2018. január 14.

Házprojekt: hogyan öregítsük meg az új fát?

Adott volt a WC és a fürdőszoba ajtónk.

Mint a többit, ezeket is szerettük volna megmenteni, még az sem zavart, hogy nem egyformák. Ez nem jött össze, a WC már az elején gyanús volt, hogy az valami gagyi pozdorja lesz, nem rendes fa ajtó. Ez be is bizonyosodott, ahogy elkezdtük leszedni a festéket. Még ezen a ponton sem adtuk fel, Férj vett vörösfenyő rétegelt lemezt, hogy azt majd ráragasztja a pozdorjára és akkor normálisan fog kinézni.

A fürdőszoba ajtó ennél bonyolultabb volt. Egy vascső volt rácsavarozva a jobb alsó sarktól a bal felső felé keresztebe. Nem sok jót sejtetett. Leszereltük és erről is elkezdtük a festéket leszedni, de ezzel már belecsúsztunk a költözésbe, úgyhogy az ajtókat így félkészen vissza kellett tenni. A fürdőszobai annyira el volt vetemedve, hogy nem lehetett becsukni és alul hatalmas rés volt.

Tavasszal, amikor a Kisházra készültek a nyílászárók, gondoltam megkérdezem Gábort (Ropant Fa), hogy tudnának-e nekem készíteni csak ajtólapot, a régi mintájára? Tudtak, így inkább feladtuk a sufnituningolást. Ezeket teljesen natúr kértem, mert még gondolkodtunk, hogy fehér legyen, mint a nappali ajtó vagy maradjon natúr. Végül ez utóbbi mellett döntöttünk, úgyhogy a feladat az volt, hogy a régi tokok színéhez hasonlóra varázsoljuk a felületet.

Korábban már szembeálltunk ezzel a feladattal, úgyhogy szerencsére nem most kellett kísérletezni, tudtuk mi a megoldás. Amikor az építkezés során kibontottuk a régi tokokat, leszedtük a festéket, majd visszatettük, itt-ott új takarólécek kellettek. A helyzet az volt, mint most, új faanyagokat a régivel azonosra varázsolni. Próbáltam az ecet-fém kotyvalékot, de azzal túl szürke lett, aztán próbáltam teát, az nem volt elég erőteljes és túl vöröses volt, végül fogtam a fél adag reggeli kávémat és rákentem. Aztán még egy réteget. És szinte hajszál pontosan olyan lett, mint a régi faanyag.

Vettünk egy olcsóbb kávét, hogy ne a drágább, finomat kenegessük el a két ajtóra, ami azért nagy felület, jó sok adagot le kell főzni a kis kotyogósban. Az első adag felkenése után láttuk, hogy ez nem lesz jó, teljesen más színt, szürkésebbet adott, mint a másik kávé. Végül kentük azzal. Két réteg kellett rá, utána pedig egy réteg Tungolaj következett, ez van a tokokon is.

A két réteg kávé és az olajozás végén is át kell finoman csiszolni, mert a nedvesség hatására a fa “kiszőrösödik”, a felület érdes lesz. Ezeket a kiálló rostokat szép, finoman leszedjük.

Természetesen a régi kilincsek is visszakerültek rájuk, csak a zárszerkezet új. Itt is volt, aki nem értette miért tesszük vissza ezeket a rozoga kilincseket, de ez is azon apró részletek egyike, ami rengeteget számít. Ha újat vettünk volna, még ha régi stílusút is, az akkor is látszana, az összkép más lenne.

Bocsánat a rossz minőségű képért, de most olyan sötét van, hogy lámpafénynél, gyorsan mobillal ennyire futotta, majd később lecserélem jobbra 🙂

 


Ha építkezel, felújítasz, vagy csak érdekel a lakberendezés, akkor nézd meg az Online tanfolyamaimat.

Segítenek alaprajz tervezésben, stílus kialakításába, világítás, konyhaterv készítésben és még sok minden másban.

 

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Mi is felújítás kezdetén vagyunk, örülök, hogy ráakadtam erre az oldalra, nagyon tetszik minden, alíg várom a következő képet és tanácsot. Gratulálok, nagyon szép lett minden.

 2. Kedves Ditta!
  Szerintem szuper lett, tényleg teljesen olyan, mint a tok.
  Nekünk nagyon hasonló ajtóink vannak, mint a ti régitek. Én is szeretném meghagyni őket. A mi ajtóinkon és a kereteken is fényes fehér festék van, de persze jó régiek, itt-ott megsárgulva, lekopva. Hogyan távolíthatom el a fáról ezt?
  Köszi a segítséget, üdv:
  Niki

 3. Az a kaktusz a két ajtó között *.* Élő, vagy mű? 🙂

 4. Szia Ditta! Nagyon szépek lettek az ajtók! Ha nem titok, milyen márkájú kávéval sikerült végül ilyenre? 🙂

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics