2017. április 07.

Házprojekt: ez történt a költözés óta

Egy giga összefoglaló következik, amit már hetekkel ezelőtt elkezdtem, de mostanra sikerült befejezni. Nagy vonalakban nézzük meg mi minden történt a költözés óta. Voltak intenzívebb és kevésbé intenzívebb időszakok és nagyon sok minden még hátra van!

Épp 8 hónapja költöztünk be. Emlékszem, hogy egy pénteki nap volt és még nem volt meg a gázszolgáltató műszaki ellenőrzése, nem volt visszaszerelve a gázóra és nem volt beüzemelve a kazán. Ez a három lépés jó esetben egy hét alatt lezajlik, vagy több, nekünk volt rá egy napunk, és csodával határos módon sikerült is kivitelezni! Így nem maradtunk 30 fokban, a költözés közepette 3 napig meleg víz nélkül.

így nézett ki a nappali, ahol még a padló se volt leolajozva, ezt neveztük ki raktárnak:

Nem nagyon tudtam kipakolni a cuccokat, mert nem terveztem szekrényeket. Egyet sem. Utálom a szekrényeket. Nagy és ronda bútorok. A tároláshoz 3 gardróbot és egy mosókonyhát terveztem, azonban ezek egyike se volt még beépítve. Szóval jó ideig ez volt a látvány, bár lassan, apránként csökkentek a dobozok. Férj meg is kérdezte, hogy mégis hova pakolom a cuccokat, ha nincs hova. A konyhánknak se volt még se híre, se hamva. A szőnyegeink jó része két év után került elő, ki is terítettük őket szellőzni, háttérben a konyha hűlt helye:

A kertben még a gazokkal benőtt sittkupac látványát élvezhettük egy darabig:

Kb 1,5 hónapra kicsit leeresztettünk, a konyha azért nagyjából elkészült egy héten belül, megérkezett a bútor, lett víz és pár hét múlva a tűzhelyünk is. Miután kicsit kipihentük magunkat, az első nagyobb projekt a hálószobai gardrób beépítése volt. Ez gyorsan és olcsón kellett, volt rengeteg hajópadló maradékunk, amiből megépítettük az egészet. Vettünk bele pár fiókot, nadrágtartót az Ikeában, az akasztó rúdja a régi levágott gázcsőből lett. Kicsit sufnituning, de nagyon szeretjük, én meg alaposan megterveztem, így mindennek megvan a helye. Az össz költsége kb 40ezer Ft volt.

Közben elvitték a sittet, megérkezett a Jófogáson lőtt csodaszép régi kútkáva, és persze apróságok folyamatosan történtek. A soron következő nagy falat a nappali rendbetétele és a könyvek elpakolása volt. Itt először is ki kellett pakolni mindent és leolajozni a padlót, hát ezt halogattam amíg lehetett…

Aztán fel kellett ragasztani a szegélyléceket, majd jöhetett a könyvespolc. Ikea Ivar-t vettünk. Nem a legoptimálisabb könyvespolcnak, de olcsó, fából van és jól variálható. Festettünk, viaszoltunk, átszabtuk kicsit, ekkor már november 2. felében jártunk, én pedig mindenképp rendezett nappalit akartam karácsonyra.

Ezen nem fért el az összes könyv, ott volt még a régi beépített ajtó, ami szintén bepolcozásra várt. Végül ez is meglett még karácsony előtt:

Közben összeraktam a nappali tervet:

Ennek 3 kulcsdarabja volt, ami hiányzott: a kanapé, a szőnyeg és a kis kályha-kandalló. Alig vártam, hogy megjöjjön a csodaszép Beni Ourain szőnyeg egyenesen Spanyolországból. Így örültünk neki:

A kályha projektet is elindítottam, de ezt már nem erőltettem, hogy meglegyen karácsonyig. A félkész állapotok ellenére próbáltam kis karácsonyi hangulatot varázsolni:

A kanapé 23-án érkezett meg (Ikea, Stockholm), pedig két ünnep közé ígérték, igazi meglepetés volt:

A két ünnep között megcsináltuk az előszobai gardróbot. Fura, de úgy látom erről nem írtam és normális fotók sincsenek, na majd pótolom! Kapott egy kis szürke festést, ez mosható és bírja a strapát, a kabátakasztó szintén házi készítés, de vettünk még pár cipőszekrényt és fogast az Ikeában. Ezzel megint egy fokkal rendezettebb lett a környezet, az összes cipő-kabát a helyére került. Épp összeszerelés alatt:

A január és a február eleje a konyha befejezésével telt. Még nem volt felrakva a csempe, hiányoztak a polcok, le kellett festeni a szekrényajtókat, fogantyúkat venni rá és hiányzott egy elem is. Még mindig folyamatban vannak az utolsó simítások, pl hiányzik a mosogatógép ajtaja, de rajta vagyunk az ügyön! Azért nagyjából összeállt a kép:

Bár nem sok hó esett felénk, de amikor esett, akkor mesebelivé vált a kert és legalább nem látszott, hogy valójában milyen csupasz az egész:

Még decemberben rendeltem a nappaliba meg ide-oda pár kiegészítőt a Vivre-ről, ezek is megérkeztek február elején, Mondanom se kell, hogy még nem jutottam el odáig, hogy mindennek helyet találjak:

Szintén ekkor jött az asztalos és megrendeltük a mosókonyha és a gyerek gardrób beépítését. A jó szakemberre mindig sokat kell várni, ez most is így van, április végén lesznek csak készen a bútorok, akkor végre mindenhol rendeződik a tárolás.

Az enyhe idő miatt február közepén valahogy rengeteg minden történt! Egyrészt elkészült a szerelt kémény a kályhához, így ezt beépítették, ezzel párhuzamosan leszedték a sarat a födémről és a gerendák közé szigetelés került. A Kisházban is szigetelték a födém egy részét, a műhely felett, mert ott fűtünk is.

A kályha-projektet még nem fejeztük be, de erre is visszaállok, mert készen kell lennie mire leadom az új könyvem kéziratát, abba már szép fotókat szeretnék róla 🙂

Március elején is nekünk kedvezett az időjárás, így nekiálltunk levakoltatni a Házat és a toldozott-foltozott sárgából szép fehér lett:

Március 15 után jöttek a kőművesek, akik egyrészt rendbe tették a Kisházat kívülről, másrészt végre lett normális lépcsőnk:

A szélső oszlopot már csak a Szentlélek tartotta:

Nemrég elkészült a párna is az előszobai padra és ma megrendeltem az ide szánt tapétát:

Sok minden van folyamatban: nyílászárók a Kisházra, szintén a Ropanttól, mint a Házon, ereszcsere a Kisházon, beépített bútorok a mosókonyhába, gyerekgardróbba.

Ami még előttünk áll: kályha befejezése, tolóajtók készítése a gardróbokra, valamint a Kisház teljes rendbetétel, belül is, villanyszereléssel egybekötve plusz tornác burkolás. Ősszel pedig rendbe teszik a tetejét is. Aztán kell még burkolat a lépcsőre, az előtérbe. És ez után jöhet majd a kert! És akkor most csak a nagyobb falatokat vázoltam fel, olyan távoli dolgokat kihagyva, mint új kerítés és társai és a kiegészítők, képek és kismillió apróság is arra vár, hogy legyen egy kis szabad időm és energiám.

Folyt. köv.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Szia Ditta. Az antikolt macskaköves lány vagyok 🙂 Nagyon szépen haladtok. MInt írtam korábban mi is 8-9 év alatt jutottunk el odáig, ahol most tartunk és már most újra festeni kell és kicsit más stílust szeretnénk, ehhez pedig tökéletesek az írásaid. A fenyőbútorokat kicsit meguntam a 9 év alatt, úgyhogy át lesznek festve és sokkal világosabb lesz minden. Én még nem tudom mikor jutok el egy after-before képsorozatra, de talán hamarosan és majd megosztom veletek a mi kis házunk történetét. De a tiétek igazán otthonos, hangulatos. A sufnituning nagyon tetszett 😀 Sokszor az ilyen lepattintott darabokból lehet jókat alkotni ! Szép napot és további sikereket nektek!

  1. Szia! Köszönöm a kedves sorokat! Nektek is sok sikert és lendületet az átalakításhoz 🙂

 2. Az a fehér kazettás mennyezet a sárga lámpával büntetett. >.<
  Annyira szép ez a ház. Kicsit látom benne, mit lehetett volna kihozni a nagyanyám házából, ha meg lett volna hozzá 'kedvünk'. Az is vályog és annak is volt egy klassz tornáca. Azért is könnyű elképzelnem, mert 15 éven át áll vakolatlanul a ház, így mikor látom a Házat vakolva simán az az érzésem, hogy azt az épületet látom.

 3. Kedves Ditta,

  de szép! Most igazán megirigyeltem, hogy magad is tudsz gardróbot építeni, bár én tartanék itt. ( A 3 kicsiből a mini még csak 1 éves, szóval kell még 1 kis idő…). Felújítok persze én is…
  Gyönyörűek a nagy ablakok (is). A tapéta pedig egy álom. Megkérdezhetem, hogy honnan rendelted?
  Öröm volt olvasni. Szia,
  Éva

  1. Szia Éva! A tapéta a rebelwalls.com oldalról van, ingyenesen szállítanak és itt vannak Európában.

 4. Kedves Ditta!
  Nagyon szép a házatok. Öröm látni, hogy így össze tudtad hangolni a régi, hagyományos stílust a mai kor “követelményeivel”. A padlásról a sártapasztást miért vettétek le? Tetőteret is terveztek?

  1. Szia! Azért szedtük le, mert a gerendaközökbe szigetelés került. Van egy terv a tetőtér beépítésére, de hogy megvalósul-e, majd meglátjuk pár év múlva 🙂

 5. Kedves Ditta! Nagyon szép, de hát nem is vártunk mást Tőled?
  Nekem több kérdésem is lenne, ha publikus a válasz, kérlek írd meg:
  – A Beni Ourain szőnyeg beszerzési forrása (esetleg ára) mi volt?
  – A konyha munkapult miből van és mi a forrása?
  – A vaskályha alatti követ honnan szerezted?
  – Milyen a konyhai tűzhelyed.

  Bocsi, ha esetleg olyat kérdezek,amiről írtál, nem volt lehetőségem folyamatosan követni a blogot.
  Legyetek itt nagyon boldogok 🙂

  Üdv,

  Csilla

 6. Szia Diitta,

  Már a képeket nézni is èlvezet, ebben élni csodás lehet. De nem is vártam mást
  Néhány infót szeretnék kérni, ha lehetséges:
  – Mi a Beni Ourain szőnyeg beszerzési forrása?
  – Milyen kő van a kályhátok alatt?
  – Milyen a tűzhelyed a konyhában?

  Mégegyszer nagy gratula!

  1. Szia Csilla! A szőnyegről írtam részletesen a blogon, ott van link, a konyháról is, ott is van elérhetőség, a tűzhely márkája Lofra. A kályha alá az Otti Burkolatnál csináltattunk követ, ami igazából beton.

   1. Köszönöm a válaszokat! Sajnos folyamatosan nem tudtam követni a blogot, de most megnézem.

    1. Kedves Ditta!
     Nem gondoltam, hogy ha leírom a Ropant Fával való kellemetlen tapasztalataimat, akkor egyből – válaszra sem méltatva törlöd a bejegyzést. Most már látom hogy megy ez, ok, értem. Itt az általad reklámozott termékekről valós negatívumot sem szabad említeni.
     Csalódtam Benned.

     1. Nem töröltem a bejegyzést, de moderáció van beállítva és addig nem jelenik meg, amíg meg nem nézem és engedélyezem. Ettől függetlenül nem engedtem ki, de nem a negatív vélemény miatt, hanem a megfogalmazás módja miatt. Azt nehezen tudom elképzelni hogy a beszerelési munkákra 2 milliós árajánlatot adtak volna, mert ez irreális. Én továbbra is elégedett vagyok velük, sajnálom, hogy neked rossz a tapasztalatod.

     2. Kedves Ditta!
      Álláspontom szerint semmi vállalhatatlant nem írtam, csúnya szavakat nem használtam, de mélységesen fel voltam háborodva az ajánlatukon – és eztéreztettem is a postban. Szívesen megküldöm az ajánlatukat, ha érdekel. 2 millió (!) volt a szerelés (és ebben nem volt benne a szállítás +60e ÉS a régi ablakok elszállítása, ha jól rémlik az is 200e körül volt még), és a maradék (az ablakok ára) is pont a kétszerese a 4 másik bekért ajánlatnak. Szupergázak voltak.
      Üdv: N.

 7. Ditta ez fantasztikus!
  Igazából fanatikusan falom az írásaidat már jó ideje!

  Eszméletlen munka és tervezés és szakértés van benne, gratulálok!

  Várom a továbbiakat, nagyon kíváncsi vagyok a kertre!

  És a kútkáva? 😀 Mi lesz vele a cél!

  Üdvözlettel:
  Ildus

  1. Hogy érted, hogy mi a cél a kútkávával? ott van egy kút, azt szeretnénk kitisztíttatni és majd azzal locsolni 🙂

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics