2016. augusztus 03.

Hol vegyünk magas (fehér) szegélylécet?

Évek óta előkerül a kérdés a tanfolyamokon, tanácsadásokon és a munkák alkalmával is. Most, hogy a Házban már nekünk is felkerültek, szinte nincs olyan nap, hogy ne jönne a FB-on vagy e-mailen kérdés, hogy hol vettük a szegélyléceket, úgyhogy gondoltam ideje összeszedni a lehetőségeket.

IMG_0017

Itthon a szokásos megoldás a parkettához szín azonos szegélyt tenni, a hidegburkolatoknál pedig a vágjuk félbe a lapot és tegyük fel szegélynek megoldás az elterjedt. A magas szegélyeknek több előnye is van, bármilyen burkolathoz jó, a lakás pedig egységesebb képet ad, ha mindenhol ez van. Stílusban mindenhez passzol, a modernhez is és a klasszikushoz is, de azért a profil választásnál figyeljünk oda, hogy passzoljon az összképbe.

Azt nem mondhatnám, hogy idehaza tobzódunk a választékban, de nézzük végig milyen anyagok állnak a rendelkezésünkre. Gugliban magas szegélyléc vagy amerikai típusú szegélyléc nevekkel lehet rákeresni.

Készülhet fából, ami egyértelműen a legköltségesebb megoldás, ráadásul elég merev, ezért ha nem teljesen egyenes a fal, akkor nem lehet szépen odailleszteni. Rések amúgy mindig mindenhol lesznek, egyenes felületek és derékszögek csak papíron léteznek 🙂 Ha fa, akkor keményfa legyen (bükk, tölgy), a puhafák könnyebben sérülnek, lucfenyőből én biztos nem tennék szegélyt. A fával további probléma, ha nem megfelelően szárított, előkészített az anyag, akkor vetemedni, repedni fog. Kevés helyen lehet fából magas szegélyt kapni, a Zatiknál van, de itt se sok, inkább a klasszikus 4-6 cmesek. Ha fa, akkor lehet érdemesebb asztalossal csináltatni, úgy kiválaszthatjuk a méretet és a kívánt profilt is.

A következő opció az mdf/hdf. Ez szintén merev, ha nagyon girbe-gurbák a falak, akkor nagy rések maradnak. Ez a legelterjedtebb és alapvetően kétfélét találhatunk: festhető vagy, ami a gyakoribb fóliázott/laminált. A fóliázottat nem szoktam ajánlani, az kicsit műanyagszerű plusz nem olyan időtálló, felmosástól, odaütődésektől sérülhet és akkor már nem olyan szép. Az mdf szintén elkészíttethető asztalossal. A festhető bármikor könnyedén felújítható egy újabb réteg festéssel.

A harmadik opció az extrudált polisztirol (néhol poliuretán) szegély. Nem összekeverendő a sima polisztirollal, amit a mennyezethez teszünk! Az egy puha anyag, nem alkalmas padlószegélynek! Ez szintén festhető. Nagy választék a Planalto Kft-nél van, mi is itt vettük (Bp. 3. kerület), akik a belga NMC termékeit forgalmazzák.

Összességében az mondható, hogy barkácsáruházakban és hasonló helyeken nem kapható magas szegélyléc, max elvétve 1-1 típus. A padlóburkolatokat forgalmazó cégeknél se ez az első, amit ajánlgatnak. Ha egyáltalán van, akkor se jellemző nagy választék, 10-11 cm-esenél általában nincs magasabb és leggyakrabban a fóliázott mdf, amit árulnak. Árban 1000-2000 ft között mozog métere az mdf-nek és a polisztirolnak is. A fa és a magasabb, díszesebb profilok ennél persze többe kerülnek.

Fontos, hogy a magasság kiválasztásánál vegyük figyelembe a lakás belmagasságát is. Minél magasabb a lakás, annál nagyobbat tehetünk be. Egy polgári lakás simán elbírja a 15 centiset, de egy panelba ne erőltessük, ott maradjunk a 8-max10 centinél.

Igen, tudom, hogy sokkal macerásabb ezeket feltenni, mint a klasszik színazonosat, a műanyag sarokelemekkel, hiszen itt szépen gérbe kell vágni, aztán még festeni is, ne adj isten a réseket kitölteni. Az utóbbi hetekben letettem 40 méternyit, a saját kezemmel szobrászkodtam meg a sarkokat, amiknek köze nem volt a derékszöghöz, festegettem, javítgattam, de az eredmény kárpótolja a sok fáradozást. Gérbe vágtunk:

IMG_9815

Szépen kitöltöttem a réseket:

IMG_9877

IMG_9878

Majd festettem két rétegben (Dulux latex matt) és a vizes helyiségekben még fehér szilikonnal is kinyomtam alul-felül. A falak nem egyenesek, ezért a ragasztó száradásáig kreatív megoldásra volt szükség:

IMG_9987

Tehetjük őket bármilyen helyiségbe, bármilyen burkolathoz, ha belefér a koncepcióba, akkor festhetjük színesre is, nagyon vagány tud lenni:

szegely3

szegely5

szegely6

szegely1

De ha fehéren hagyjuk, akkor egészen biztosan nem lövünk mellé, szinte észrevétlen, mégis rengeteget dob egy lakáson. Fehér falhoz és színeshez is mehet:

szegely7

szegely8

szegely9

szegely10

szegely11

Ha ilyesmire vágysz, akkor ne alkalmazd ezt a megoldást, mert nem fogod elérni vele a kívánt hatást:

parketta

Képek itt

*****

Találd meg az otthonod stílusát Online tanfolyam

Több stílus is teszik és szeretnél köztük eligazodni?

Szeretnéd tudni, hogyan mixelheted őket? Mik az egyes lakberendezési stílusok sajátosságai?

Milyen színek, anyagok, formák passzolnak hozzá, és mik azok, amikkel nagyon mellé lehet nyúlni?

Végigvesszük a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat, megnézzük hogyan lehet őket hazai körülmények között használni. A Stílus tanfolyam II. részében megtanulod hogyan tudod az otthonodba bevinni a személyiségedet, egy kis egyediséget, hogy az tényleg téged tükrözzön! De ennek előfeltétele az I. rész, mert az alapokat itt tanulod meg, ezek nélkül nem fogsz tudni boldogulni a következő szinten.

Minden megtanítok a stílus tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyag állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhető az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy segítségre van szükséged.

 >>> Kattints ide a stílus tanfolyamért <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics