2017. május 18.

Burkolat és csempe trendek 2017

Nemrég beszélgettem Veress Katinkával a csempehegyek.hu webáruház tulajdonosával a burkolat trendekről. Katinkát évek óta ismerem és tőle rendeltük a konyhánkba a metro csempét is. Sok mindenben egyetértettünk, de nem mindenben, hiszen egészem más szemszögből látja a dolgokat valaki, aki burkolatokat forgalmaz, mint egy lakberendező. Bár Katinka maga is lakberendező, valószínűleg ezért is képvisel a burkolat forgalmazók között egy sokkal frissebb szemléletmódot, mint a többiek. Kérdezz-felelek formában osztanám meg a beszélgetésünket.

Milyen trendek vannak jelen a piacon?

Ebben jelenleg nagyon érdekes, hogy párhuzamosan vannak jelen a nagyon nagy lapok, 5×150, 100×300 cm, és egyre népszerűbbek a kisméretű 10×20 10×10 20×20 méretek is. Mind a kettőnek van létjogosultsága, de más stílust képviselnek. A nagy lapokról ordít a minőség, elegáns, nagyvonalú, a minimál, letisztult formavilág kedvelőinek jó választás lehet. Ezeknek az ára is elég magas, sajnos nem a nagy tömegek számára elérhető burkolatfajta.
A kis méretű lapok jóval kedvezőbb árban vannak, és ha engem kérdezel azért népszerűek, mert újra divat minden ami régi. Amit most vintázsnak hívunk azt régen rusztikusnak meg mediterránnak hívtuk és ez nagyon közel áll a magyar emberek habitusához.
 
 A geometrikus is divat és nem csak formában, hanem a 3d csempék is egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon. Ezek olyanok mintha kis térplasztikák lennének, nagyon igényes már-már művészi kompozíciókat is lehet belőlük alkotni. Nyilván egy zuhanyzóba nem túl praktikus, de kis felületre fürdőben is bevállalható, illetve kiválthatják a nappali falán kicsit már unalmassá vált mindenféle kő vagy kőutánzatú burkolatokat. Ezekből egyre több lesz úgy látom. Érdekes, hogy ezek is azért tudnak ilyen szép számban megjelenni, mert a csempegyártás technológiája megváltozott, ma már a csempék felületét is a tintasugaras nyomtató működéséhez hasonló technológiával színezik, így a 3d felületeket is be tudják színezni, illetve ezért tudnak teljesen élethű kő, famintákat gyártani.
 
 
Mi a helyzet a plafonig csempézéssel?
Nagyon kíváncsi voltam mit gondol erről az, aki burkolatokkal foglalkozik, mert aki olvassa a blogot, az szerintem már tudja, hogy én a kevés csempe híve vagyok, csak oda ahova muszáj!
 
A plafonig csempézzek vagy ne csempézzek kérdés még ma is téma. Sokáig azért akartak plafonig csempézni mert azt gondolták hogy akkor majd a csempe nem fog penészedni. A penészedést nem állítja meg a csempe, az okát kell megszüntetni. A csempe a víztől védi a falat így csak ott kell magasra csempézni ahol a közvetlenül víz éri. Zuhanyzónál, kádnál, ha zuhanyoznak benne, mosdónál. A többi részre nem szükséges csempét tenni, de persze lehet.
Erről a magasra csempézésről több dolog miatt szoknak le nehezen az emberek az egyik, a hagyomány, úgy nőttünk fel, hogy agyig csempézett fürdőszobát láttunk csak. A csempézett fürdőszoba egyfajta státusszimbólum is volt, az csempézett plafonig, aki megtehette, akinek futotta rá.
A csempedivat is a plafonig, illetve magasra csempézésnek kedvezett. A vízszintes, alul sötét, dekorcsík, fölül világos csempecsaládok, csempefelrakási mód évtizedekig egyedüli divatirányzat volt, sokan még ma is keresik. Ennél a felrakási módnál elég hülyén nézett volna ki hogy változó magasságig rakják a csempét, vagy némelyik falra egyáltalán nem raknak.
 
 
Nekem nagy mumusom a fahatású járólap, egyszerűen nem bírom őket és sose értettem miért olyan népszerűek – de ezt majd kifejtem egy külön blogbejegyzésben. Kíváncsi voltam mit gondol erről egy szakember.
 
A famintás lapokról nekem kicsit más a véleményem. A megjelenésükről talán annyit, hogy szeretjük a fát de a fának bizonyos tulajdonságai nem teszik alkalmassá mindenre. A famintás járólapok elterjedése több dolognak is köszönhető, egyrészt a padlófűtés elterjedésének. A padlófűtés ideális burkolata kő, illetve kerámia, magyarul csempe. Minden más esetben hőveszteséggel kell számolni, a hőveszteség mértéke eltérő, de mindig van. A növekvő fűtési költségek mellett ezt figyelembe kell venni. Ráadásul a kerámia járólap tartós, méret- színtartó, ellenáll vegyszereknek, nem igényel karbantartást. Egyszer lerakod, és 20 évig tuti nincs gondod vele. A szobákba is akkor rakják, ha padlófűtés van és ez a gazdaságos. Egyébként hihetetlenül élethű famintás lapok is vannak már a piacon. Az elterjedés másik oka hogy a csempék gyártási technológiájának változása már lehetővé teszik azt hogy nagyon sokféle minta kerüljön a lapokra, tehát gyakorlatilag nincs 2 egyforma lap, ettől még inkább fának tűnnek.
 
 
A minőség az mindig látszik! De sajnos az emberek lehetőségei nem egyformák. Sajnos még mindig sokan spórolnak a burkolaton, pedig 1 m2 lakás építési költsége ma már kb 250 000 forintnál kezdődik és a burkolat meg a festés ami látszik belőle. Az erre fordított összeg mégse éri el általában az 5%-ot se. Pedig a burkolat a legritkábban felújított dolog egy házban. Még konyhabútort is hamarabb cserélünk mint járólapot, csempét. Nem érdemes spórolni rajta.
 
Szintén nem kedvelem ha a csempén belül a dekor túl van tolva, esetleg 3-4-féle burkolat is van egy helyiségen belül (persze erre is lehet látni jó példát, csak nem sokat). Így erre is rákérdeztem.
 
A nagy virágos dekoroknak is van létjogosultsága, a mi ízlésünktől függetlenül. Nem gond ha valaki olyat választ. Az inkább zavar, ha nincs valami átgondolva, meg túlzásba van víve a dekor. Sokan azt gondolják ha több díszt raknak valamibe akkor szebb lesz. És választanak valami nem túl jó lapot olcsón és telerakják dekorral, hogy az majd feldobja. Nem fogja. A kevesebb néha több. Itt is mondanám, a minőség az soha nem megy ki a divatból. Mindig látszani fog rajta, hogy jól megtervezett átgondolt minőségi anyagokból készült valami.
 
Azt gondolom, hogy kevés az olyan forgalmazó, mint Katinka. A legtöbb helyen, fürdőszoba szalonokban, stb még mindig olyan látványterveket készítenek, hogy teletolják az összes falat többfajta csempével, dekorral, különböző rakási módokkal. Pedig csak egy kicsit át kéne gondolni, lehet elég lenne fele mennyiség és így választhatnánk egy sokkal jobb minőségű lapot.
 
 
Ahogy az internet térnyerésével könnyebben tájékozódnak az emberek, könnyebb megismerni az új divatirányzatokat. Több helyről lehet inspirálódni, könnyebben elterjednek a külföldi minták. Ma már a vásárláshoz se kell megelégedni a közelben lévő tüzépek, csempeüzletek kínálatával, hiszen bármilyen csempét járólapot meg lehet rendelni az interneten. Sokan szeretnek úgy csempét venni, hogy előtte megnézik, megtapogatják élőben a lapokat. Erre találta ki Katinka a webáruháznál, hogy postán küldenek mintadarabokat az ügyfeleinknek. A mintadarab szükséges is, így lehet összenézni a többi burkolattal, színekkel, bútorokkal. Nem tudom van-e itthon másik webáruház, amely mintalapokat küld az ország bármely pontjára! Erről részletesebben itt olvashatsz.
 
Azt pedig személy szerint külön szeretem Katinkánál, hogy a webshopban mindig vannak olyan menüpontok, amelyek az aktuális trendeknek felelnek meg, így sokkal egyszerűbb keresni és a Facebook oldalán is követhetitek az újdonságokat!
 

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics