kell előre eldönteni, mennyi szempontot kell összevetni, hogy a végén minden klappoljon.

Az étkező asztal esete

Először is tudni kell a pontos helyét, nagyjából cm pontossággal és ugyanilyen fontos a mérete, formája is, hiszen nem mindegy, hogy kerek vagy szögletes, ahogy az sem, hogy 140 cm hosszú vagy 180 cm és ha kihúzhatósat szeretnénk az még jobban behatárolja, hogy milyen típusú lámpa lesz a megfelelő. Ebben és még néhány esetben azt is szükséges előre tudni, hogy konkrétan milyen lámpa kerül ide. Már a kezdeti stádiumban kell, hogy legyen egy pontosan berendezett alaprajzunk és azzal is képben kell lenni, hogy milyen stílusú lesz az otthonunk. Egyik sem ér rá később! Egyébként mind a kettő számtalan helyzetben elő fog még jönni, biztos döntéseket csak ezek ismeretében hozhatunk.


Szép, szép, de a világítás rossz. A lámpa túl magasan van, ráadásul felfelé irányul a fénye, ez általános világításnak jó, de egy étkező asztalhoz nem megfelelő!

Miért kell tudni a konkrét lámpát? Sokféle megoldás van, ezért nem mindegy, hogy hova és hány kiállás kerül az asztal felett. Vegyünk egy 180 cm-es asztalt. Ha rendesen be szeretnénk világítani, akkor egy kiállás középen csak akkor lesz elegendő, ha olyan lámpát választunk, amelynek több égője van és kicsit hosszúkás, ezzel azonban eléggé behatároljuk a lehetőségeinket, kérdés, hogy később találunk-e a kívánt stílusban és árban ilyet. Ha kihúzható az asztalunk, abban az esetben már lehet, hogy ez sem lesz elegendő, a két szélére kevesebb fény fog jutni.

Tehetünk az asztal fölé különálló függesztékeket, kettőt vagy hármat, esetleg többet. Itt sem mindegy azonban, hogy hova kerül a kiállás, a távolságot és a darabszámot ugyanis a burák és az asztal mérete együttesen határozza meg, illetve magának a térnek a méretét is figyelembe kell venni.

Az étkezőasztalhoz minden esetben szükséges közvetlen megvilágítás, itt egy sem esik fölé, ráadásul túl magasan vannak a lámpák.

Hülyén néz ki, ha a lámpák nagy méretűek és túl közel van egymáshoz, ahogy az is, ha kis méretűek és túl távol és az is, ha nagy térben, nagy asztal fölé túl pici lámpákat választunk. Szintén bután mutat kicsi asztal fölé túl nagy lámpa kerül és fordítva. Arról pedig nem is beszélve, hogy mennyire zavaró, ha nem pont középen vagy arányosan elosztva helyezkednek el.

Aztán ott vannak a további hibalehetőségek, hogy nem a megfelelő típus kerül az asztal fölé, ezért nem világítja meg rendesen, vagy éppen nincsenek megfelelő magasságig belógatva.

Ez az asztal legalább 250 cm hosszú, egy darab függeszték egészen biztos, hogy nem ad megfelelő fényt.

Nem ez az egyetlen eset a lakberendezésben, ahol teljesen visszafelé kell gondolkodni és kapcsolókról, konnektorokról, izzófajtákról, színhőmérsékletről még nem is beszéltünk, vagy arról, hogy hogyan készítsünk világítás tervet.

A világítást nem szabad fél vállról venni, hiszen utána mi fogunk a lakásban élni és a rossz világítás napi szintű bosszúságok okoz.

*****

Egy jól működő otthon alapja a megfelelő világítás!

Ennek a megtervezéséhez ismernünk kell egy sor szabályt, a világítás típusokat, hova mi kell, plusz az egyéni igényeket is.
Meg kell tervezni egyszer alaprajzi szinten – ez az első lépcsőfok. A második lépcsőfok, pedig a megfelelő lámpák és izzók kiválasztása, nem mindegy hova milyen típus kerül.

A lámpák ráadásul a lakberendezés adu ászai!

Egy karakteres lámpával  – némi túlzással persze, de – félig kész is a lakás!

Ha a lámpaválasztásnál mellényúlunk, akkor úgy fogjuk érezni, hogy valami nem stimmel, valami hiányzik…

Mind a két szintet részletesen végigvesszük a Tökéletes világítás online tanfolyamon!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a TÖKÉLETES VILÁGÍTÁS online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics