2017. január 16.

Házprojekt: egy nomád szőnyeg története

Karácsony előtt nagy szőnyeg dilemmában voltam, hetekig keresgéltem a neten, van pár kedvenc típusom, amelyek közül nem tudtam választani, de aztán a szívem egyre jobban húzott a Beni Ourain szőnyegek felé, tudtam, hogy egy vastag, puha, világos szőnyegre van szüksége a nappalinak.

Beni Ouraint nem lehet itthon kapni, max néha véletlenül bele lehet botlani, de választék nincsen. Viszont EU-ból simán rendelhetünk vám és áfa nélkül, én is így tettem, az Etsyn keresgéltem. Volt 2-3 darab, amit kiszemeltem, de igazából ez volt az, ami teljesen levett a lábamról:

beni3

Többe került, mint amennyit szerettem volna rászánni és mint amennyibe a másik kettő került, de tudtam, hogy nem lennék felhőtlenül boldog, ha nem ezt hoznám haza. Így írtam Anabelnek és egy kicsit elkezdtem alkudozni végül sikerült megegyezni egy olyan árban, ami csak egy picit volt magasabb, mint a többi kinézett szőnyeg. Alig vártam, hogy megérkezzen, íme a bontogatás pillanatai:

szonyeg

Szeretem a nomád szőnyegeket, mert történetük van, még ha nem is ismerjük pontosan, egyszerűen érezni, hogy más, mint egy gyártósorról lekerült gépi darab. De “másabb” egy ellenőrzött körülmények között készült kézi darabnál is. A nomád szőnyeg nem tökéletes, van, hogy kicsit ferde, van, hogy elcsúszik a minta vagy elfogy az adott színű fonal és nem csinálnak belőle ügyet, folytatják egy másik árnyalattal, ami éppen van. A Beni Ourain törzs az Atlasz hegységben él és itt készítik vastag, puha gyapjú szőnyegeiket. A felfedezésük nem új keletű, már a ’30-as évektől kezdve számtalan nagy designer és építész  – Le Corbusier, Frank Lloyd Wright, Alvar Aalto, az Eames házaspár – megtalálta magának ezt a szőnyegtípust.

Anabel – akitől a szőnyeget vettem – rendszeresen jár Marokkóba beszerző körutakra, így kértem tőle pár képet a környékről, ahol ezek a szőnyegek készülnek:

icm_fullxfull-106149672_halkz7rvy884k44gooss

icm_fullxfull-106149758_dj1aztcv30g080k0kwws

icm_fullxfull-110205981_t1zz3askmhw4804400s4

Egy nagyobb szőnyeg akár egy évig is készülhet:

icm_fullxfull-106149782_ij871wbzt14wocsccg0g

icm_fullxfull-110206093_ogosfc8i59w8w4gog8os

Még nincs kész a nappalink, a kandalló folyamatban van, hiányzik pár kiegészítő, képek a falra, de remélem február folyamán összeáll az egész. A szőnyeget imádjuk, a legjobb döntés volt:

img_3750

img_3753

img_3754

img_3755

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Szia Ditta,

  Én is vettem hasonló szönyeget az ausztria Leinerben (Kika csoport). Úgy árulták, hogy eredeti marokkoi kézzel készült szönyeg. De sajnos az enyém eléggé hullatja a szörét. Neked is van ilyen tapasztalatod? Nem tudom, hogy visszavigyem-e.

  Üdvözlettel

  Noemi

  1. Szia Noémi! minden vastag gyapjú szőnyeg hullik, ez teljesen természetes. Az elején nagyon, aztán egyre kevésbé. Szóval ha szereted, ne vidd vissza, abba fogja hagyni 🙂

 2. Kedves Ditta! Épp szőnyeg keresésben vagyunk és beleszerettünk mi is a beni ourain szőnyegekbe. Így bukkantam rá a cikkedre. Le tudnád írni nekem, hogy így lassan két év távlatából milyen tapasztalataid vannak a szőnyeggel kapcsolatban? Elmentünk egy antik szőnyeg kereskedésbe, hogy megtapinthassuk a szőnyeget, de őszinté az antik darab nem fogott meg. Nagyon sprőd és “koszosnak” tűnt. Az új darab is nagyon kemény szálú? A másik dilemmánk az, hogy van egy cuki ragdoll cicánk aki a szőrét nagyon szereti itt ott elhullatni ezzel jelezve, nehogy elfeledkezzünk róla! Így a szőnyeget sűrű időközönként kellene porszívózni. Tudnál nekem tanácsot adni? Köszönöm előre is! Adrienn

  1. Kedves Adrienn! nem, nem keményszálú a szőnyeg, finom puha gyapjú. Persze azért gyapjú, de semmiképp nem sprőd.
   cica kutya mellett minden szőnyeget gyakran kell porszívózni, a síkszövötteket könnyebb, a hosszabb szálút, vastagat kicsit nehezebb.
   Ezt neked kell eldönteni, bevállalod-e 🙂

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics