2017. augusztus 29.

DIY: iskolai üzenőtábla otthonra

Az én egyetlen drága kicsi fiacskám most fog iskolába menni. Nem csak neki, de nekünk, szülőknek is teljesen ismeretlen a terep. Szerettem volna itthonra készíteni egy olyan üzenőtáblát, ami jól látható helyen van, rajta van az órarend és egyéb iskolával kapcsolatos feladatokat, jegyzeteket lehet rá írni, hogy ne felejtsünk el semmit, például ebédbefizetést, vagy ha be kell szerezni valamit.

Két dolgot tudtam, az egyik, hogy a hűtő oldalára fog kerülni, a másik pedig, hogy egy régi keretbe szeretném tenni, nem a hagyományos parafa táblát használni. Átnéztem a kereteinket, de nem találtam megfelelőt, úgyhogy irány a Vatera, nem is kellett sokáig keresgélnem, 1000 forintért megtaláltam azt, ami méretben is jó volt és az elképzeléseimnek is megfelelt.

Parafát is be kellett szereznem, ezt is találtam a Vaterán, ott tényleg minden van, használjátok a keresőjét! Aki vidéken lakik és nem nagyvárosban, annak sokkal egyszerűbb online beszerezni a dolgokat. Egy rétegelt lemez került így hátlapnak és arra ragasztottam fel a parafa anyagot.

Az összes többi hozzávaló itthon volt, ezeknek megfelelően alakítottam ki a koncepciót.

Hozzávalók:

  • régi képkeret
  • parafa, rétegelt lemez hátlap
  • fekete festék, ecset, maszkolószalag
  • kicsi és nagy csipeszek, pékzsineg, dekortapasz
  • mágnesek
  • ragasztóspray, ragasztópisztoly, olló, vonalzó, ceruza, radír, kalapács

Első lépésként a ragasztósprayvel lefújtam a rétegelt lemezt és ráragasztottam a parafát, rányomkodtam, pár percig hagytam megszáradni a ragasztót, utána körbevágtam:

Ezt követően ceruzával megrajzoltam a cikk-cakk mintát és kiragasztottam maszkoló szalaggal. A maszkoló szélét körömmel nagyon alaposan le kell nyomkodni, különben aláfolyik a festék és nem lesz szép egyenes a minta széle. Lefestettem fekete táblafestékkel. Nekem épp ez volt kéznél, de ugyanígy megteszi az akril, vagy más fekete festék is, ami épp otthon van. Nekem elegendő egy rétegben is festeni, úgy is tökéletesen fedett, de az a festendő felülettől függ, hogy szükség van-e két rétegre:

Találtam itthon egy kis mdf táblácskát, így ezt is lefestettem, de ugyanezt elkészíthetjük egy fekete kartonlapból is. Óvatosan lehúztam a maszkolószalagot, nem szükséges megvárni, hogy a festék teljesen megszáradjon. A száradást gyorsíthatjuk, ha kicsit megfújjuk hajszárítóval, de nem forró, hanem hideg fokozaton.

Fogtam egy egyszerű fa csipeszt és ráragasztottam egy darab dekortapaszt, majd körbevágtam, ez fogja tartani az üres papírokat, amelyekre a kis emlékeztetőket lehet majd írni.

Ezen a ponton itt tartottam, a kockás papír szimbolizálja az órarendet, a kicsi csipeszeket szintén a Vateráról rendeltem a parafával együtt:

A lapot rögzítettem a keretbe, majd ragasztópisztollyal felragasztottam a mágneseket a 4 sarokba. Mivel ennek azért van súlya, ezért erős mágneseket kell használni, nekem például a 4 nagyon határeset volt, hogy megtartja-e, ezért inkább ragasztottam még kettőt a hosszanti oldalak közepére.

Elrendezgettem a dolgokat és a táblácskát illetve a nagy csipeszt is felragasztottam ragasztópisztollyal. Még a tábla keretbe rögzítése előtt rá kell tenni a pékzsineget, ha ez nincs otthon a spárga is ugyanúgy megteszi, de a designtól függően használhatunk szalagot, különféle kötözőket vagy fonalat is.

Végül pedig feltettem a kis csipeszeket és a cédulákat, amelyekre jegyzetelni lehet. Persze készítünk majd szép órarendet, ha meglesz.

Az elkészítése a cuccok összeszedésével és elpakolásával együtt nem volt több, mint 1,5 óra. És íme az üzenőtábla a helyén, a hűtőnk oldalán. A hűtő is festve van Trilak Skoltex fekete táblafestékkel.

 

Én nagy Vaterás vagyok, akár készíteni kell valamit, akár régi bútort keresek, első körben mindig ott nézek szét. Találtam például egy nagyon jó régi íróasztalt, amiből egy kis festékkel nagyon vagány darab varázsolható. Sajnos nekünk nincs rá szükségünk, de hátha valakinek megtetszik!

Az üzenőtábla nagyon praktikus és ezerféle módon elkészíthető, attól függően, hogy hova kerül, mennyi helyünk van és milyen alapanyagok vannak otthon. Kiváló iskolára hangolódó program így nyár végén 🙂

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics