2017. augusztus 24.

Teszt: Bondex kültéri olaj

Ahogy azt a korábbi olajokról szóló cikknél ígértem, leteszteltem a Bondex Decking Oil termékét és meg is osztanám a tapasztalataimat.

A Bondex kültéri padló olaja 6 színben kapható: dió, paliszander, teak, tölgy, vörös mahagóni és színtelen.

Mielőtt bemutatom lépésről lépésre a használatát, fontos megemlítenem, hogy a végeredmény pontos színe nagyban függ az alap felülettől, hogy az milyen fa és mennyire régi. Én a tesztelést egyszerű lucfenyő deszkákon végeztem, aztán az összehasonlítás végett előkerestem egy darabot a maradék borovi fenyő hajópadlónkból, ami már egy éve áll a garázsban. Nem csak az alapszíne volt más, mint a luc deszkának, de sokkal szárazabb is volt, ezért jóval több olajat szívott magába. De ne szaladjunk ennyire előre…

Első lépésként az olajat nagyon alaposan fel kell keverni, mert a nehezebb részecskék, pigmentek leülnek az aljára. Kb 5-10 perc szükséges, amíg teljesen fel nem oldódik a karamellára emlékeztető, leülepedett anyag. Keverő fúrószárat is használhatunk, ha nem szeretnénk kézzel kevergetni.

Én elég jól elvoltam, mire mind az 5 színt felkevertem, a színtelent most kihagytam a próbából. Aztán egyesével megfestettem a deszkacsíkokat, szintetikus ecsetet használtam. Az olajat bátran kenhetjük úgy, hogy többször átmegyünk a felületen, ha látjuk, hogy a fa már beszívta az olajat, nem kell a rétegek között várni, mint a festéknél, kenjük addig, amíg a fa szívja:

Világos fán a színek is világosak maradnak:

Maximum fél órát hagyjuk állni az olajat, majd töröljük le a felesleget egy puha ronggyal. Ha szükséges, ezt követően csiszoljuk meg a fát. Kesztyű használata ajánlott, mert az olajat csak szintetikus hígító oldja, abban pedig nem kellemes kezet mosni.

Íme a hajópadló maradékon a próba. Sokkal sötétebbek és intenzívebbek a színek, mint a lucfenyőn:

A borovi deszkán a színek sorrendje fentről lefelé ugyanaz, mint a lucfenyőn balról jobbra: teak, dió, vörös mahagóni, tölgy, paliszander:

Az ecseteket szintetikus hígítóban tudjuk tisztára mosni. Én egyszerűen levágtam egy műanyag palack alját, abba öntöttem egy kicsit és beleáztattam az ecseteket, végül szappanos vízzel még elöblítettem.

A Bondex olajat keressétek a PPG Trilak termékeket forgalmazó festéküzletekben, ebben segít a Trilak oldalán az üzletkereső.

*****

Nézz szét az Online Lakberendezési Tanfolyamok között!

– Segítenek, ha vásárlás, felújítás, építkezés előtt állsz

– Megtanulod a lakberendezés alapjait, szabályait, a tervezés menetét

– Megismered, hogy milyen elemekből állnak össze az egyes stílusok és hogyan tudod őket mixelni

A lakás attól lesz otthon, hogy beleviszed az egyéniségedet, személyiségedet! Egy áruházi katalóguslakást nem nagy művészet összerakni, de egy olyat, amire az emberek azt mondják “Nahát! A lakásod pont olyan, mint amilyen Te vagy!” Na ez már egy kicsit összetettebb feladat…

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

 >>> Kattints ide, nézz szét a tanfolyamok között <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics