A 7 leggyakoribb konyhai hiba

Mielőtt elkezdtem írni ezt a posztot, kíváncsiságból rágugliztam, hogy mit írnak itthon “gyakori konyhai hibák” címszó alatt. Kb ugyanazt mindenhol, gondolom egy jól sikerült angol cikk lehet a forrása. Szóval én most nem azt sorolom fel, hogy rossz megvilágítás, a tárolás nem megfelelő kialakítása, szellőzés hiánya, meg rossz elrendezés…

Ezek is valós hibaforrások, a legtöbb igaz is, amit leírnak, “tankönyvi” anyag, de én most inkább a saját tapasztalataimat osztanám meg, amivel nap, mint nap szembesülök.

Túlságosan a kinézetre fókuszálsz. Annyira belegabalyodsz a milyen csempe legyen, illik-e a pulthoz és a miért kerül ilyen sokba egy csap kérdésekbe, hogy a funkciókat egyszerűen nem gondolod végig és csak amikor minden készen van, derül fény az ilyen “apróságokra”:

nyitas

Nem passzol a konyha az életvitelhez. Túl nagy-túl kicsi, 300ezres szagelszívó, amikor csak heti egyszer főzöl tésztát.

Igaz, hogy konyhát legalább egy évtizedre tervezünk, de elsősorban az aktuális életedet tartsd szem előtt, főleg akkor ha nem az adott lakásba tervezel családot alapítani, vagy ha pár év múlva költözni szeretnétek, mert két gyerek már nem fér el.

Nem látod a fától az erdőt. Elmész a konyhabútorboltba, a csempeboltba, nézel lámpákat, gépeket a médiamártkban, rendelsz pár csini kiegészítőt a Vivreről, meg veszel néhány bögrét az ikeában mert csak 200 ft darabja. És ha volt is korábban összkép, az elkezd darabjaira szétesni, ami nem csoda, hiszen mindent külön helyről kell beszerezni, nem látod együtt az egészet. Pedig a hangulat szempontjából mindennek passzolnia kell: a fal színének, a padlónak, a frontoknak, a csempének, a pultnak, a gépeknek, a lámpáknak, és még a bútorgomboknak, dekoroknak, edényeknek is. Végig fókuszálj az összképre!

Túl trendi akarsz lenni. A trendek jönnek-mennek, gyorsan elavulnak, rosszabb esetben annyira bebetonozódnak a köztudatba, hogy képtelenség kiírtani, ilyen pl a bézs-wenge konyha, persze legyen a falon hozzá nagyméretű, téglalap alakú csempe is.

A túl trendi.  És 5 év múlva már simán ciki, ja és bazi drága is:

too trendy2

És a bézs-wenge. Amennyire népszerű, annyira jellegtelen:

bezswenge

Túl óvatos vagy. Szóval ne kövessük a trendeket, legyenek a színek semlegesek, a bútor stílusa időtálló…  Ez eddig rendben is van, de ha hiányzik a csavar, az az egy-két csepp plusz, ami egyedivé teszi, akkor egy korrekt, de nagyon unalmas konyhád lesz. Légy egy kicsit bátor!

tul ovatos

Nem fordulsz szakemberhez. Megmondom őszintén, hogy ezt a részt nem szoktam érteni. Amikor többszázezer-millió forintot költ valaki a tökéletes konyhára, akkor miért sajnálja azt a pár tízezer forintot, akár csak egy tanácsadásra, hogy biztos lehessen abban, hogy minden klappol és nem követ el olyan hibát, ami aztán nem visszafordítható? Egy szakember simán több pénzt spórol, mint amennyibe kerül, nem beszélve, hogy kevesebb idő, kevesebb energia, kevesebb idegeskedés… Plusz akkor nem születnének ilyenek:

konyha3

Majd a konyhastúdió vagy az asztalos megtervezi. Azzal kezdeném, hogy tisztelet a kivételnek és akinek nem inge… Az már nagyon is jó, ha szakemberhez fordulsz, egy konyhastúdióban jó eséllyel odafigyelnek a funkciókra, a lakber vizsgán biztosan csillagos ötösre végezne a konyha. De kreativitást és egyediséget általában csak nyomokban tartalmaz, hiszen miből dolgoznak? A saját maguk által gyártott/forgalmazott bútorokat, csempéket tervezik, választhatsz a kiállított fogantyúk közül, stb… Nem fognak neked külön csempét gyártatni és bútorgombot rendelni az amazonról meg lámpát Indiából… és nem fognak minden részletért addig járni, amíg meg nincs a tökéletes. Így lesz korrekt vagy rosszabb esetben egy jellegtelen egyen konyhád. Az asztalosokhoz pedig annyit, hogy lehet valaki nagyon ügyes, de ez nem feltétlen párosul a szépérzékkel és kreativitással.

Egy jó konyha nem feltétlen kerül többe, csak több meló összerakni, viszont ha kész sokszorosan kárpótolja a belefektetett energiát 🙂

konyha6

konyha4

konyha7

 

konyha3

forrás

*****

A konyha a lakás legkötöttebb helyisége. Ahhoz hogy kényelmes legyen benne főzni – tetszik-nem tetszik – egy sor szabályt be kell tartani. 10-ből 9,5 konyha kialakítása lehetne optimálisabb az adottságait figyelembe véve.

A konyhatervezés legnagyobb buktatója a szabályok NEM ISMERETE!

Ugyanakkor van azért rugalmasság is a tervezésben, csak nagyon nem mindegy miben engedünk a csábításnak, miben kötünk kompromisszumot. Ha ügyesen egyensúlyozol, akkor egy kényelmes, egyben egyedi, stílusos konyhád lehet.

Minden megtanítok az online tanfolyamokon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a Konyhatervezés online tanfolyamot <<<

Mentés

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

  1. A “baj” az, hogy mindenkinek megvan a saját, határozott elképzelése, vágya egy konyhával kapcsolatban. Főleg kinézet tekintetében. Tanultam lakberendezést, imádom is, de nem dolgozom benne. Így a segítő tanácsokért, ötletekért pénzt se kérek, pláne baráttól, ismerőstől… mégis, általában meg sem hallják, amit mondok :/ Aztán meg a kész konyha/szoba után jön a “hát, nem teljesen ilyet akartam, meg a mosogató/falszín/szekrény sem az, amire gondoltam, de ez van, hát, majd megszokom” 😛 Ilyenkor sikítani tudnék 😀

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics