2018: Életmódváltás – új témák a blogon!

Az elmúlt 1-2 évben nagyon sok minden változott bennem és szépen lassan körülöttem is. Nevezném életmódváltásnak, más megfelelő kifejezést nem találtam rá, de igazából utálom ezt a szót, mert az embereknek – nekem is –  kb az jut eszükbe róla, hogy „ha le akarunk fogyni, akkor életmódot kell váltani és elkezdünk tökmásképp kajálni” és lehet hogy tényleg le is fogyunk és lehet hogy pár % tényleg beépíti az életébe és úgy marad, ne adj isten még sportol is, de az én szememben ez marhára nem életmódváltás, csak egy józan paraszti ésszel véghezvitt és hosszabb távon fenntartható „fogyókúra”, egészségesebb étkezés, sportolás. De az életünk remélhetőleg nem csak ennyiből áll, ettől nem fog változni az életmódunk.

Szóval nem ilyesmiről lesz szó, vagyis csak kis részben, mert a változások természetesen az étkezéseket is érintik, de nem ilyen „eldöntöttem, hogy holnaptól vegán leszek” módon – amúgy nagyon szeretem a vegán kajákat, de a kolbászt és a sajtot is.

Az életmódváltás számomra sokkal többről szól és egy mélyebbről jövő igény a változásra. Vannak köztük egyszerűbb dolgok, amelyek már beépültek az életemben, nem is feltétlen tudatosan és vannak bonyolultabbak, amelyek még csak most kezdenek kikristályosodni. Az életmódváltás az élet számtalan területét érinti: munka, gondolkodásmód, étkezés, hulladékcsökkentés, szabadidő, stb.

Íme pár dolog, ami már megvalósult:

  1. Munka. Az idei évben a munkában számtalan dolgot elengedtem, amelyek nem vittek előre vagy sok időt elvettek, vagy mindkettő. A legtöbb nehéz döntés volt, hónapokig őrlődtem, de a döntés után nagyon megkönnyebbültem. Muszáj volt átcsoportosítanom az energiáimat, mert már nem bírtam ennyi felé szakadni, még ha ez lemondásokkal is járt.
  2. Hatékonyabb időbeosztás, új határidőnapló. Egy több, mint 10 éve bevált rutinon változtattam, ami nagyon nem volt könnyű, ahogy rájönni se, hogy nem biztos, hogy a jelenlegi rendszerem a leghatékonyabb. Újraformáltam a határidőnaplómat és ezáltal a munkamódszeremet is. Nem megy még tökéletesen, hiszen kevesebb, mint 3 hónapja kezdtem, a megszokott dolgokon lassan megy a változtatás, de érezhetően jó úton haladok.
  3. Egyszerűsítés – minimalizálás. Ezt már pár éve művelem, de még bőven van hova fejlődni. Nagyjából mindenkinek be kéne látni, hogy egy csomó felesleges cucca van otthon és mennyivel könnyebb az élet, ha kevesebb van. Sok-sok kör selejtezésen vagyok túl  – nem, semmi nem hiányzik amiktől megszabadultam – és az új dolgokat is kétszer meggondolom. De az egyszerűsítés az élet más területein is megjelenik.
  4. Hulladékmentesség – szelektíven gyűjteni a szemetet ma már alap dolog, viszont érdemes szintet lépni és inkább azt elősegíteni, hogy maga a szemét legyen kevesebb. Ez sok-sok dologból tevődik össze és elég hosszú út, próbálok először könnyebbeken változtatni, aztán a határokat feszegetni, mert azért jó pár olyan van, amiről nem szívesen mondok le vagy legalábbis most még úgy gondolom. Hogy 3 nagyon egyszerű dolgot mondjak példának és mindenkinek ajánlom, mert nem bonyolult, egyszerű döntés kérdése: 1. ne vegyünk palackos vizet, legyen mindenkinek kulacsa! Szépeket, dizájnosakat is lehet kapni. 2. szénsavas víz helyett lehet venni visszaváltható üveges szódát, patront vagy szódagépet. 3. hagyjuk el nejlonzacskókat, hidd el, azok nélkül is meg lehet lenni és túl lehet élni, hogy a pénztáros furán néz rád, amikor a szalagra teszel 2 kg mandarint egy vászonzsákban.
  5. Minőségi étkezés: ez szintén kemény dió, úgy változtatni, hogy úgy is maradjon. A cél az, hogy amit lehet mi készítsünk el, jó alapanyagokból, ez egészségesebb és hulladék sincs. Igen, tudom, hogy erre sok idő kell, ezért szükséges a 2-es pont, az hatékonyabb időbeosztás. Egyébként csak addig tűnik sok időnek, nehézségnek, amíg meg nem tanuljuk és rutinszerűen be nem épülnek a dolgok. Én két alap dologgal kezdtem: elhagytuk a bolti müzliket, én készítem itthon és elkezdtem tanulni kenyeret, pékárut sütni. Itt néha érdekesre sikerednek még a dolgok, de abszolút sikerként könyvelem el, hogy a kinézet ellenére a család eddig mindent megevett egy kenyér se került a kukába 🙂 Most, hogy belegondolok lassan már egy hónapja, hogy nem vettünk kenyeret. Itt nagyon hosszú út áll még előttem, tészta, tejtermék készítés, megtermelt zöldségek feldolgozása, stb. Ez még hosszú évek munkája, nem megy holnaptól.
  6. A család bevonása. Oké, hogy ezek a gondolatok alapvetően az én fejemből pattantak ki, de nem egyedül élek, így a családot is be kell vonni. Férj nagyjából partner, arra se mondott semmit, amikor az orra elé toltam 6 vászonzsákot, hogy mostantól ebbe tegye, amit amúgy nejlonba tenne, bár a gondolatait szerencsére nem hallottam 🙂

Még írhatnék sok pontot, és minden pontról több tucat blogbejegyzést, de bevezetőnek szerintem elég ennyi. 

Mit gondoltok? Szeretnétek, hogy legyenek ilyen témák is a blogon?

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics