7+1 fontos szempont konyhatervezésnél

Egy konyha akkor jó, ha személyre (családra) szabott, ugyanakkor érvényesülnek az általános konyhatervezési szabályok is. A kettő nem ellentétes egymással, de tény, hogy nehéz megtalálni az arany középutat.

1. A tervezés első lépése, hogy felmérd a konyha helyét: hány ablak van, hány ajtó, merre nyílnak, hol a radiátor, mekkora a helység mérete… Ezek együtt meghatározzák, hogy milyen formájú konyhád lehet (egysoros, kétsoros, L alakú, stb).  Hiába álmodozol ‘U’ alakú konyháról, ha ezt a körülmények nem teszik lehetővé. A konyha formáját az alaprajzi adottságok határozzák meg, nem mi sajnos.

konyha3

2. A készülékek, mosogató, munkafelületek helyes sorrendben kell, hogy jöjjenek és megfelelő méretűek kell, hogy legyenek. Kis konyhában az adott méretekhez kell szabni ezeket, itt a legkönnyebb bakikat elkövetni. Amivel pl rendszeresen találkozom, az a dupla mosogató pici konyhában, ez elveszi a munkafelületet, nem praktikus. Ennél a pontnál van variálási lehetőség, például lehet klasszik tűzhelyed, de a sütő kerülhet magas elembe is.

Ez így nagyon kis kompaktnak néz ki, de borzasztóan nem praktikus:

konyha4

3. A megfelelő pultmagasság nagyon fontos, más szükséges egy 155 és más egy 175 cm-es embernek.

4. Nem csak a bútoroknak és felületeknek kel megfelelő méretűnek lennie, de elegendő hely kell, hogy legyen, ha kinyitod a sütőt, a hűtőt vagy a mosogatógépet meg úgy egyáltalán, hogy kényelmesen mozogj a konyhában.

5. A tárolás alatt nem csak azt értem, hogy legyen elegendő helyed, hanem azt is, hogy nem mindegy mit hova teszel. Ha jól megtervezed, akkor főzés közben minden pont kézre esik és nem kell fel-alá rohangálni egy késért meg a fokhagymanyomóért.

konyha6

6. A megfelelő világítás elengedhetetlen, hogy jól funkcionáljon a konyha, de ezen túlmenően a lámpák a lakberendezés adu ászai. A konyhában is. Válassz karakteres csillárt és pultvilágítást se csak a spotokkal lehet elérni.

konyha7

7. A burkolatokat, felhasznált anyagokat, felületeket a világításhoz hasonlóan kettős mércével kell mérni. Egyrészt, hogy alkalmas legyen a konyha munkára, másrészt passzoljon az elképzelt stílusba. Ma már rengeteg lehetőség van ezen a téren, érdemes kicsit körülnézni és kiszakadni a hagyományos megoldásokból.

konyha2

+ 1 A tökéletes konyhának két fronton is teljesítenie kell. Van a nem látható rész, azaz a funkciók megfelelő kialakítása, a tárolás ésszerű átgondolása. Másrészt fontos, hogy egyedi és stílusos legyen. Akkor jó, ha a külcsín és a belbecs egyszerre érvényesül, kéz a kézben jár.

Az online konyhatervező tanfolyamon pont ez a cél! Megismered a szabályokat, tervezési szempontokat, szükséges méreteket, valamint azt is, hogy az egyes stílusokhoz milyen színek, felületek, burkolatok, csapok, konyhagépek passzolnak. A tanfolyamra itt jelentkezhetsz.

Az online csoportba 2018-február 15-ig lehet jelentkezni!

A jelentkezők között kisorsolok 10 db páros belépőt a Konyhakiállításra.

És ajándék konyhatervezési kalkulátor is jár hozzá!

Jelentkezz most!

Hasonló bejegyzések

Iratkozz fel hozzám és mutatok egy tucat trükköt, amivel igazi otthonná teheted a lakásodat!

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics