Házprojekt: így készült a könyvespolcunk

Amikor beköltöztünk a Házba szeptember elején, a nappalit neveztük ki „raktárnak”. Itt még a padló se volt leolajozva, mert nem jutottunk el odáig, ide tettünk be mindent, dobozokat, zsákokat, bútorokat és én apránként pakolgatva számoltam fel a kupacok, lassan minden a helyére került. Így nézett ki a költözéskor:

koltozes2

Két hete elég üres volt már ahhoz, hogy a maradék cuccokat kipakoljuk és befejezzük a padlót. Kb egy hét alatt készült el – kétszer olajoztam, háromszor felcsiszoltam, sokszor feltakarítottam, a szegélyléceket felragasztottam, aztán kétszer festettem. A képen még szegélyléc nélkül:

olajelottutan

A könyvespolcnál fontos volt, hogy szerettem volna megőrizni a szoba szellősségét, nem akartam agyonnyomni egy mennyezetig érő polccal, és annyi könyvünk nincs is, hogy ezt megtöltötte volna, kirakatpolcot pedig nem akartam. A standard méreteket (210-240 cm) elvetettük, hülyén néznek ki egy 305-ös belmagasságnál. A könyvek egy része a beépített ajtóba megy majd, viszont még így is túl sok volt, ezért nekiálltam kiselejtezni őket. Én úgy nőttem fel, hogy a könyv az szent és sérthetetlen és egészen eddig a pontig úgy gondolt, hogy én soha egy darabtól se fogok megválni, de az az igazság, hogy kb a könyvek felét kiszórtam, mindent ami nem érdekel, nem látok szívesen a polcon, nincs értelme (pl szótárak és lexikonok halma). És megkönnyebbültem, sokkal jobb érzés így! Persze nem a kukába mennek, hanem egy antikváriumba.

Azt gondolom mondanom se kell, hogy minimál költségvetésből szerettük volna kihozni a polcot, de a fához szokás szerint ragaszkodtam. Így esett a választás az Ikea Ivar polcrendszerére, ami amúgy nem kimondottan könyvespolc. Ebből a legalacsonyabb elem 124 cm, ami egy kissé szerencsétlen magasság, se nem alacsony, se nem magas, de a tv-hez egyértelműen túl magas. 40 és 80 cm-es elemei vannak, így ezeket kezdtem el variálni és azon agyalni hogy hozzuk össze a tv-vel. Egy zárt részt mindenképp akarunk, ez rejti a kütyüket, diavetítőt, cd-dvd-ket. Végül abban maradtunk, hogy egy részét átszabjuk alacsonyabbra.

A festés nem volt kérdés, a szín annál inkább. Festékből a tejfesték mellett döntöttünk, egyrészt könnyű vele dolgozni, gyorsan szárad, 100%-ig természetes, gyerekbarát, nem büdös, ami nem hátrány tekintve, hogy bent a lakásban dolgoztunk. Különlegessége, hogy por állagú – ebben a formában bármeddig eláll! – és vízzel kell kikeverni:

img_2874

A színei gyönyörűek, természetesek, nem rikító és közönséges. Nehéz volt dönteni, vacilláltam a fehér és az uszadékfa szín között, végül ez utóbbi lett. Ugyanakkor szemeztem a mustársárgával, a palakékkel, a tenrgerzölddel is. Ismerve magunkat nem fogok meglepődni, ha egy idő után más színre festjük 🙂

Az Ivar polc széle nem fa, ezeket ki kellett ragasztani, hogy ne fessük össze:

img_2925

Aztán jöhet a festés, mi egy rétegben festettünk most, mert az is elégnek bizonyult:

img_2909

Száradás után csiszolószivaccsal enyhén megcsiszoltuk, mert a fa a nedvesség hatására „kiszőrösödik”. Száradás után látszik jól az uszadékfa szín, amit a viasz enyhén mélyít, besötétít. A tejfestéket célszerű felületkezelni, így ellenállóbb lesz, használhatunk hozzá viaszt, olajat, esetleg lakkot, minden hozzávalót megtaláltok az Azúr Bagolynál.

img_2999

Miután elkészültünk a több, mint 30 elemmel, jöhetett a szerelés! Ebben a legnagyobb segítségem a Bosch IXO akkus csavarozó volt, amit minden háztartásba jó szívvel ajánlok! Egyrészt kicsi, nem foglal sok helyet, másrészt, amiért én nagyon szeretem, hogy könnyű! Nem olyan mint a nagy akkus gépek, ahol a harmadik csavar után leszakad a kezem. És a mérete ne tévesszen meg senkit, kicsi a bors, de erős! 🙂

img_3025

Először a szekrénydobozt szereltük össze:

img_3062

A Bosch IXO karácsonyi csomagja most még egy szuper gépet tartalmaz, ez pedig nem más, mint az IXO Lino, a csavarozó mini klónja gyerekeknek. Nálunk roppant népszerű és a polcszerelésben is nagy segítség volt 🙂

img_3043

img_3048

A következő lépés a polc átszabása volt. sok mindent nem kellett átalakítani, mindössze két oldalelemet kellett kisebbre vágni. Ezt a munkát Férjre bíztam:

img_3067

Aztán már tényleg csak pár lépés volt, a polcmerevítőket, rögzítőket, zsanérokat felcsavarozni:

img_3087

A praktikum miatt még megemlíteném, hogy már a tervezés során figyelembe vettem, hogy hova esnek majd a konnektorok. A szekrény hátulját kivágtuk, így könnyen hozzáférhető és a kábelrengeteg a szekrény belsejébe rejthető:

img_3095

Már alig vártam, hogy behordjam a könyveket és elkezdjek pakolászni! A könyvespolc nálam könyvespolc, tehát nincsen telepakolva bizbaszokkal, dekorokkal – kivételt képez a teteje, ahova eleve nem terveztem könyvet, ide jön majd még egy tv, de nem az a mozivászon méretű. A könyvek tematikusan vannak nem színek szerint meg hasonlók. Amúgy, ha nincs sok könyv nincs ellenemre a dekoratív elrendezés, mert így is úgy is átlátható, de ez már épp nem az a mennyiség. Ezen a téren nálam a funkció felülírja a designt, ezért is tűnhet úgy hogy kicsit összevissza az elrendezés, de én így szeretem. Inkább spontán, enyhén kaotikus legyen, mint katonás.

img_3114

img_3122

img_3124

img_3128

img_3130

Ahogy azt már korábban is írtam, a nappali nem befejezett, sőt, annak ellenére, hogy berendeztük épp csak elkezdett, a csillár az ami tuti fix meg most egy ideig a polc, minden más változásban van.

Ha pedig még nem láttad a videót a polc készüléséről, megnézheted itt:

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics