2017. február 03.

Izzó kisokos – milyen izzót válasszunk?

A hagyományos izzók megszűnése elég nagy galibát okozott az izzó választásnál. Megszoktuk a 40, 60, 75, 100 wattos izzókat, tudtuk melyiknek mekkora a fényereje. Aztán jöttek az energiatakarékos, majd a LED izzók mindenféle lumenekkel és alacsony watt számokkal. Szóval szerintem elég sokan jártunk úgy, hogy nem elég erős izzót választottunk és otthon félhomályban kuksoltunk.

Hozzászoktunk a pár száz forintos izzókhoz, most azonban több ezer forintba is kerülhet egy darab. A hagyományos izzó olyan volt, mint a WC papír, ha elfogyott, újat vettünk, a háztartási kiadások kategóriába tartozott. Most viszont inkább egy fűtés korszerűsítéshez, beruházáshoz tudnám hasonlítani. Manapság elég sok adatot találunk az izzók dobozára írva, érdemes ezekkel tisztában lenni, hogy mi mit jelent, hogy a megfelelőt ki tudjuk választani.

Nézzük, hogy mi micsoda:

Watt (W) – ezt mindannyian ismerjük, nem csak a fizika óráról, hanem a villanyszámláról is, ez a felhasznált energia mennyiségét jelöli. Tehát egy 60 wattos izzó sokkal többet fogyaszt, mint egy 15 wattos.

Lumen (Lm) – az izzó fényerejét mérik ezzel, tehát hogy mennyire erősen világít. Minél erősebb, annál magasabb a lumen értéke. Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor mondhatjuk, hogy míg korábban a watt számot néztük, ha meg akartuk állapítani egy izzó erősségét, mostantól viszont a lument kell.

Kelvin (K) – a lámpa fényének a színhőmérsékletét mutatja meg, azaz, hogy meleg vagy hideg, sárgás vagy kékes. A nappali fény 5500 Kelvin, azonban ha ilyen izzót veszünk, azt a lakásban hideg fénynek fogjuk érezni, mert a napfény bizony hidegnek minősül. Szóval ha nem szeretnénk műtős hangulatot, akkor inkább a 3000 Kelvin felé keresgéljünk, ezek a meleg fényűek. Igazából teljesen szubjektív, hogy ki melyiket preferálja, de általánosságban elmondható, hogy az európai ember a melegebb fényt kedveli, szemben például az ázsiaiak a hideget részesítik előnyben.

Ha izzót veszünk, akkor ahogy említettem első sorban a lument nézzük, ez mutatja meg, hogy milyen erősen világít. Ehhez egy alacsonyabb wattszám tartozik, mint amit megszoktunk a hagyományos izzóknál. Ezen kívül nézzük meg, hogy hideg vagy meleg fényű (Kelvin).

Izzó típusok előnyökkel és hátrányokkal:

Hagyományos izzó – ezt mindannyian ismerjük, olcsó volt, sokat fogyasztott, kb 1000 óra az élettartamuk, gyártásukat beszüntették, mivel nem energiatakarékosak.

Halogén – Élettartama kb 2000 óra, és valamennyivel kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos izzó, így ennek a legolcsóbb helyettesítője. Ma már létezik E14, E27 foglalattal is, nem csak az apró „két lábas” G9-es kivitelben.

Energiatakarékos izzó (kompakt fénycső) – Nagyon leegyszerűsítve ez a klasszik neoncső továbbfejlesztett változata. Élettartama az előzőeknél sokkal hosszabb, 10.000 óra körül mozog, de ha sűrűn kapcsolgatjuk, ez jelentősen csökken. Hátránya, hogy felkapcsolás után 1-2 percre van szüksége, hogy elérje a teljes fényét, ezért nem érdemes olyan helyiségbe tenni, ahol rövid ideig van szükség világításra és gyakran kapcsolgatjuk. Másik hátránya, hogy nem épp esztétikusak, bár ma már találunk hagyományos körteformájút is, remélem ezt a vonalat tovább fejlesztik, mert árban jelenleg kedvezőbbek, mint a LED égők.

LED – A legújabb izzóféle, sokkal kevesebbet fogyaszt, mint az energiatakarékos, és az élettartamuk is hosszabb. Itt nagyon nagy a szórás, 15-25.000 az átlag, de láttam már nagyobbat is. Részben emiatt árban is nagy a szórás. Illetve azért is, mert nem mindegy, hogy egy 75 wattos izzó erősségének megfelelő LED 10 vagy 12 wattot fogyaszt. Minél kevesebbet, annál drágább. Hátránya, hogy az évek során veszít a fényerejéből, így amit 60-asnak vettünk az néhány év elteltével már inkább 40 wattosnak felel meg. A 25.000 órás működés miatt nagyon energia-és költséghatékony viszont a fényerő csökkenés miatt az árat kicsit magasnak tartom.

Edison izzó – A sor végére idetenném a manapság nagy népszerűségnek örvendő Edison izzókat (nosztalgia izzó). Ha csak számokban nézzük a dolgot, akkor az E energia kategória, és a kb 1000 óra élettartam nem épp pozitív, viszont ezeket a hangulat miatt vesszük meg. Fontos, hogy nem alkalmasak mindenhova, helyi világításra semmiképp, leginkább hangulati elemnek ajánlott, a fénye nagyon sárgás és nem erős, a gyertyához lehetne hasonlítani.

Nemrég megjelent ennek a típusnak a LED-es változata is, így a hangulat megmarad, de jobb az energetikai besorolása és hosszabb az élettartama, ettől függetlenül szerintem továbbra sem alkalmas helyi világításra, mint pl konyhába, íróasztalhoz, stb.

Mi alapján válasszunk?

Semmiképp ne rohanjunk lecserélni az összes égőnket, a LED pl évről évre fejlődik, feltehetőleg egyre olcsóbb lesz és a tulajdonságai is javulnak. Mérlegeljük, hogy hova, milyen típust teszünk. A fogyóeszköznek tekinthető hagyományos izzóval ellentétben a LED beruházásnak tekinthető, az üzemeltetés során a nagyobb ráfordított összeg többszörösen meg fog tud térülni.  A villanyszámla világítási részének összege is jelentősen csökkenni fog a jobb hatásfok és az irányított fény miatt, az ígéretek szerint akár 80%-kal is. A LED-ek mellett szól még az is hogy egyes márkakereskedések 3 vagy 5 év garanciát adnak LED termékekre. Az energiafelhasználás – elsősorban a világítás – optimalizálásával hosszú távon sok pénzt takaríthatsz meg, viszont ha kérdés merült fel benned hogy hogyan válaszd ki a megfelelő izzót, érdemes szakemberhez menni.

*****

Egy jól működő otthon alapja a megfelelő világítás!

Ennek a megtervezéséhez ismernünk kell egy sor szabályt, a világítás típusokat, hova mi kell, plusz az egyéni igényeket is.
Meg kell tervezni egyszer alaprajzi szinten – ez az első lépcsőfok. A második lépcsőfok, pedig a megfelelő lámpák és izzók kiválasztása, nem mindegy hova milyen típus kerül.

A lámpák ráadásul a lakberendezés adu ászai!

Egy karakteres lámpával  – némi túlzással persze, de – félig kész is a lakás!

Ha a lámpaválasztásnál mellényúlunk, akkor úgy fogjuk érezni, hogy valami nem stimmel, valami hiányzik…

Mind a két szintet részletesen végigvesszük a Tökéletes világítás online tanfolyamon!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a TÖKÉLETES VILÁGÍTÁS online tanfolyamot <<<

Mentés

Mentés

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics