2016. augusztus 03.

Hol vegyünk magas (fehér) szegélylécet?

Évek óta előkerül a kérdés a tanfolyamokon, tanácsadásokon és a munkák alkalmával is. Most, hogy a Házban már nekünk is felkerültek, szinte nincs olyan nap, hogy ne jönne a FB-on vagy e-mailen kérdés, hogy hol vettük a szegélyléceket, úgyhogy gondoltam ideje összeszedni a lehetőségeket.

IMG_0017

Itthon a szokásos megoldás a parkettához szín azonos szegélyt tenni, a hidegburkolatoknál pedig a vágjuk félbe a lapot és tegyük fel szegélynek megoldás az elterjedt. A magas szegélyeknek több előnye is van, bármilyen burkolathoz jó, a lakás pedig egységesebb képet ad, ha mindenhol ez van. Stílusban mindenhez passzol, a modernhez is és a klasszikushoz is, de azért a profil választásnál figyeljünk oda, hogy passzoljon az összképbe.

Azt nem mondhatnám, hogy idehaza tobzódunk a választékban, de nézzük végig milyen anyagok állnak a rendelkezésünkre. Gugliban magas szegélyléc vagy amerikai típusú szegélyléc nevekkel lehet rákeresni.

Készülhet fából, ami egyértelműen a legköltségesebb megoldás, ráadásul elég merev, ezért ha nem teljesen egyenes a fal, akkor nem lehet szépen odailleszteni. Rések amúgy mindig mindenhol lesznek, egyenes felületek és derékszögek csak papíron léteznek 🙂 Ha fa, akkor keményfa legyen (bükk, tölgy), a puhafák könnyebben sérülnek, lucfenyőből én biztos nem tennék szegélyt. A fával további probléma, ha nem megfelelően szárított, előkészített az anyag, akkor vetemedni, repedni fog. Kevés helyen lehet fából magas szegélyt kapni, a Zatiknál van, de itt se sok, inkább a klasszikus 4-6 cmesek. Ha fa, akkor lehet érdemesebb asztalossal csináltatni, úgy kiválaszthatjuk a méretet és a kívánt profilt is.

A következő opció az mdf/hdf. Ez szintén merev, ha nagyon girbe-gurbák a falak, akkor nagy rések maradnak. Ez a legelterjedtebb és alapvetően kétfélét találhatunk: festhető vagy, ami a gyakoribb fóliázott/laminált. A fóliázottat nem szoktam ajánlani, az kicsit műanyagszerű plusz nem olyan időtálló, felmosástól, odaütődésektől sérülhet és akkor már nem olyan szép. Az mdf szintén elkészíttethető asztalossal. A festhető bármikor könnyedén felújítható egy újabb réteg festéssel.

A harmadik opció az extrudált polisztirol (néhol poliuretán) szegély. Nem összekeverendő a sima polisztirollal, amit a mennyezethez teszünk! Az egy puha anyag, nem alkalmas padlószegélynek! Ez szintén festhető. Nagy választék a Planalto Kft-nél van, mi is itt vettük (Bp. 3. kerület), akik a belga NMC termékeit forgalmazzák.

Összességében az mondható, hogy barkácsáruházakban és hasonló helyeken nem kapható magas szegélyléc, max elvétve 1-1 típus. A padlóburkolatokat forgalmazó cégeknél se ez az első, amit ajánlgatnak. Ha egyáltalán van, akkor se jellemző nagy választék, 10-11 cm-esenél általában nincs magasabb és leggyakrabban a fóliázott mdf, amit árulnak. Árban 1000-2000 ft között mozog métere az mdf-nek és a polisztirolnak is. A fa és a magasabb, díszesebb profilok ennél persze többe kerülnek.

Fontos, hogy a magasság kiválasztásánál vegyük figyelembe a lakás belmagasságát is. Minél magasabb a lakás, annál nagyobbat tehetünk be. Egy polgári lakás simán elbírja a 15 centiset, de egy panelba ne erőltessük, ott maradjunk a 8-max10 centinél.

Igen, tudom, hogy sokkal macerásabb ezeket feltenni, mint a klasszik színazonosat, a műanyag sarokelemekkel, hiszen itt szépen gérbe kell vágni, aztán még festeni is, ne adj isten a réseket kitölteni. Az utóbbi hetekben letettem 40 méternyit, a saját kezemmel szobrászkodtam meg a sarkokat, amiknek köze nem volt a derékszöghöz, festegettem, javítgattam, de az eredmény kárpótolja a sok fáradozást. Gérbe vágtunk:

IMG_9815

Szépen kitöltöttem a réseket:

IMG_9877

IMG_9878

Majd festettem két rétegben (Dulux latex matt) és a vizes helyiségekben még fehér szilikonnal is kinyomtam alul-felül. A falak nem egyenesek, ezért a ragasztó száradásáig kreatív megoldásra volt szükség:

IMG_9987

Tehetjük őket bármilyen helyiségbe, bármilyen burkolathoz, ha belefér a koncepcióba, akkor festhetjük színesre is, nagyon vagány tud lenni:

szegely3

szegely5

szegely6

szegely1

De ha fehéren hagyjuk, akkor egészen biztosan nem lövünk mellé, szinte észrevétlen, mégis rengeteget dob egy lakáson. Fehér falhoz és színeshez is mehet:

szegely7

szegely8

szegely9

szegely10

szegely11

Ha ilyesmire vágysz, akkor ne alkalmazd ezt a megoldást, mert nem fogod elérni vele a kívánt hatást:

parketta

Képek itt

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Hozzászólások

 1. Nálunk gipszből lett hasonló szegély felragasztva a nyári festés alkalmával, mert meguntam a barna szegélyt folyton visszaragasztgatni. Szerintem nagyon szép lett, és azonnal felragadt a falra. A fal egyenletlenségeit is könnyen el lehetett tüntetni (mivel vályogházban lakunk a falak nem mindenhol egyenesek).

  1. Kedves Ditta,
   Épp a szegélylécek felrakása előtt állok, amiket szintén a Planaltonál vettem meg.
   Az én házam is öreg házikó, amit felújítunk, így nem tejesen egyenesek a falak, ezért esett erre a típusra a választásom.
   Köszönöm a leírást, amit készítettél (ugyanezekkel a problémákkal fogok szembesülni), ezzel kapcsolatban annyi lenne a kérdésem, hogy a hézagokat mivel töltötted ki?
   Segítségedet előre is köszönöm!
   Üdv:
   Tekla

   1. Szia Tekla! A hézagokat a saját ragasztójával töltöttem ki. bár ahol nagyon vastag, ott idővel megreped és elenged, ezt most így másfél évvel a felrakás után már látom, szóval óvatosan bánj a vastagsággal 🙂

  2. Szia Ditta!
   Felraktuk a planalto leceket, de a festes gondot okoz, a dulux latex matt nekunk ket retegben is csunya szalkas feluletet eredmenyez. Esetleg higitottad, vagy hengerrel festetted? Nincs valami tipped?
   Koszi szepen!

   1. Szia Janka! Nem hígítottam és ecsettel festettem, nem tudom sajnos mi lehet a probléma 🙁
    Nem lesz olyan a felülete, mint egy zománcnak, hiszen ez egy matt latex festék, de nem kéne azért se csúnyának, se szálkásnak lennie.
    Esetleg érdemes a gyártót megkérdezni, hátha van valami ötletük…

 2. Kedves Ditta!

  Mi is ilyen szegélylécet szeretnénk a házunkba, ezért nagyon megörültünk, hogy rátaláltunk erre a cikkedre. Van néhány kérdéses dolog számunkra, amivel kapcsolatban ha időd engedi és megírnád tapasztalataidat, nagyon hálásak lennénk férjemmel és talán az utánam jövő komment olvasóknak is hasznos infó lehet 🙂
  Mik a tapasztalataid, mennyire sérülékeny a fehér szegélyléc? A Planalto-sat néztük ki – bírja a koccanó porszívót, esetleges kisautókat és bármi egyebet? Mennyire koszolódik? Úgy értem, nyilván mint mindenre, erre is ráül a por, de mennyire kényes ilyen szempontból? Messziről látszik és hetente át kell törölni vagy bírja a strapát? Milyen festékkel festetted le? Üzletben megadják hozzá a konkrét típust? Olyat szeretnénk nyilván ami mosható, nem pattog le, stb.
  Ezen kívül is érdekelne bármi más tapasztalatod, amit a felrakása óta gyűjtöttél.
  Ja és bónusz kérdés: az MDF-hez képest ezek a Floorstyl típusok fokokkal jobbak minőségben vagy hasonló kaliber a kettő?
  Nagyon köszönöm előre is, ha válaszolsz!

  1. Kedves Ditta!

   A felettem elhangzott kérdésre a tapasztalatból szerzett válaszaid engem is érdekelnének, nagyon!! Köszi!!

   1. Szia! nem sérülékeny a szegély, nagyon kemény ez az anyag. A tisztítása függ hogy mivel van festve, a sima falfesték jobban koszolódik, ajánlom a dulux easy care-t, ez matt de mosható. az mdf is jó, de a fóliásat kevésbé ajánlom, csak ha festett. Ebből sokkal szélesebb a választék.

  2. Jol ertettem, hogy extrudalt polisztirol keszült szegelyeket csak akkor lehet festeni amikor mar le vannak rakva? Elöre nem lehet kifesteni? Köszönöm.

   1. igen, felrakott állapotban lehet festeni, előre nem célszerű, utána még vágni kell, a réseket tömíteni, illesztéseket összecsiszolni, annyi javítani való lesz, hogy egyszerűbb utána lekenni.

 3. Mopst találtam erre nagyon hasznos cikkre! Kérdésem, hogy megnéztem a poliuretán szegélyléceket és azt látom vannak eleve fehérek. Ezt is még át kell festeni, jól értem? Köszönöm!

  1. igen, ezek eleve fehérek, de attól még festeni kell, mert most “csak egy fehér műanyag”, esztétikusabb, ha festve van, nem beszélve az illesztésekről, amiket korrigálni kell, az pedig látszódni fog, ha nincs festve.

 4. Szia,

  Az lenne a kérdésem, hogy hogy lehet az ilyen magas szegélyeket szépengérbe vágni? A gérvágó ládák alacsonyabbak, és a képen úgy látom, ti sem azt használtatok. Köszönöm a válaszod.
  Éva

  1. Szia! de, gérládát használtunk hozzá. mivel nem én csináltam és nem is figyeltem a folyamat ezen részét, pontosabbat nem tudok sajnos írni.

 5. Kedves Ditta!
  Világos szürke járólaphoz (mint pl a Marazzi Plaster) illetve úgy általánosságban járólaphoz is passzol az ilyen típusú szegély? Az előszobámba gondoltam ilyet tenni, mivel nem fogja ajtó megtörni a teret és a parkettához ilyet választottam, és jó lenne ha folytonos lenne a szegély, mert úgy szebb. 🙂
  Köszönöm!

 6. Kedves Ditta,

  Nekünk fenyő ajtók és ajtókeretek vannak a lakásban, amiket nem tudunk fehérre festeni és tartok tőle, hogy bár a fehér szegély minden burkolathoz menni fog (faparketta, sötét járólap), de a fenyő ajtófélfák és fehér szegélyek találkozása nagyon kontrasztos lesz. Sajnos semmilyen képet nem találtam, ami eloszlatná ezt az aggodalmat 🙂 Neked van esetleg ezzel tapasztalatod, esetleg kép vagy csak vélemény?

  Köszönöm,
  Levente

A hozzászólás nem lehetséges.

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics