Kazánkérdés – de mi az az ErP?

Aki az utóbbi időben kazánt vásárolt vagy most tervezi, az minden bizonnyal belefutott már az ErP megnevezésbe. De nézzük, hogy mi is ez pontosan (Energy Related Products). Tavaly jelent meg az az EU-s követelmény, hogy lakossági szinten növelni kell az energiahatékonyságot és csökkenteni kell a CO2 kibocsátást, ezzel is segítve a klímaváltozás elleni küzdelmet. Sokan azt gondolják, hogy az ipar bocsátja ki a legtöbb káros anyagot, pedig nem, több mint 40%-ban az épületek felelősek ezért.

Valójában már 2015 szeptemberétől csak az új szabványnak megfelelő kazán forgalmazható és szerelhető be, de lakossági szinten 2016 július 1-ig egy amolyan türelmi idő volt. Az ErP-nek a kondenzációs kazánok, valamint a hybrid technológia és a hőszivattyú felelnek meg. Ezeket a címkéket kell keresni:

erp

erp2

Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy akinek régi típusú kazánja, fűtőkészüléke van, azt azonnal ki kell cserélni. Viszont ha elromlik és cserélni kell, vagy felújítást tervezünk, akkor már csak az új típusok közül lehet választani, ami nagyobb költséget is jelent. A kazán csere 1 év alatt megtérül, utána tiszta megtakarítás következik. Akinél az egész rendszert kell cserélni és kéményt bélelni, ott egy nagyobb kiadás várható. Hosszútávon így is megéri majd és ami lényeges, a kondenzációs technika nem veszélyes! Nem lehet CO mérgezés tehát nyugodtak lehetünk a fűtési szezonban is.

Mi pár hete választottuk ki a kazánt, ennek a dobozán is látható az ErP jelzés:

kazan1

A következő posztban a kiválasztott kazán típusáról is írok.

*****

A lakberendezés alapja a FUNKCIÓ!

Teljesen mindegy, hogy van egy szép kanapénk, ha rossz a szoba elrendezése, vagy lehet szép burkolatunk a WC-ben, azonnal tönkre vágja a műanyag felmosóvödör a sarokban. Kerülhet rossz helyre kapcsoló, lámpa, lehet kevés tárolónk, választhatunk rossz burkolatokat, színeket.

Rengeteg olyan ALAP dolog van, aminél, ha rosszul döntünk, azon nem fogunk tudni később változtatni!

Nem fogjuk újra átrakni a falakat, vagy szétverni a vadiúj burkolatot, és az új konyhát sem bombázzuk szét, mert rossz helyre kerültek a kiállások.

Ha van egy alap TUDÁSUNK, akkor a HIBÁK ELKERÜLHETŐEK!

Minden megtanítok a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamon, ami ehhez szükséges. Rizsa nélkül, egyszerűen és érthetően!

A tananyagok állandó jelleggel, mindenféle korlátozás nélkül, bárhonnan, bármikor elérhetőek az online felületen. A tanfolyamokhoz tartozik egy szuper hangulatú zárt FB csoport, ahol bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz, vagy kétségeid vannak, megerősítésre lenne szükséged.

>>> Nézd meg a LAKBERENDEZÉS ALAPJAI online tanfolyamot <<<

Hasonló bejegyzések

Kövess az Instagramon is
@dittakrivarics